Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василя (Івасюка) в Третю Неділю по Зісланню Святого Духа


Шукайте перше Царство Боже
та його справедливість”.

(Мт.6,33)



В ступ. Свято Зіслання Святого Духа є днем заснування первісної Церкви. Першої неділі Вона молиться за всіх праведних і святих. Другої неділі кличе до служіння нових апостолів. У третю неділю пропонується за допомогою Божого світла заглянути всередину самих себе і дати критичну оцінку стану нашої душі (пор.Мт.6,22-23).

І). “Шукайте перше Царство Боже” (Мт.6,33). Церква допомагає кожній людині шукати Царство Боже. Священик у присутності хресних батьків уділяє Тайну Хрещення, а Господь допомагає дорослим людям за допомогою Євангельського світла легко дізнатися, наскільки вони є правдивими християнами. Дійсно, дуже важко правильно оцінити себе самого.

І тому євангелист Матей каже, що люди по різному сприймають сонячну і дощову погоди. Одна група людей радіє сонячним дням, бо можна відпочити і на городі щось зробити та зібрати урожай. Друга група людей радіє дощовій погоді, бо не буде сорокаградусної спеки і город не треба поливати та в природі все наповняється життя. Обидві громади людей помиляються у своїх висновках. Господь благословляє сонцю світити на праведних і грішних. І так само дощ падає однаково на праведних і грішних. Це ж ідеться тільки про погоду.

Подібно в одній і тій самій людині можна помітити суцільні недоліки, а другий чоловік зуміє в ній виявити приховані достоїнства! Християнська зрілість полягає у тому, як уміємо сприймати добро своїми духовними й тілесними очима. Якщо людина не вміє бачити добра у природі і довколишньому світі через зустрічі з іншими людьми, тоді вона насправді не є християнином, а тільки вдаємо з себе праведного. Темрява всередині людини забирає бажання жити, заходимо у кризу, безвихідь, накладаємо на себе руки, сваримося та гніваємося з усіма. Це значить, що наші очі сприймають довколишній світ як суцільну темряву - пекло.

Господь сьогодні вчить нас мистецтву – мати світлі очі і бачити добро довкола себе у всьому та приймати його. Коли ж ми дивимося похмурими очима, нарікаємо на все, проклинаємо все, що зустрінеться нам у житті, засуджуємо тих, кого зустрінемо, коли ми постійно невдоволені, тоді замість внутрішнього світла утворюється в нашій душі такий собі темна, зацвіла пивниця-погріб. У ній завжди картопля пліснявіє, продукти гниють та нічого не можна зберегти цілим, а навіть миші звідти втікають. В таке місце страшно зайти старшій людині навіть з ліхтариком та ще й з дитиною. Ось таким може стати наш власний внутрішній світ без Божого світла.

Сьогоднішнє Євангеліє висвітлює перестороги, щоб не стати негідним християнином. Воно закликає відкрити серце своєї душі і побачити очима світла наскільки занедбана душа. Євангеліє закликає побачити добро довкола себе, сприйняти його і вміти передавати його з надією та радістю іншим людям у цьому жорстокому світі. Христос прийшов до людей і почав негайно проповідувати Царство Боже вже сьогодні, яке веде у майбутність. І тому треба мати чисті і світлі очі, щоб побачити осяяну неземним сяйвом свою душу на дорозі спасіння. Отже, покликання християнина полягає відкривати початок Царства Небесного на землі за допомогою Євангельського світла і дарів Святого Духа.

ІІ). Світло душі – вказівник родинам до Дверей милосердя. Двері Божого милосердя завжди відчинені, але з боку християнської сім’ї потрібно мати світло, щоб їх знайти і сміливо переступити через поріг. Святіший Отець заохочує всі християнські родини не гніватися, а зустрітися на порозі цих відчинених дверей. Церква має допомогти відчинити двері своєї душі і вийти назустріч розгубленим чи загубленим синам і донькам у цей непростий час, щоб відкрити двері їхнього серця для Господа. Двері Божого милосердя завжди відчинені, тому нашим новим завдання є виходити поза двері храмів і спільнот та нести всім людям правду про Боже милосердя.

Папа підкреслив багатогранність символу дверей. Двері повинні без сумніву, захищати, але не відкидати гостей. Двері не виламують, але запрошують увійти через них, бо гостинність затемнює нахабність і силове втручання. Двері відкривають, щоб побачити, чи назовні хтось нас чекає… Двері багато чого можуть розповісти про дім, господаря і Церкву. Відповідальний за вхід повинен викликати велике довір’я, уважно розпізнавати входячих, скеровувати всім слова вдячності та ввічливо і привітно створювати образ гуманності та гостинності всього дому.

Кожний священик є сторожем і слугою Божих Дверей, а ними є Ісус. Спаситель сам сказав про себе: “Я – двері. Хто ввійде крізь мене - спасеться” (Ів.10,9). Ісус – це ворота, які дають можливість увійти та вийти, а Божа кошара – це притулок, але не в’язниця. І лише злодії уникають дверей, намагаючись влізти через огорожу. Ісус є Добрим Пастирем, почувши Його голос, сторож відкриває та впускає приведених овець, включаючи тих, які були загублені і яких Він розшукав. Отож, християнин повинен бути сторожем. Церква є воротами Господнього дому, а не його володарем.

Висновок. Святіший Отець, посилаючись на Пресвяту Родину з Назарету, якій добре відомо, що означають зачинені чи відкриті двері, заохотив у всіх християнських родинах зробити пороги своїх домівок маленьким знаком Дверей милосердя та Божої гостинності.

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі допоможе знайти світло нашої душі та зробити вхід у наш дім – Дверима милосердя.

Господи благослови нам знайти і побачити Двері Божого милосердя та ввійти ними до Царства Божого. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ



с. Лючки


09 липня 2016 р. Б.

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди