Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ

Проповідь владики Василія Івасюка в день Надвечір’я Різдва Христового


"Час нашого спасення вже настав.
Готуйся, вертепе, бо Діва надходить, щоб родити".
(Стихира вечірні надвечір’я)



Вступ. Історія святкування надвечір’я перед празником Христового Різдва сягає перших віків християнства. Вершиною цього святкового приготування є чування, молитва й піст. В народі цей день називають свят-вечором, котрий допомагає гідно приготуватися для прийняття найважливішого гостя із самого неба – Месії-Еммануїла, що значить"З нами Бог".

І). Традиція святкування. Старовинна традиція святкування Надвечір’я Різдва Христового сягає початків первісної Церкви в Римі. Сорокаденний піст приготовляє душу і тіло для прийняття Слова Божого, Яке визволяє людину від кайданів диявола і допомагає їй повернути синівство Боже. Таїнство Христового народження стається опівночі в тишині й огортає весь світ. Свідченням про цю подію маємо неземне світло зірки, яке засяяло перед пастирями, приносячи їм радісну вістку про народження Месії.

Ось так у святу ніч храми нашої єпархії по вінця заповнюються богомільним людом, щоб разом з Патріархом єднатися в молитві і відсвяткувати Різдво Христове. Таїнство Божого Світла просвічує темряву і Слово стається Тілом, тобто, сходить із небес і стає Людиною.

ІІ). Гімн"Слава на висотах Богові". Ангели з неба своїм співом проголошують славу народженому Богові, що Хліб спасіння прийшов на землю. І тому свято Різдва Христового належить до найбільших празників нашого церковного року. Велич і значення цього празника зумовлює нас кожного року приготовляти для Спасителя молитвою і постом достойний куточок у центрі Вифлеєму нашого серця, але тільки не поза ним.

Ангельська благовість:"Слава на висотах Богу й на землі мир людям доброї волі" розходиться по всій землі і досягає усіх народів, а особливо у потребах: поранених війнами, постраждалих від збройних конфліктів і всіх бажаючих миру.

В Україні пролито надто багато крові. Прийшов час замовкнути зброї назавжди, а народи повинні активно докласти всіх зусиль, щоби вирішити кризу шляхом переговорів і відновити громадянське співжиття в країні. Український народ повинен відважно та рішуче почати писати нову сторінку історії, в якій має зайняти головне місце тема любові до Бога й людини. Бажання спільно будувати майбутнє України має замінити помсту і ненависть.

ІІІ). Мир людям доброї волі. Миру потрібно не на словах, але на конкретних ділах. Всім покинутим: дітям, пенсіонерам, хворим, бідним і людям виключеним із свого суспільства, страждаючим від голоду, жертвам насильства, біженцям, мігрантам і шукачам притулку, жертвам торгівлі людьми, жадібності та ідолопоклонства грошам-мамоні, тим, які страждають від суспільної та економічної нужди.

Мир дітям у цей особливий день Різдва Христового, а особливо дітям позбавлених радощів дитинства задля голоду, війн та егоїзму дорослих. Мир на землі всім людям доброї волі, які щодня терпеливо й непомітно трудяться в родинах і суспільстві, будуючи людяний і справедливий світ. Пам’ятайте, що тільки мир є запорукою квітучого майбутнього для всіх людей. Бажаю миру постраждалим від війни в Україні.

Побажання. Дивлячись на покірного Ісуса у Вифлеємі, піднімаймося над принижуючими нас пристрастями: не мудруймо про високе, а радше навчаймося вірити духом покори і так добрими ділами повертати Новонародженого з поза меж міста Вифлеєм до центру нашого серця.

Заборонімо поганим словам виходити з уст наших, а радше навчімося приносити нашими устами Христові добрі слова.

Висновки. Дорогі брати й сестри,"хлоп'ятко нам народилося, сина нам дано": Він –"Князь миру". Три царі зі Сходу приносять Новонародженому у вертеп вифлеємський перші багаті дари: миро — символізує смерть на хресті, золото — владу царську над людьми, а ладан — належиться Богу. Отже, прийміть Князя миру у свої серця і своє життя! Висловлюю вдячність людям, які великодушно поспішають на допомогу ближнім.

Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі споглядає на новонародженого Ісуса у яслах і бачить, як ми немилосердно викидаємо один одного з власних домівок, роботи чи то громадської праці поза місто у пустиню.

Господи благослови Україну, вірних і все духовенство нашої єпархії та допоможи їм повернутися від околиць вифлеємських, куди нас викинули люди, до серця безмежного Твого Милосердя. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ




м. Коломия


06 січня 2017 р. Б.

 

  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Богдан Іванюк

    Віце-канцлер
    о. Андрій Квік

    Економ
    о. м. Микола Романенчук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Церковний трибунал
    Судовий вікарій
    о. Володимир Прокіпчук

    Суддя
    о. Юрій Лукачик

    Захисник вузла
    Сергій Триф'як

    Нотар Олександра Болехівська
  • Прес-секретар
    Микола Мотрук
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com

    Канцелярія єпархії
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: katedra-2005@ukr.net

    Наші кнопки
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    Коломия ВЕБ Портал
  • Розміщення
    Дата-центра ВОЛЯ
ословення Господнє нехай зійде на вас та перебуває з вами завжди, нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь!