Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василя (Івасюка) в П’ятнадцяту Неділю по Зісланні Святого Духа



І). Євангеліє. Ісус прийшов до Єрусалиму останній раз. В тому часі Він проводить дискусії між законовчителями і фарисеями. Полеміки були настільки гострими, що Христос наостанку сказав: “Горе вам, книжники і фарисеї, горе вам багатії”. І тут до Спасителя прийшов молодий законовчитель спокусити Його, питаючи: “Учителю, котра заповідь найбільша законі?”. Ісус дає достойну відповідь: “Люби Господа Бога твого, всім твоїм серцем, усією твоєю душею і всією думкою твоєю: це найбільша і найперша заповідь. А друга подібна до неї: Люби ближнього твого, як самого себе”. Ці дві заповіді доповнюють одна одну і тут знаходиться весь закон і пророки.

ІІ). Любов до ближнього і розлучені сім’ї. Божої благодаті шукає кожна людина особисто для себе та своєї родини. Практика показує, що тільки через працю і терпіння приходить спасіння від Господа нашого Ісуса Христа. Пресвята Євхаристія допомагає нам якнайдовше зберегти Божу благодать в середині нашої душі. І це є початок Царства Божого в житті людини чи родини. Взірцем для наслідування християнським родинам маємо Пресвяту Родину: Йосиф, Марія, Ісус.

На превеликий жаль, велике число християнських сімей сьогодні є розбиті дияволом через різні причини: п’янство, грошолюбство, не зійшлися характерами, подруги не розуміють свої обов’язки та відповідальність, живуть тільки для себе, бездітність, виїзд на заробітки і т.д. І тому сьогодні хотів би зупинитися коротко на темі святого Причастя для розлучених згідно точки бачення віденського кардинала Шенборна. Іншими словами можна запитати: “Наскільки Господь бажає прийняти з рук розведених чоловіка і жінки дар, як пожертву на добре діло? І чи Євхаристійний Христос бажає прийти до серця таких людей?”.

ІІІ). Причастя для розлучених. Кардинал Шенборн досить строго наголошує на тому, що Святе Причастя не можна давати тим, котрі розбили сім’ї, зранили дітей і продовжують жити нерозкаяні у тяжкому гріху. Митрополит Віденський виразно підкреслює, що найперше слід показати важливу роль правдивих подружніх пар, їхню героїчну вірність один до одного у сучасному світі, святість подружжя, чистоту відносин, приклад вірності, а потім звернути особливу увагу на причини розлучення чоловіка і жінки та можливість знову відновити розірване подружжя.

Причастя для розлучених - це дуже складна проблема і жоден закон не може її легко розв’язати. Священик має завжди ставити до таких людей запитання: “Де ваші діти? Що з ними? Як переносять вони тягар вашого падіння у гріхи? Як ви можете просити про Причастя, якщо через порушення даної присяги перед Богом тепер страждають плоди вашої любові — діти? Чи ви це усвідомлюєте?”. Ці запитання допоможуть батькам краще побачити для себе драматичні наслідки розлучення про які ми часто мовчимо і боляче про них згадуємо. Діти після розлучення батьків живуть зазвичай “поміж” одним та другим родичами. Часто потрібно судового рішення, щоб батько чи мати могли побачити своїх дітей на обмежений час. І що з цього випливає? Чи можливо це виправити?

ІV). Розлучення і доля дітей. Болючим є питання розлучення чоловіка та жінки і воно вимагає більшої душпастирської уваги. Кожна розлучена пара і майже кожне таке подружжя має дітей, батьків, які стали дідусями й бабусями, а також є брати і сестри, кузени і дядьки… Розлучення зачіпає кожного з них, а не тільки цих двох осіб, котрі не зійшлися характерами! Ми не можемо про це забувати! Розлучення завжди є драмою і торкається частини нашого суспільства та наносить важке поранення для сім’ї на все життя. А що має бути з присягою, яку склали чоловік і жінка у храмі перед Богом і свідками?

Ми переживаємо за долю дітей, бо вони стали жертвою розлучення тата і мами і трагічно переживають цю драму, перекладаючи частково провину і на себе. Найгіршим днем у цілому житті дитини стає той перший день і вечір, коли вони почують про розлучення родичів. Відносно щасливою є ситуація, коли хресні батьки, тітки, дядьки оточують дітей любов’ю і допомагають самотній мамі у вихованні дитини. На жаль, частина дітей попадає під виховання вулиці, а друга частина дітей хоча й отримують добре виховання, але в одних і других на все життя залишаються поранені душі та ненависть до свого родича, котрий їх покинув. І ніхто не здатний залікувати рани, завдані рідними батьками своїм дітям. Дитина не розуміє чому її покинули батьки!

V). Самотність розлучених. Люди добре усвідомлюють існування різних ситуацій і причин розлучень у житті, але слід виразно сказати, що укладені нові подружні зв’язки між чоловіком і жінкою є тяжким гріхом, бо порушують заповідь Христа: “Що Бог з’єднав, чоловік нехай не розлучає”. Правда існує ще й інше питання. Один із подругів залишає другого на проживання у самотності! І про це також треба запитати партнерів: “Ким стає дружина або чоловік після розлучення?”. У нашому суспільстві живуть сотні тисяч самотніх чоловіків і жінок після розірвання шлюбу. Вони живуть самі, бо хтось їх покинув. Ті, хто уклав поновні подружні зв’язки і мають дітей від нового подружжя, не відчувають аж такої самотності. Але ж вони когось покинули… Чи можна у такому разі давати їм Причастя? Святіший отець Папа Франциск підкреслює, що ми маємо бути по стороні бідних, одиноких і малих, а такими є саме діти розлучених і ті, кого покинули їхні партнери бути самотніми.

Слід звернути увагу на причини та історію розлучень. Чи такі люди спершу були добре приготовані до подружжя? Може, у багатьох історіях уже немає змоги повернення жінки до чоловіка чи чоловіка до жінки. Але чи докладено всіх зусиль аби їх повернути? Якщо так, тоді між ними немає любові, але що ж тоді між ними залишилось? Хіба ненависть між розлученими подругами! Залишити цей гріх у своєму серці та рівночасно вимагати Причастя є неприпустимо! Тому треба знову запитати таких розлучених: “Як вони збираються викинути зі свого серця гріхи злості, не прощення і ненависті?”.

VІ). Завдання Церкви. Церква прагне примирити розлучені пари шляхом їхнього покаяння. Питання розлучених осіб та їхнього доступу до Причастя — це питання не тільки цих двох людей, але цілої сім’ї з багатьма проблемами. У багатьох випадках ми можемо розпочинати у Церкві процес ствердження недійсності подружжя, якщо постають серйозні причини, але тільки Бог знає правду про таких людей та їхнє життя. Церква нікого не звинувачує, але нагадує, що Бог — милосердний і любить кожного з нас та говорить до нашої совісті. Але треба запитати себе: що з моєю совістю і яка моя ситуація перед Богом, якщо я живу у новому подружньому зв’язку? Потреба прийняти Причастя спонукає розлучених замислитися над своїм життям і вони починають тужити за Євхаристійним Ісусом. Існує також чимало людей, які автоматично та не замислюючись приймають Тіло і Кров Ісуса Христа. Рівночасно є багато таких розлучених, котрі не приступають до цього великого скарбу вже ніколи.

Говорити правду про розлучення в Україні потрібно для всіх. Ми сьогодні багато думаємо, молимося і допомагаємо тим, які перебувають на межі розриву подружніх відносин. І це є найважливіша передова зона бойових дій за порятунок сім’ї. Чоловік і жінка відчувають на собі усі болі розлучення. Ця війна сьогодні торкається дорослих і проходить через серце кожної дитини, створюючи в її душі глибокі незаживаючі рани. Тому кожний із нас має поставити свій блокпост і не допустити руйнування сім’ї. На жаль, інформаційна війна пропонує нам так звані громадянські шлюби або жити “на віру”, а також деякі священнослужителі дуже легко знімають благословення Боже з першого шлюбу і самі за короткий час та відповідну плату благословляють друге церковне подружжя або третє і т.д.

І так неправда сьогодні напастує українські подружжя та провадить у блуд, нехтуючи Святим Євангелієм. Наше спільне завдання – бути обличчям християнської України і говорити правду про болі та страждання розлучених чоловіка і жінки, а особливо дітей. Це сьогодні робить Українська Греко-Католицька Церква.

VІІ). Висновки. Правдиві християнські подружжя мають давати свідчення всім людям любові чоловіка до жінки і навпаки та до своїх дітей, а також науку Ісуса Христа про єдність і нерозривність подружжя та бути взірцем для української громади вдома й у цілому світі. Пам’ятайте, що саме міцне подружжя дає нам ключ як правильно будувати нашу рідну хату - державу Україну.

Нехай Пресвята Богородиці Мати Божа Неустанної Помочі допоможе чоловікам і жінкам зберегти християнські подружжя міцними, святими і непорушними.

Господи поблагослови наших дітей своїм милосердям та збережи їх від травми необдуманих проступків батьківських розлучень. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ



м. Коломия

Катедральний собор Преображення Христового


02 жовтня 2016 р. Б.

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди