Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Слово владики Василія Івасюка в каплиці св. Варвари біля с. Ворона


Радуйся, Варваро,
невісто Христова прекрасна! “.



В ступ. Земля, на якій проживаємо, - це місце вигнання, терпіння і повсякчасної боротьби зі злобою диявола та його слугами. Переможцями у цій боротьбі стають люди, сильні духом, які вміють панувати над собою, а при потребі не вагаються навіть життя своє віддати за віру у правдивого Бога.

І). “Радійте, праведні у Господі, праведним належить похвала!”. Церква відзначає особливу роль жінок в суспільстві, сім’ї і служінні ближньому. Василій Великий підкреслює душевну мужність багатьох жінок, котрі прославилися навіть більше за чоловіків подвигами і перемогами мучеництва. Цей подвиг вірності, любові і милосердя повторили наші матері і бабусі, що залишилися з Христом в роки жорстоких гонінь на Церкву й український народ. Жінки зробили непомітний подвиг. Вони навчали істинам Христової віри своїх дітей, онуків, напоминали чоловіків, брали участь у Таїнствах Церкви, зберігали традиції. Ісповідницький і мученичий подвиг жінок періоду гонінь надзвичайно великий. Благодать Божа укріплювала віруючих в найстрашніші моменти нічних обшуків, арештів, грабежів.

Невідомі монахині, дружини і сестри, незліченні прості прихожанки гинули у таборах і в’язницях. Жінки, котрі залишалися на волі, покірно і непомітно супроводжували священнослужителів у гоніннях і засланнях, простоювали ночі безперервно біля тюремних дверей, щоб зробити передачу, оберігали храми, рятували святині від грабежу і розорення. Жінки сміливо приходили до храму тоді, коли здавалося мир і благополуччя вже ніколи не повернуться. На них лежало виховання дітей, що втратили батьків. І жодна їхня сльоза не забута Богом. Саме на них відбудовувалася Церква Христова й Україна.

ІІ). “Радуйся, Варваро, невісто Христова прекрасна!”. Сьогодні свята Церква святкує молитовну пам’ять святої великомучениці Варвари. За царювання імператора Максиміана у фінікійському місті Іліополі жив багатий і знатний чоловік Діоскор. Дружина його померла, а він сам виховував свою єдину дочку Варвару й охороняв її від впливу християн. Молода дівчина перейнялася думкою про те, що має бути єдиний Творець всесвіту. Її світлий розум відкидав могутність поганських богів, створених людськими руками, а чутливе її серце шукало невідомого Бога.

Коли настав час, батько порадив дочці вийти заміж, але вона відмовилась. Батько спочатку подумав, що на це рішення вплинуло її самітне життя. Він дозволив їй зустрічатись із дівчатами її віку. Серед її подруг були християнки, які розкрили їй суть віри Христової. З великою радістю вона сприйняла звістку про спасіння Сином Божим роду людського. Варвара вирішила теж стати християнкою і невдовзі прийняла святе хрещення від священика, котрий приїхав у її місто з Олександрії.

Коли батько довідався, що його дочка стала християнкою, він побив її, зачинив у кімнаті й поставив біля дверей сторожу. Погрози і побої батька не скорили Варвару. Переконавшись, що не зможе зломити її віри, він у розпачі віддав її на муки. Начальнику варти сказав: “Муч її, як хочеш. Я їй не батько, і вона мені не донька!”.

Варвара була молода і вродлива. Вона заявила, що готова прийняти мученицьку смерть заради свого Бога і Спасителя. Тоді розгнівані мучителі почали її катувати і вкинули до в’язниці. У в’язниці Господь з’явився до неї і зцілив її рани. Коли її знову привели до головного мучителя Мартіана, то він здивувався, побачивши, що всі рани в неї загоїлись і вона здорова. Він запропонував їй принести жертву богам за своє зцілення.

“Не твої боги зцілили мене, — вигукнула свята Варвара, — мене зцілив Господь Бог Ісус Христос. Йому я з вдячністю поклонюсь і віддам себе в жертву”. ЇЇ знову почали катувати. Вона мужньо зносила тортури. Дівчинка Юліанія, побачивши її мужність, підбігла до Мартіана і голосно заявила, що вона також християнка. Її зразу ж схопили, підвісили на дереві разом з святою Варварою і піддали страшним мукам. Після цього обом святим мученицям відрубали голови. Це сталося 17 грудня 306 року.

У той же день мучителі Діоскор і Мартіан загинули від блискавки під час грози, і від них не залишилося навіть кісток. Мощі святої Великомучениці Варвари знаходились в Києві у Михайлівському Золотоверхому монастирі, куди були перевезені з Царгорода грецькою царівною Варварою, дружиною великого князя. Нині мощі святої Великомучениці Варвари знаходяться у Володимирському соборі м. Києва.

ІІІ). Пошанування св.Варвари в Україні. Здавна в Україні Варвару вшановували як святу, яка у важких обставинах рятує від небезпеки смерті без Причастя. Бо існує переказ про те, як до неї у в’язницю з’явився Ісус Христос, зцілив її рани та причастив. В народі говорили, що за великий подвиг віри Св. Варвара отримала особливий дар визволяти людей від раптової і несподіваної смерті. Слава про Великомученицю Варвару та чудесне зцілення біля її мощей значно поширилися по українських землях та за її межами. В її честь віруючі люди будували ошатні храми, називали своїх дітей та ходили на паломництво.

Свята Церква, прославляючи сьогодні святу великомученицю Варвару, закликає всіх християн незалежно від їх соціального стану, шанувати її пам’ять, а також просити її всесильного заступництва для всіх нас перед престолом Божим. Тому дорогі у Христі брати і сестри із глибини своїх віруючих сердець промовляймо: “Свята великомученице Варваро, моли Бога за нас!”.

Висновки. Сьогоднішнє свято несхитно промовляє до всіх нас, що мученики за віру приймали смерть, залишаючись при своєму переконанні. Тому задумаймося на мить і запитаймо себе, чи ми гідно називаємось християнами? Тому що дуже часто ми у погоні за грошима і майном цього світу втрачаємо свою суть, не задумуючись над тим, що прийде остання наша година і смерть, хочемо ми цього чи ні. Яким буде вигляд нашого обличчя в годині нашої смерті? Щасливим буде той, хто зберіг віру у правдивого Бога не на словах, а на ділі своїм життям.

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі дасть нашим жінкам благодать наслідувати мученицю Варвару і стати переможцями у боротьбі зі спокусами.

Господи подай українським жінкам силу притягувати людські серця своїми жертовними подвигами, стражданнями, мученицькою смертю до віри в Бога та увійти до щасливої вічності! Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ




с. Ворона


17 грудня 2016 р. Б.

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди