Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ

Проповідь владики Василія Івасюка в Неділю Праотців


"Наука премудрого - криниця життя,
щоб віддалитися від пасток смерти".
(Прп.13,14)



Всечесний отче, дорогі парафіяни храму, гості та всі присутні. Витаю вас християнським привітом "Слава Ісусу Христу!".

Вступ. Божим планом є прославити ім’я Господа та спасти людські душі. І тому Христос запрошує до себе на гостину кожну людину.

І). Очікування народження Месії – приготування до святкової гостини. Ця подія була запланована Богом перед віками і передавалася людям пророками. Євангеліє цієї неділі порівнює запрошення на святкову гостину, як приготування до Різдва Христового. Всі запрошені відмовилися прийти до Месії з трьох різних причин.

Першою відмовою прийняти запрошення на гостину – це є куплене поле. Чоловік йде подивитися на товар. В неділю і свята жваво йде торгівля на базарах, але це не є дорога до багатства. Це є вкрадений у Бога день, а значить принесені собі збитки. Церковна заповідь каже "Пам’ятай день святий святкувати та кожної неділі і свята треба вислухати Службу Божу і проповідь".

Другою відмовою від гостини стала купівля волів і бажання якнайшвидше їх випробувати. Це люди котрі тішаться своїм домашнім багатством і воно займає в них перше місце. Це є збудована велика хата, куплені машини, високі паркани, надмірний достаток.

Третьою відмовою від гостини є новостворена сім’я. Сімейний стан стає на перешкоді спасіння і чоловік забуває про особисту відповідальність за себе і своїх рідних та близьких. Ці три запрошення дозволяють зробити висновок, що люди в той час і так само тепер не готові прийти на важливу гостину до Спасителя.

1.1). Людське запрошення на гостину. Вибрані гості не прийшли на гостину і стали засуджені. На перший погляд є дуже просто знайти причину і не прийти до когось в гості, але в нашому випадку це був дуже важливий Господар. Знехтувати гостиною, це означає розминутися у своєму житті з покликанням і відкинути план Божого спасіння стосовно власного життя. Розминутися із долею є дуже страшно, бо тоді приходить багато клопотів.

Наближається час, коли ми будемо кликати своїх знайомих і друзів на спільну вечерю – хто на новорічну ніч, хто на святий вечір чи на Різдво, на святих Стефана чи Василія. Господар дому турбується, як поставляться до його запрошення інші і чи пошанують його особу? Можливо друзі виберуть бізнес і невідкладні справи, а ним знехтують?

Різдвяний час наближається і Церква постом Пилипівкою нагадує про запрошення від Господа до спільної вечері. Спільна вечеря – це спілкування товариства святих у Царстві Божому і вступ до Нього можливий через Пресвяту Євхаристію. Тому Церква сьогодні подає до слухання і розуміння притчу про покликаних на небесну гостину. І перед нами відкривається драма людської історії – творіння нехтує батьківським запрошенням Творця.

ІІ). Неділя Праотців. Праведників Старого Завіту називаємо Праотцями. Біблія подає їхні імена: Адам, Авель, Ной, священик Мелхіседек, Авраам, Мойсей, Даниїл, Захарія, Іван Хреститель, Йоаким та Анна та багато інших. Благочестя передавалося від Адама до іншого праведного чоловіка і так аж до народження Месії. Отже, від цих богобоязливих предків народилася Пресвята Діва Марія, а через Неї у світ прийшов Христос.

Передостання неділя Різдвяного посту каже, що праведники спаслися вірою в прихід майбутнього Месії. І тому Ісус прийняв людське тіло та пішов визволяти Праотців з аду від тягарів первородного гріха, бо вони були позбавлені права спілкуватися з Богом. Він звільнив всіх праведників, починаючи від перших праотців – Адама і Єви та повернув їх до небесної гостини. Церква нагадує, що ми також всі покликані до Неба.

Що трапилося в Едемі? Праотці Адам і Єва послухали спокусника-змія і втратили можливість споглядати лице Господнє та були вигнані з раю. Їхні нащадки кілька тисяч років виганяли і розпинали пророків та бунтувалися проти волі Бога. Несподівано прийшов з Галилеї убогий проповідник і лікар людей, але ніхто не впізнав в Ньому Месію. І народ одноголосно почав кричати: "Розіпни, розіпни Його". Люди чекали сильного месію, як воїна, політика, депутата, керівника держави, який скине панування римлян і допоможе євреям взяти панування над цілим світом. Політичні амбіції панувати над іншими народами дуже міцно сиділи у їхній національній свідомості і тому не дали змоги прийняти дійсного запрошення Господаря.

ІІІ). Історія спасіння сьогодні. Історія спасіння відкриває трагедію непослуху праотців і водночас є Божим голосом, зверненим до нашого серця, котрий кличе до святкової вечері. Цією Господньою вечерею є Служба Божа, а священик біля престолу зустрічає Христа та просить прийняти Тіло і Кров Його, як поживу вічного життя. І ці щедрі дари призначені для спасіння людської душі належить приймати якнайчастіше, щоб стати учасниками Його народження у Вифлеємі, страждань на Голгофі і славного воскресіння.

Ісус Христос запрошує нас почути слова Євангелія. Уважне слухання Слова Божого стає для людей вічною вечерею і ми ніколи не будемо голодними. Ця Свята Книга має бути у нас на столі постійно і необхідно її читати щоденно, бо там знаходяться заховані вирішення наших простих і складних запитань. Іван Франко порівнював книгу з морською глибиною, на дні якої знаходяться дивнії перли. Диявол знеохочує нас до занурення на глибину змісту Святого Письма, щоб не прийняти запрошення на гостину. Найгірше є те, що ніхто нам про це не може сказати і пояснити Святе Письмо, навчити катехизму, працювати з молоддю! Відповідальність лежить на священикові і віруючих християнах.

ІV). "Наука премудрого - криниця життя, щоб віддалитися від пасток смерти" (Прп. 13,14). Господь просить нас пам’ятати про них та Його постійну присутність між всіма людьми. Найбільшим щастям і радістю для людини є спілкування з Господарем святкової вечері. Невеликі і щоденні справи заповнюють життя людини так, що не дають можливості зосередитися на дуже важливих ділах: єднання з церковними таїнствами, молитвою, читанням Святого Письма.

Почувши голос Божих посланців та відклавши всі справи, негайно спішім до Господа, а Він винагородить і обдарує нас всім тим, чого потребуємо. Кожна спокуса, яка приходить і відвертає нас від Бога, від Церкви, від милосердя над ближнім є голосом диявола, який заманює нас у вічну темряву, звідки не може повернути ніхто. Господар вийшов на роздоріжжя і голосами своїх слуг – патріархів, пророків, апостолів, мучеників і священиків хоче зупинити людей від загибелі і темряви вічної та просить прийти до Нього в гості. Люди голосу милосердя не чують, бо не знають його.

В нашій Церкві митрополит Андрей Шептицький в дусі Євангелія так говорив людям: "Я так дуже хотів би обтерти сльози з очей тих, хто плаче, потішити кожного, хто сумує, покріпити кожного, хто слабкий, оздоровити кожного, хто хворий, просвітити кожного, хто темний… Я хотів би стати всім для всіх, щоб всіх спасти…". І тому особливим закликом християнина є кожному прийняти запрошення від Божого милосердя, ділитися Ним і свідчити про Нього. Тому черпаймо з премудрості і досвіду Митрополита Андрея, щоб ми могли разом з іншими народами увійти у Божий спочинок і уникнути "пасток смерті".

V). Різдво Христове – голос Бога і порятунок України. Наближення Різдва Христового посилює голос Божий до людей, який долинає до нашої свідомості у міру сумління кожного. Почуймо цей голос, бо він кличе нас не помирати у темряві, а прийти до вічно святкової вечері у Раю. Залишайте все і йдіть за голосом посланців, котрі стоять на роздоріжжях і запрошують прийти скуштувати вечерю Господаря.

Святкова гостина - Божий план. У людей часто створюється враження, що події у світі відбуваються безконтрольно і Господь Бог забув про все довкола. Однак наша віра, побудована на Божому об’явленні, дає нам протилежну відповідь: все, що відбувається в нашому особистому і суспільному житті відповідає Божому плану. І тут виникає запитання: "Чому Господь Бог допускає неприємні обставини, що завдають нам великих страждань?". Ісус Христос, кажучи про дальший розвиток історії та різні трагічні події майбутнього, відповідає так: "Це дасть вам нагоду свідчити" (Лк. 21,13). Дійсно, якби не було голодних — нікого було б годувати, якби не було спраглих — нікому було б дати води напитися, якби не було чужинців — нікого було б в дім прийняти, якби не було хворих у лікарнях чи ув’язнених у в’язницях — нікого було б відвідати, якби не було Різдва, тоді не було б Великої п’ятниці та Воскресіння. Отже, все те, що відбувається довкола нас, навіть найбільш трагічне — це Божий план, який дає нагоду свідчити Христову правду й добро перед іншими людьми.

План Божий порятунку України полягає у милосерді до хворих, до молоді, до поранених, обманутих. І саме їх Господь запрошує прийти на приготовану трапезу. У гостині та доброму товаристві можна вирішити багато справ, але сьогоднішні запрошені гості цього не знали цього і тому стали відкинутими через байдужість.

Висновки. Трагедія сучасної людини – надіти навушники, включити телебачення і не почути навіть шум проїжджаючої машини, а не те що тихий голос Божий. Ті хто прийшов до храму чи творить діла милосердя, той увійшов до рятівного корабля Ноя і вийшов у спасенному Вифлеємі. Багато людей стали холодними і байдужими до храму, до виховання дітей, натомість гроші займають перше місце в житті.

Поручаємо людей вашої парохії під опіку Пресвятої Богородиці, Матері Божої Неустанної Помочі у Новому горожанському 2017 році.

Господи благослови вилікувати душевні рани нашого народу, а Дух Святий нехай буде провідною Вифлеємською зіркою у духовному житті.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ




с. Тюдів


25 грудня 2016 р. Б.

 

  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Богдан Іванюк

    Віце-канцлер
    о. Андрій Квік

    Економ
    о. м. Микола Романенчук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Церковний трибунал
    Судовий вікарій
    о. Володимир Прокіпчук

    Суддя
    о. Юрій Лукачик

    Захисник вузла
    Сергій Триф'як

    Нотар Олександра Болехівська
  • Прес-секретар
    Микола Мотрук
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com

    Канцелярія єпархії
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: katedra-2005@ukr.net

    Наші кнопки
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    Коломия ВЕБ Портал
  • Розміщення
    Дата-центра ВОЛЯ
ословення Господнє нехай зійде на вас та перебуває з вами завжди, нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь!