Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія Івасюка після чину поставлення в піддиякони студентів ІФДС



В ступ. Сьогодні у каплиці святого Йосафата студентам старших курсів уділяємо чин свічконосця, чин читця і співця та чин піддиякона з Коломийсько-Чернівецької та Бучацької єпархій УГКЦ.

І). Чин Свічконосця. Свічконосець – це церковний співпрацівник, який під час богослужінь носить примикирій. Примикирій – свічник з однією свічкою, який несуть перед правлячими священнослужителями на великому та малому входах.

Господь знає людські звичаї і життєве рішення кожного, хто хоче чистим серцем служити Богові і зі свічкою ходити перед святими Тайнами. Свічконосець має укріпитися вірою і добрими ділами перед людьми, щоб майбутньому житті прийняти нетлінний вінець слави.

ІІ). Чин Читця і Співця. Читець і Співець - це церковні співпрацівники, їхнім головним завданням приписується читати деякі тексти Святого Письма і молитви, приготовляти все потрібне при різних богослужіннях, співати і провадити церковний спів, читати псалми (катизми) та сповняти інші необхідні функції у храмі.

Архієрей ставить у чин читця і співця постриженням волосся і молитвою: “Господи Боже вседержителю, прийми раба Твого і освяти його, і сподоби його з усякою премудрістю і розумом творити повчання і читання божественних Твоїх Словес, зберігаючи його в непорочному житті”. Архієрей вручає новопоставленому книгу “Апостол” і свічку.

Чин читця – перший ступінь священства, який день у день змагається за Божі чесноти так, щоб інші наслідували вас. Цього дару Святого Духа збезчестити не можна, бо за цим слід очікувати більший чин.

ІІІ). Чин Піддиякона. Піддиякон – це церковнослужитель, який призначається допомагати архієреєві і священикові під час його богослужінь, несучи перед ним у зазначених випадках трикирій, дикирій та рипіди, підстилаючи орелець, омиває йому руки, підносить тексти архієрейського богослужіння, допомагає одягати ризи та здійснює інші необхідні дії згідно з літургічними приписами. Піддиякон отримує від святителя посудину для миття рук й орар, який надіває хрестоподібно через рамена. Рівночасно він дбає про Божий храм, престол, його чистоту і приготовляє все потрібне до євхаристійної жертви.

Цей чин архієрей уділяє рукоположенням і молитвою: “Сам, Владико, збережи його в усьому бездоганним і дай йому любити красоту Дому Твого і стояти першим перед дверми Святої Церкви Твоєї, запалювати світильник оселі Слави Твоєї”.

ІV). Чин піддиякона – дар Святого Духа. Святий Дух кожного вибирає сам і роздає відповідні дари, а Церква благословляє людям різні чини і службові ступені на служіння святим Тайнам. Боже Провидіння вибрало вас за достойних прийняти чин піддиякона до новозавітного богопочитання “у дусі і правді. А таких поклонників і шукає собі Отець. Бог - Дух” (Ів.4, 23-24). Прислуговуючи у храмі, наповняйте себе ділами милосердя, вірою, благодаттю Святого Духа та майте мужність служити народові Божому, а особливо в час сьогоднішньої духовної і матеріальної кризи та війни на Сході України.

V). Виклики сьогодення для піддиякона. Господь вибрав вас на служіння людям в Його імені, а тому ваша служба має бути свята, віддана і ревна. Ви стоїте перед Богом і несете відповідальність за себе і людей. Вчитися цьому треба у Пресвятої Богородиці, а саме: зростати у чеснотах, завжди дякувати за всі отримані дари, а особливо за кожний прожитий день. Господь покличе вас незабаром до вищого чину і служіння. Чувайте і моліться, пильно спостерігайте за своїм життям, читайте знаки часу, а особливо приближення 100-річчя Фатімських пересторог від Пресвятої Богородиці. Вже від сьогодні маєте почати проповідувати Христа всім людям, а саме: учням в школах, дітям в інтернатах, в будинках перестарілих, студентам у вузах, силовим структурам, ув’язненим, а навіть у найбіднішому середовищі. Боже Слово має бути змістом вашого життя.

Отримавши покликання служити піддияконом Богові в ім’я свого народу і Церкви, маєте вистояти чесно у правді до кінця. Подібно, як це зробили провідники нашої переслідуваної Церкви та нашого народу, вистояли переслідування та ув’язнення за віру та український народ. Особливим знаменням Переслідуваної Церкви в часи Радянського Союзу було покликання до священства. Сьогодні у демократичний час маєте виклики не менші, бо диявол б’є по священству і по віруючих людях новими телефонами, інтернетом, боротьбою за владу, дорогими машинами, гендерною ідеологією, розводами священичих сімей, грошолюбством і т.д. Дійсно, гроші є найбільш ефективною зброєю в руках диявола і сучасними демонськими кайданами. Допомога Доброго Пастиря, віра в Бога і милосердя Христове звільняють людей від новітніх наручників злого духа. І тому ваше служіння вимагає особливої посвяти у часи новітнього переслідування Церкви.

Висновки. Піддиякон зобов’язаний бездоганно служити Матері-Церкві, любити красоту храму і першим запалювати світильник слави в оселі Господа.

Благодать Святого Духа нехай збагачує вас дарами миру, правди, святості та допомагає бути гідним сучасним апостолом Слова Божого.

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі, буде Вашою Заступницею і Помічницею у піддияконському служінні.

Боже, допоможи вам отримати більшу службу через Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ




м. Івано-Франківськ


10 грудня 2016 р. Б.

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди