Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія Івасюка в день свята собору святого славного пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Івана


Я – голос вопіющого в пустині:
Вирівняйте путь Господню”.

(Ів.1,23).



В ступ.Наступного дня після Богоявлення, тобто 20 січня, Церква святкує Собор Святого Івана Хрестителя, тому що він хрестив Господа Ісуса Христа в Йордані, поклавши свою руку на голову Спасителя.

І). Собор Івана Хрестителя. Постать святого Івана Хрестителя займає визначне місце в історії спасіння та у Святому Письмі. Після Пречистої Діви Марії він є найбільш шанованим Церквою і найбільшим з пророків, який завершує історію Старого Завіту і відкриває епоху Нового Завіту, адже саме він відкрито і явно вказав світові на прихід Месії - Єдинородного Божого Сина.

“Він буде великим в очах Господніх” (Лк.1,15) — сказав архангел Гавриїл батькові Захарії про народження його сина. Іван народився в сім’ї священика та Єлизавети, які вже були у похилому віці і не очікували на потомство. Він народився на шість місяців раніше від Ісуса Христа. Євангелист Лука пише, що Іван Предтеча був посланий Богом приготувати народ до визнання Ісуса довгоочікуваним Месією. Він отримав свою місію від Бога і виконав її з честю.

ІІ). Життя Івана Хрестителя - взірець богопосвяченого життя. Пророк провадив суворий спосіб життя. Він зростав серед пустині, яка виховала в ньому духа мужності, мудрості і цілковитої посвяти Богові. Святий, готуючи себе до великого служіння, багато часу провів у безлюдній юдейській пустині. Він носив грубий одяг з верблюжого волосу і харчувався диким медом та сараною. Іван залишався пустельником доти, поки Господь покликав його в тридцятирічному віці проповідувати єврейському народові.

Іван турбувався про спасіння свого народу та не вагався відкрито робити зауваження навіть жорстокому й аморальному цареві Іроду, щоб той залишив своє грішне життя. Хреститель називав зло по імені, не зважаючи під яким видом, назвою і в якому місці та часі воно себе проявляло: в родинах, суспільстві, чи навіть при царському дворі. Своє коротке життя він присвятив одній цілі: зустріти і приготовити дорогу для приходу у світ Ісуса Христа — великого Сонця правди.

Його життя - це безперервний ланцюг жертви. Він виголошує науку, якої до нього ще ніхто не оголошував: про хрещення і покаяння, про наближення небесного царства. Він говорив: “Покайтесь, бо наблизилось Царство Небесне” (Мт. 3,2). Він пальцем показує появу й живу присутність Месії посеред народу і хрестить його в ріці Йордані.

Його праведне життя і наука завершуються геройською смертю. Він помирає, як воїн у битві і віддає своє життя за службу Богу і своєму народу. Тож по всі часи він був і буде вічним символом героя-борця за те, що святе і Боже, піднесене й вічне. Подібний подвиг вчинили воїни України в АТО, зупинивши ворога ціною власного життя.

ІІІ). Покликання Івана Хрестителя. Бог покликав Предтечу виконати свій обов’язок на берегах річки Йордан - приготувати ізраїльський народ до прийняття очікуваного Месії. “Покайтесь, бо наблизилося Небесне Царство… Чиніть плоди, достойні покаяння” (Мт. 3,2-8), - так приготовляв народ святий Пророк, готуючи світ до приходу Спасителя світу. Його відвага і мужність виявлялася насамперед у непримиренному і відважному поборюванні всіх людських гріхів. Іван Хреститель сміливо говорить до гордих фарисеїв: “Зміїне поріддя! Хто вам вказав утікати від настигаючого гніву?” (Лк. 3,7). Він не боїться прилюдно картати гріхи і погіршення морального життя у царському палаці Ірода: “Не личить тобі мати жінку брата твого” (Мр. 6,18). Іншими словами, усю свою проповідь він скеровував на те, щоб приготувати Христові дорогу до людських сердець.

Люди, почувши голос вопіющого в пустині, масово сходились до річки для релігійних обмивань водою. Іван звернувся до них з проповіддю про покаяння і хрещення на відпущення гріхів. Суть його науки полягала в тому, що перш ніж отримати зовнішнє обмивання, люди повинні були очиститися морально і таким чином приготувати себе до прийняття Божого Слова.

Хрещення Івана не було таїнством християнським, але сенс його полягав у духовному приготуванні до майбутнього хрещення водою і Святим Духом. Предтеча закликав людей до покаяння, кажучи: “Слідом за мною йде сильніший від мене, що Йому я недостойний, нахилившись, розв’язати ремінця Його сандалів. Я вас хрещу водою на покаяння, а Він хреститиме вас Святим Духом і вогнем” (Мт.3,11).

Нарешті, очікування Месії досягло найвищого ступеня серед народу. І в цей час до Івана на Йордан прийшов хреститися сам Господь Ісус Христос. Іван говорив народові про Нього: “Ось Агнець Божий, який бере на себе гріхи світу. Це той, що про нього повідав я: за мною наступить муж, сущий муж, сущий переді мною, був бо раніш від мене. І я не знав його. Та я на те прийшов, щоб Він був об’явлений Ізраїлеві” (Ів.1,29-31). Отже, Спаситель бере на себе гріхи наші, а від нас вимагає особистого покаяння і віри в Бога, щоб допомогти відкрити двері Царства Божого для кожного бажаючого.

ІV). Покаяння і віра - це умови осягнення Царства Небесного. Іван Предтеча і нині кличе сильним голосом всіх людей до покаяння так, як колись закликав ізраїльський народ: “Готуйте путь Господню, вирівняйте стежки його. Кожна долина заповниться, кожна гора й горб знизиться, нерівне вирівняється, дороги вибоїсті стануть гладкі” (Мт. 3, 2-8). Виникає просте запитання: “Хто допоможе вирівняти стежки і коли це в нас станеться?”.

Папа Франциск допомагає відповісти на це запитання, кажучи, що Іван Предтеча є прообразом Церкви. Церква навчає нас голосом Ісуса Христа і проповідує Боже Слово аж до переслідування і мучеництва, якого зазнають праведники від рук сильних цього світу. Дуже багато людей платять дорогою ціною за те, що стоять по стороні правди! Скільки чесних людей бажають іти проти течії, щоб не відступати від голосу совісті та голосу істини!

Предтеча закінчив своє життя мученичою смертю через свою безкомпромісність до злочинів і порушень тодішнього правителя Ірода, безстрашно вказуючи йому на грішне життя та не боячись навіть смерті. Святий Іван є взірцем, як саме потрібно проповідувати Христа і відстоювати правду жертовно і з цілковитою самопосвятою.

За відважне проповідування і напімнення безбожного царя Ірода, Івана Хрестителя ув’язнили і відрубали йому голову. Його особа незвичайна, геройська і свята. Він пророк, предтеча, хреститель і мученик. Інші пророки тільки передбачали та в дусі бачили Месію, а Предтеча був очищений від первородного гріха ще в лоні своєї матері і поклав свою руку на голову Ісуса.

Висновки. Св. Іван Хреститель це велетень духа, яким закінчується список пророків Старого Завіту, а відкривається епоха апостолів. Сьогодні наш світ також потребує людей на зразок Івана Предтечі, які мали б відвагу почати безкомпромісну боротьбу зі злом, корупцією, брехнею, обмовами, очорненням, зрадами, неправдивими доносами. Всі люди відчувають велику потребу внутрішнього відновлення і нової зустрічі з живим Богом. Заклик, з яким звертається до нас святий Іван Хреститель “Покайтеся, бо наблизилося Царство Небесне” (Мт.3,2), допомагає нам відновитися духовно і навернутися до джерел євангельської віри, щоб зустріти Живого Бога.

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі допоможе сміливо наслідувати Предтечу і любити ближнього та бути правдивими патріотами українського народу у ці важкі часи.

Святий Дух нехай просвітить духовенство і світську владу, щоб побачити гріхи і подавати людям відповідні поради під час теперішнього становлення нового порядку у світі.

Господи благослови нашим священикам і вірним сміливо проповідувати людям науку покаяння, подібно до Івана Хрестителя, і так приготовляти дорогу у людських серцях для Христа.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ




м. Коломия


20 січня 2017 р. Б.

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди