Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ

Проповідь владики Василя (Івасюка) в Неділю Отців Першого Вселенського Собору


"Це - вічне життя
щоб пізнали тебе,
єдиного істинного Бога".

(Ів. 17, 1-13)



В ім’я Отця, i Сина, i Святого Духа! Дорогi браття i сестри!

Вступ. Церква в неділю після празника Вознесіння Господнього вшановує святих отців, які оборонили правдиву науку в Пресвяту Трійцю перед єрессю і заповіли нам передавати цю правду з покоління в покоління.

І). Неділя Отців. Христова Церква на початку IV ст. після кровавого переслідування отримала свободу віровизнання. Це був переможний етап в історії християнства, але негайно розпочався розвиток єретичних наук. Злий дух спокушає до цього гріха духовенство і вірних та через них починає періодично поширювати неправдиві вчення, що часто суперечать благовісті Ісуса Христа. Подібні науки називалися єресями. Однією із таких небезпечних блудних наук стала аріянська єресь.

Світ щойно почав навертатися до молодої Церкви, аж раптом поважний священик Арій вирішив виставити свою науку: Христос є створеним Сином Божим. Його словам повірили тисячі людей в тогочасному світі, тому що на перший погляд він не заперечував вчення Христа і не відкидав Євангелія.

Собор отців засудив неправдиву науку Арія i його прихильників. За їхнім вченням Ісус Христос є сотворений Богом Отцем. Єретики намагалися через своє неправдиве вчення відібрати у людей їхню надію на спасіння. Тоді воскресіння і вічне життя залишаються тільки мрією. Святi отці довели гріховність цього єретичного вчення та його прихильників. І тому Церква вшановує пам'ять отців Першого Нiкейського Вселенського Собору (325 р.) за правдиве рішення, що Бог Син і Бог Отець єдині. "Щоб ви спізнали й увірували, що Отець в мені, і я в Отці" (Ів.10,38). І тому тільки Ісус міг обновити людську природу, очистити її від безмежних гріхів. Отже, Син Божий прийшов у світ, воплотився i став Чоловіком задля нашого спасіння.

ІІ). Єдність Церкви і молитва християнських спільнот. Неділя Отців Першого Вселенського Собору вшановує святих первісної Церкви, котрі відважно захищали правдиву науку Ісуса Христа і ревно поширювали її посеред інших людей. І хоча апостоли і їхні послідовники отримали дар Святого Духа, однак це не захоронило Церкву від переслідувань і впливу фальшивих наук. Дух Святий допомагав зберегти єдність християнських спільнот і вчення Ісуса Христа.

Неділя Отців Першого Собору приготовляє нас до Зіслання Святого Духа. Христос пригадує основне завдання Церкви і кожного християнина – пізнавати Божу науку, творячи діла милосердя. Бог Отець посилає Святого Духа допомагати поширювати Євангеліє апостолам, їхнім послідовникам, а також і нам продовжувати справу спасіння людського роду. Важливою умовою успіху цієї місії є збереження єдності Христової науки і цілості спільноти віруючих, а взірцем єдності маємо трьох осіб Пресвятої Трійці.

Євангелія цієї неділі багато говорить про єдність з Отцем, єдність учнів з Ісусом і це є важливою ознакою правдивої Церкви. "По цьому всі пізнають, що ви учні мої, коли любов взаємну будете мати" (Ів.13,35). Виникає запитання: "Чому Ісус так сильно наголошує на єдності".

Христос прийшов відновити втрачену первісну єдність в раю між Богом і людиною. Ісус ціною власного життя продовжує спасіння людей після свого вознесіння через Церкву силою свого слова. Духовенство і миряни проповідують науку Христа, яка відкриває Божу любов, єднає християнина з Богом і сприяє взаємній єдності між людьми, злагоді і порозумінню, допомагає успішно вирішувати різні життєві справи.

Боже Слово зміцнює нашу внутрішню єдність – думок, переконань і вчинків, чинить успішною нашу молитву і духовне життя. Дух єдності дає силу у житті і боротьбі. Єдність для християнина є джерелом сили, спокою, і в певній мірі стає його внутрішнім провідником до неба. Тому потреба єдності була і залишається актуальною сьогодні, коли злі сили через людей стараються в різний спосіб продовжувати руйнувати єдність Церкви, єдність нашої держави, чого свідками ми є сьогодні на Сході України.

Приклад. Одного разу віруючий чоловік звернувся до старшого монаха із запитанням: "Чому потрібно безперервно молитися?". Старець відповів: "Бачиш цей казан, у якому ми готуємо у монастирі їжу. Варто його не помити і залишити без догляду, як мухи, мурахи, комахи та інші дрібні мешканці сядуть на нього і зроблять його ще бруднішим. Але вартує поставити його на вогонь, як всі вони втечуть. А коли в нього налити води і помити, то казан стане чистим і красивим. Подібно і наш розум. Вартує його залишити без догляду, як злі думки почнуть роїтися в ньому. Молитва і Слово Боже, неначе вогонь, проганяють злі думки. Молитва зі сльозами очищає душу і робить її чистою та єднає з Богом".

ІІІ). Архиєрейська молитва Ісуса. Церква пропонує нам послухати уривок Євангелія від Івана, який часто називають архиєрейською молитвою Ісуса Христа (Ів.17,1-13). Син Божий голосно молиться до Отця, щоб люди почули слова і повторяючи їх, брали живу участь у ній. Слова молитви Спасителя запрошують нас до роздумів над кожним її словом, возносяться до Бога Отця, щоби нашу єдність закріпити у Церкві. Христос є фундаментом Церкви і запорукою повернення до Бога. І саме тому будь-які спроби сектантів позбавити людину Царства Божого, завжди пов’язуються із спробами захитати в серці, а потім відібрати найдорожче – віру в Бога.

Неодноразово на нашій дорозі зустрічаються люди із підступними поглядами, які тримають у руках Біблію чи журнал "Пробудись" або "Вартова башта". Вони починають переконувати людей слабкої віри, що Христос був мудрим пророком і найкращою Людиною в світі, але не міг бути Богом, бо існує лише єдиний Бог на ім’я Єгова. Зловмисники хочуть відібрати у нас Христа і завести нас у єресь Слідом за тим вони вчать, що Царство Боже настає вже тут на землі і воно буде доступне тільки для вибраних. Вибраними вважаються ті люди, котрі посвячені в їхню віру.

Кожна єресь має в собі і позитивну рису, бо спонукує нас вчитися, шукати правду, утвердитися самим у вірі та боронити її. Дійсно, саме аріянство відкрило джерело сили Церкви – її соборний розум. Так починається найбагатша в історії Церкви епоха Вселенських соборів!

Перший Собор дає для кожного з нас важливу підказку у сучасну добу людських блукань і поділів громади. Сьогодні маємо час викликів і поділу громад і спільнот. І тому постають запитання: "А для чого ходити до церкви? Є Біблія, є твори Святих Отців, є Інтернет, який відкриває для нас цілі бібліотеки. А молитися до Бога ми можемо і на самоті. Він же завжди чує нас". Ця думка справді спокуслива, бо завжди знайдеться у церковній спільноті якась людина, котрої ви не хочете бачити або хтось скаже щось дратівливе. І це штовхає нас до усамітнення.

Натомість, Христос кличе бути всім разом у церковній спільноті. В Церкві ми вчимося бути один біля одного, вибачати один одному, вчитися один в одного, молитися єдиним серцем і єдиними устами. Саме це і є для нас найкращою порадою - бути разом, єднати світ так, щоби спільно разом знайти дорогу до Бога.

ІV). Вірити сьогодні. У сьогоднішній час далі продовжуються хвилі конфесійних поділів, виникнення псевдохристиянських сект і не християнських рухів. Творячи на зовні різні форми молитви та Богослужінь, прослідковується бажання поодиноких осіб відрізнитися і створити щось своє і нове. Ось цього маємо берегтися, щоб не використовувати Бога і святі речі у своїх цілях. Форма молитви не може бути причиною поділу і заперечення правдивості віровизнання іншої людини.

Церква признає помилки окремих людей, котрі створили деякі замішання і підштовхнули багатьох до засуду. Так гріх однієї людини змушує робити ще більші гріхи і розділення. "Неможливо, щоб не з’явилися спокуси. Однак горе тому, через кого вони приходять" (Лк.17,1). З іншої сторони, у труднощах між християнами наслідуймо традицію Святих Отців Собору, молімося і тоді помилка іншого стає кроком до покращення. Єресь Арія спонукала до написання "Символу Віри", за допомогою якого ми розрізняємо правдиве вчення від єретичного.

На жаль, наша віра є духовно слабкою. Це приводить до нерозуміння багатьох питань в релігії. По-друге ми дуже погано знаємо Євангеліє і це добре видно із спілкування з прихожанами. Одиниці людей маємо, котрі знають Біблію і Традицію. Наша малограмотність та упереджене відношення до віри і релігії, створюють багато трудних ситуацій в церкві. Замість об’єднання ми розділяємося на групки, обсуджуємо один одного і починаємо доказувати свою правду. Забуваємо науку Ісуса Христа. І саме найголовніше у нас немає основних знань в релігії. Багато з нас не знають елементарних речей. Добре коли чоловік є не грамотний, але вірить всім серцем і душею. А коли людина починає каламутити воду і доказувати свою правоту. Навчання катехизму багато людей уникає або вважає не серйозною справою, але такі просвічення нам потрібні, щоби зростати у вірі і скріплюватися духом. Слід будувати Церкву, але не руйнувати Її.

Висновки. Науку Христа про милосердя бачать навіть сліпі люди, а горді - не хочуть бачити. Приклад святих отців зобов’язує християнина в покорі і терпеливо вивчати Біблію, молитися і так відкривати свої очі на милосердя Ісуса Христа до людей. Милостиня, любов Бога і ближнього нас зближає, об’єднує в одну родину дітей Божих. Люди котрі відкидають повчання про Слово Боже і єдність Пресвятої Трійці розпочинають між собою війни, сварки, підносять необґрунтовано тарифи на енергоносії і люблять на своєму братові шкуру, а не душу.

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі, допоможе нам твердо триматися віри, яку передали нам святі Отці першого Собору.

Господи дай мудрості духовенству і мирянам правильно навчати Слова Божого дітей, молодь та весь народ України, бо це веде нас до єдності між собою і простягається у Царство Небесне! Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ



с. Хутір-Будилів


12 червня 2016 р. Б.

 

  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Богдан Іванюк

    Віце-канцлер
    о. Андрій Квік

    Економ
    о. м. Микола Романенчук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Церковний трибунал
    Судовий вікарій
    о. Володимир Прокіпчук

    Суддя
    о. Юрій Лукачик

    Захисник вузла
    Сергій Триф'як

    Нотар Олександра Болехівська
  • Прес-секретар
    Микола Мотрук
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com

    Канцелярія єпархії
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: katedra-2005@ukr.net

    Наші кнопки
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    Коломия ВЕБ Портал
  • Розміщення
    Дата-центра ВОЛЯ
ословення Господнє нехай зійде на вас та перебуває з вами завжди, нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь!