Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія Івасюка в день Надвечір’я Різдва Христового


Час нашого спасення вже настав.
Готуйся, вертепе, бо Діва надходить, щоб родити”.
(Стихира вечірні надвечір’я)



В ступ. Історія святкування надвечір’я перед празником Христового Різдва сягає перших віків християнства. Вершиною цього святкового приготування є чування, молитва й піст. В народі цей день називають свят-вечором, котрий допомагає гідно приготуватися для прийняття найважливішого гостя із самого неба – Месії-Еммануїла, що значить”З нами Бог”.

І). Традиція святкування. Старовинна традиція святкування Надвечір’я Різдва Христового сягає початків первісної Церкви в Римі. Сорокаденний піст приготовляє душу і тіло для прийняття Слова Божого, Яке визволяє людину від кайданів диявола і допомагає їй повернути синівство Боже. Таїнство Христового народження стається опівночі в тишині й огортає весь світ. Свідченням про цю подію маємо неземне світло зірки, яке засяяло перед пастирями, приносячи їм радісну вістку про народження Месії.

Ось так у святу ніч храми нашої єпархії по вінця заповнюються богомільним людом, щоб разом з Патріархом єднатися в молитві і відсвяткувати Різдво Христове. Таїнство Божого Світла просвічує темряву і Слово стається Тілом, тобто, сходить із небес і стає Людиною.

ІІ). Гімн”Слава на висотах Богові”. Ангели з неба своїм співом проголошують славу народженому Богові, що Хліб спасіння прийшов на землю. І тому свято Різдва Христового належить до найбільших празників нашого церковного року. Велич і значення цього празника зумовлює нас кожного року приготовляти для Спасителя молитвою і постом достойний куточок у центрі Вифлеєму нашого серця, але тільки не поза ним.

Ангельська благовість:”Слава на висотах Богу й на землі мир людям доброї волі” розходиться по всій землі і досягає усіх народів, а особливо у потребах: поранених війнами, постраждалих від збройних конфліктів і всіх бажаючих миру.

В Україні пролито надто багато крові. Прийшов час замовкнути зброї назавжди, а народи повинні активно докласти всіх зусиль, щоби вирішити кризу шляхом переговорів і відновити громадянське співжиття в країні. Український народ повинен відважно та рішуче почати писати нову сторінку історії, в якій має зайняти головне місце тема любові до Бога й людини. Бажання спільно будувати майбутнє України має замінити помсту і ненависть.

ІІІ). Мир людям доброї волі. Миру потрібно не на словах, але на конкретних ділах. Всім покинутим: дітям, пенсіонерам, хворим, бідним і людям виключеним із свого суспільства, страждаючим від голоду, жертвам насильства, біженцям, мігрантам і шукачам притулку, жертвам торгівлі людьми, жадібності та ідолопоклонства грошам-мамоні, тим, які страждають від суспільної та економічної нужди.

Мир дітям у цей особливий день Різдва Христового, а особливо дітям позбавлених радощів дитинства задля голоду, війн та егоїзму дорослих. Мир на землі всім людям доброї волі, які щодня терпеливо й непомітно трудяться в родинах і суспільстві, будуючи людяний і справедливий світ. Пам’ятайте, що тільки мир є запорукою квітучого майбутнього для всіх людей. Бажаю миру постраждалим від війни в Україні.

Побажання. Дивлячись на покірного Ісуса у Вифлеємі, піднімаймося над принижуючими нас пристрастями: не мудруймо про високе, а радше навчаймося вірити духом покори і так добрими ділами повертати Новонародженого з поза меж міста Вифлеєм до центру нашого серця.

Заборонімо поганим словам виходити з уст наших, а радше навчімося приносити нашими устами Христові добрі слова.

Висновки. Дорогі брати й сестри,”хлоп’ятко нам народилося, сина нам дано”: Він –”Князь миру”. Три царі зі Сходу приносять Новонародженому у вертеп вифлеємський перші багаті дари: миро — символізує смерть на хресті, золото — владу царську над людьми, а ладан — належиться Богу. Отже, прийміть Князя миру у свої серця і своє життя! Висловлюю вдячність людям, які великодушно поспішають на допомогу ближнім.

Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі споглядає на новонародженого Ісуса у яслах і бачить, як ми немилосердно викидаємо один одного з власних домівок, роботи чи то громадської праці поза місто у пустиню.

Господи благослови Україну, вірних і все духовенство нашої єпархії та допоможи їм повернутися від околиць вифлеємських, куди нас викинули люди, до серця безмежного Твого Милосердя. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ




м. Коломия


06 січня 2017 р. Б.

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди