Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ

Проповідь владики Василія (Івасюка) на неділю святих Отців перед Різдвом Христовим


Блаженні чисті серцем,
бо вони Бога побачать".

(Мт. 5, 8)



Вступ. Основна ціль існування людини на землі - це підготовка до Вічного Життя і тому людина тут на землі повинна увійти в спілкування з Богом, достойно приготувавши у своєму серці помешкання для Господа.

І. Неділя святих Отців перед Різдвом Христовим. Два тижні перед Різдвом Христовим святкуємо неділю Праотців. Тоді Церква молитовно прославляє всіх старозавітніх праведників, котрі з надією очікували пришестя у світ Месії. Неділя святих Отців перед Різдвом Христовим згадує тільки тих праведників, котрим Господь дав обітницю бути предками по плоті Спасителя світу. В цей день під час Божественної Літургії читається розповідь про народження Спасителя світу словами: "Родовід Ісуса Христа, сина Давида, сина Авраама …" (Мт.1.1). І закінчується перелік всіх предків Спасителя: "Йосиф, чоловік Марії, з якої народився Ісус, що зветься Христос. Поколінь же всіх: від Авраама до Давида чотирнадцять, від Давида до вавилонського переселення чотирнадцять і від вавилонського переселення до Христа - чотирнадцять" (Мт.1,16-17).

В цьому довгому перечисленні імен знаходиться дуже важлива думка, а саме: Ісус Христос згідно земного походження є Сином людським, а з іншої сторони - Єдинородним Сином Божим. Народи цілого світу стали відкуплені стражданнями і смертю людини Ісуса і спасенні правдивим Богом - Месією. Різдво Месії і Воскресіння Христа залишили для людей великий дар - спасіння душі. Отримати його може та людина, котра готова принести себе, своє серце, думки і бажання в жертву Богові, як Авраам свого сина Ісаака.

Богослужіння перед Різдвом постійно нагадує слова молитви: "Вертепе прикрасися, бо йде Агниця, що носить в собі Христа". Біблійне слово "вертеп" має подвійний зміст. Історичний глибокий зміст слова "вертеп" - це печера, в котрій дві тисячі років тому назад перебував народжений і в яслах покладений, спасіння нашого ради, істинний Бог наш. Духовне значення слова "вертеп" - це серце людини, в котрому за свідченням апостола Павла повинен родитися Христос і вірою оселитися "у серцях ваших" (Еф.3,17). Євангеліє підтверджує, що серце є осередком людського життя і повинно стати яслами самого Бога.

ІІ. Серце людини. Найгарячішим бажанням нашого Спасителя є бачити в душах вірних народження і закріплення Божої любові. Серцем людина молиться, відчуває Бога і пізнає як матеріальний так і духовний світ. Сердечна молитва є найбільш щира форма звернення людини до Бога. Таким чином, серце людини є центром духовного життя і богопізнання. Однак, часто з волі самої людини "із серця бо походять лихі думки, убивства, перелюби, розпуста, крадежі, лживе свідчення, богохульства" (Мт.15,19). Так виходить, що поведінка людини, думки і вибір життєвої позиції визначається сердечним бажанням. Тому віддати своє серце Богові, означає перш за все оберігати його від духовної нечистоти.

Прямий предок Христа по плоті пророк і псальмопівець Давид, просив Господа: "Серце чисте створи в мені, о Боже" (Пс.50,12). Така молитва зігріває душу, збуджує в ній благоговійне захоплення і прикликує Божественну благодать. Чисте серце - це наше багатство, слава і місце народження святих почуттів і бажань. Чисте серце - це храм Божий, охоронець благодаті Святого Духа і Дух Божий живе в ньому. В чистому серці народжується все найкраще, світле, прекрасне, що може бути в людині. Віддати своє серце Богові означає зробити його жилищем, храмом триєдиного Бога. "Коли хтось мене любить то й слово моє берегтиме і полюбить його мій Отець, і прийдемо ми до нього, і в ньому закладемо житло" (Ів.14,23).

Свята Церква хоче, щоб її вірні гідно зустріли велике свято Різдва Христового. І тому вводить нас у час сорокаденного посту, під час котрого кожен християнин повинен очистити своє серце таїнством Святого Покаяння від гріхів і укріпити свою совість молитвами та Причастям Святих Христових Таїн. І це є найбільший подарунок маленькому Ісусові, народженому поза містом Вифлеєм. Християнин повинен завжди прикрашувати своє серце ділами милосердя для зустрічі з малим Ісусом. Пам’ятаючи про своє покликання нам потрібно своє серце жертвувати Богові. Християнське серце прикрашене добродійствами, гідно зустрічає і прославляє велике свято Різдва Христового у духовній радості.

ІІІ. Жорстокі серця. Найжорстокіші серця знаходяться не серед безбожних людей, а серед народу Божого! Християни схильні думати про атеїстів, партійних керівників, насмішників, богохульників та інших осіб, які зневажають і відкидають Бога, як людей жорстокого серця. Ми думаємо про них так: "Їхні серця під впливом гріха стали кам’яними. Для таких вже не можливе покаяння". Найтвердіші серця знаходяться в Домі Божому. Біблія каже, що Богу особливо противне таке тверде серце, коли людина чує Слово Боже і відкидає його. "Хто від картання стає тугошиїм, того розіб’ють умить, і то невигойно" (Пр.29,1). Єврейське слово "картають" в цьому вірші означає повчити і виправити силою Святого Духа. Фраза "не буде йому ліку" означає "не буде видужання, ні надії на порятунок". Отже, ці люди, частіше за інших чують науки в храмі, але жорстоке серце не приймає численних попереджень і стає нечутливим до зцілення!

Дійсність трагічна: всупереч палким проповідям безліч християн не практикують почутого. У їхньому житті є такі місця, куди вони відмовляються впустити Бога і тому продовжують холонути та байдужіти. Вони не слухають науки Слова Божого і внаслідок чого відрізають себе від надії на зцілення! На противагу їм можна поставити тих, котрі проклинали Христа, переслідували Його і гнівно погрожували кулаками в обличчя Богу. Раптом вони почули благу вістку Євангелії і, відчувши чистий люблячий докір Святого Духа, їхні серця розтанули. Вони розкаялися перед Ісусом і їхнє жорстокосердя зцілилося. Ви при цьому подумаєте: "Як це зрозуміти, що довший час затверділий від гріха чоловік має надію на зцілення, а так званий байдужий християнин, закоренілий у своїх гріхах, такої надії не має?". Вся різниця полягає в тому, що грішник не раз чув картаючі проповіді і не виступав проти них, а тому його серце не робилося жорстоким. Християнин чув проповіді, противився їм і робив своє серце з кожним разом твердішим і закаменілім.

З досвіду можна сказати, що найтвердіші і невиліковні серця завжди чули проповідника. Такого жорстокосердя не існує навіть в холодних і формальних церквах, в яких впродовж багатьох поколінь перекручувалось пояснення Євангелія. Затверділе серце завжди існує там, де проповідується чисте Слово Боже, але до байдужих слухачів! Жорстоке серце - це те серце, яке рішуче противиться здоровій науці та виробило імунітет на докори сумління і застереження Святого Духа проти гріха.

Якщо ви будете так продовжувати, то, звичайно, серце ваше затвердіє без надії на зцілення! Я хочу провести невеликий екзамен для того, щоб подивитися, чи були вами зроблені перші кроки до жорстокого серця. Дозвольте запитати вас: 1). Скільки разів ви чули або читали про те, як небезпечно занедбувати щоденну молитву і читання Біблії? 2). Скільки разів ви чули попередження про жахливі наслідки поширення пліток? 3). Скільки разів ви чули попередження про те, яким небезпечним є таємний гріх?

Дійсно, можна любити слухати Боже Слово, шанобливо схвалюючи істину, що проповідується, і разом з тим ставати безнадійно жорстокосердим! Вам щиро здається, що ви прийняли проповідь і згідні з нею тільки тому, що сиділи в церкві і слухали її, роздумували над нею і навіть обговорювали під час недільного обіду. Однак, разом з тим, ви так і залишились усього-на-всього слухачем Слова, а не його виконавцем!

Ізраїльський народ любив слухати могутні проповіді Єзекіїля, але ніколи їм не корився! "І вони приходять до тебе гуртом і сідають перед тобою - люд мій! - і слухають твої слова, але не виконують їх. Брехня в них на устах в них, серце їх уганяє за наживою. І ось ти в них, мов співак забавний, що має гарний голос ще й на струнах доладно перебирає. Вони слухають твоє слово, але не виконують його" (Єзк.33,31-32).

Висновки. Вифлеєм - це є Двері Божого Милосердя у Ювілейному Році, для кожного людського серця очищеного від злих помислів. Через декілька днів ми будемо молитовно згадувати велику і радісну подію Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Слідкуйте за чистотою і простотою свого серця, яка є запорукою єдності і не дозволяє служити Богові й мамоні та наповняє людину спасаючим страхом Божим. Нехай Пресвята Богородиця, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможе кожному з вас робити діла милосердя потребуючим від чистого серця. А милосердний Господь направляє і веде кожну людину дорогою спасіння, допомагаючи зберегти чистоту нашого серця, тому що "блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать" (Мт. 5,8).

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ



Виголошено в храмі святого свящмуч. Йосафата м. Коломиї,
3 січня 2016 р. Б.

 

  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Богдан Іванюк

    Віце-канцлер
    о. Олександр Селезінка

    Економ
    о. м. Микола Романенчук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Церковний трибунал
    Судовий вікарій
    о. Володимир Прокіпчук

    Суддя
    о. Юрій Лукачик

    Захисник вузла
    Сергій Триф'як

    Нотар Олександра Болехівська
  • Прес-секретар
    о. Василь Перцович
    e-mail: percovych@ukr.net

    Канцелярія єпархії
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: katedra-2005@ukr.net

    Наші кнопки
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    Коломия ВЕБ Портал
  • Розміщення
    Дата-центра ВОЛЯ
ословення Господнє нехай зійде на вас та перебуває з вами завжди, нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь!