Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія Івасюка в Першу Неділю Великого Посту


(використано матеріали з промови о. Т. Барщевського)


Прийди та подивися.”

(Ів.1,46)



В ступ. Слава Ісусу Христу! Дорогі в Христі брати і сестри! Євангельські слова першої неділі Великого Посту запрошують звернути особливу увагу щонайменше на два аспекти людського життя: “прийди” - особисте покликання і “подивися” - на свою професію через досконалу ікону - обличчя Ісуса Христа та порівняй Її до ікони власної душі та обличчя.

І). Перша неділя Великого Посту в першу чергу звертає особливу увагу на покликання людини – “Прийди”. Ісус зустрівся з Андрієм, Іваном та Петром і вони стали його учнями. Далі текст сьогоднішньої Євангелії розповідає про наступну зустріч Ісуса Христа з Филипом, котрий виразно почув голос Спасителя: “Іди за мною” (Ів.1,43). На перший погляд нічого особливого не відбувалося і він залишався вільним у своєму виборі та міг прийняти запрошення або відкинути його. Насправді, слова Христові настільки сильно проникли в душу Филипа, що зробили в ньому сильну переміну. Цією радісною зміною він спішить поділитися з іншими. Филип, знайшовши свого товариша Натанаїла, каже до нього: “Ми знайшли того, про кого Мойсей у законі писав і пророки, - Ісуса, Йосифового сина, із Назарету”. Отже, зустрічі Месії з людиною завжди розбуджували покликання до апостольського служіння. І тому кожна духовна особа має палко проповідувати Слово Боже так, щоб люди горіли бажанням йти за голосом Ісуса, а саме: сміливо прийняти священиче чи монаше служіння, а наші діти і молодь завжди з нетерпінням мають спішити до храму на зустріч з Ісусом.

Заклик Ісуса Христа “Іди за мною!” - запрошує кожну людину, молодого чи дорослого до апостольської праці. Апостольська праця – це переконливе запрошення йти за голосом Спасителя заради спасіння душі. Господь сьогодні запрошує дітей України пройти через Великий Піст з молитвою на устах, виконуючи діла милосердя та, просячи миру і припинення політичної та економічної війни. Кожний день нашого життя записується у небесній книзі на окремій сторінці, а саме: добрі і злі вчинки, а навіть те, чим ми знехтували через нашу недбайливість чи лінивство, лежачи на дивані та дивлячись тривало телебачення.

Господь покликав кожну людину до життя і призначив виконати тільки їй характерне певне завдання. І тому Церква пригадує нам про отримані для цього таланти. Співпраця з Божою ласкою розвиває ці дари. Деякі люди виконують призначене їм завдання за молодих років, а другі чинять це пізніше, тобто стараються направити все занедбане раніше. Дуже часто витрачаємо дорогоцінний час на зовсім непотрібні справи: п’янство, осудження, лінивство, шемрання, нарікання та непотрібну земну біганину. Слід пам’ятати, що найважливішою справою корисною для вічності – це справа нашої душі, спокійна совість і заслужений вхід у Царство Небесне. Дорога до Неба має бути встелена ділами милосердя, виконаними людиною за допомогою Святого Духа.

ІІ). Перша неділя Великого Посту присвячена також пошані святих ікон і називається неділею Православ’я. Шанування ікони допомагає багатьом людям правильно знайти своє покликання. “Подивися” і звернися до святих осіб, котрі зображені на іконах, але тільки не до якості написання і добротність полотна чи гарно оздобленої рамки та мистецького таланту. В тропарі сьогоднішньої неділі співаємо: “Пречистому образові твоєму покланяємося, Благий, просячи відпущення гріхів наших, Христе Боже”. На стихирах Вечірні у першу неділю Великого Посту співаємо: “Христова Церква прийняла, як прикрасу, чесні і святі ікони: світле зображення Спаса Христа, Богоматері і святих”. І тому кожний християнський храм прикрашають святі ікони.

Та був час в історії Церкви у VIII ст., коли йшла жорстока боротьба проти пошанування святих ікон. Цісар Лев III Ізаврійський мав добрий намір - хотів привести до християнства юдеїв і магометан. На його думку, головною перешкодою було пошанування святих ікон, бо юдеї і магометани були проти цього. Тому правитель видав закон, який забороняв признавати ікони, розвішувати їх у храмах та в домах і так почалося активне їх знищення. Монахи виступили активними оборонцями ікон: св. Іван Дамаскин, мч. Андрій Критський, св. Теодор Студит, Патріарх Герман І.

У 787 році був скликаний Вселенський Собор до Нікеї, на якому засуджено єретиків-іконоборців і повернуто шанування святих Ікон-образів. Церква Христова величаво відсвяткувала перемогу над іконоборцями в Царгороді. У 842 р. було вирішено святкувати першу неділю Великого Посту, як “неділю православ’я”. Отже, “неділя православ’я” - це святкування усієї об’єднаної Східної та Західної Церкви, як перемоги над єретиками, іконоборцями та різними єресями.

2.1). Богословський термін “православ’я”. Вперше богословський термін “православний” авторитетно був вжитий Церквою на Халкедонському IV Вселенському Соборі у 451 р. у боротьбі проти монофізитів, що заперечували єдність Божої і людської природи в одній особі Ісуса Христа. Словом “православний” означувано тих вірних, котрі правильно славлять Бога. Отож, православні візантійської Церкви не є противниками Католицької Церкви, але противниками до монофізитів, монотелетів та іконоборців, якщо це слово вживати у правильному первісному значенні. На жаль тепер, слово “православний” ототожнюють з Православною Церквою, як протилежність до Католицької Церкви. Отже, правдиве значення слова “православний” означає вірність Католицькій Церкві та духовну перемогу над єретиками, схизматиками, сектантами та іконоборськими вченнями.

2.2). Найважливішою сотвореною Божою іконою на землі – Людина. Книга Буття каже, що Бог сотворив людину на свій образ і подобу. Адам і Єва жили з чистими і незаплямленими душами до моменту їх гріхопадіння. Гріх понівечив їхню невинність і вони вже не могли жити поруч з Богом у блаженстві. Благословенне Боже обличчя не могло знаходитися поруч викривленого образу людини. І тому перші прародичі були вигнані з Раю на Землю, а тоді Син Божий мусів прийти до людей та відновити в їхніх душах ікону Божу.

В час Великого Посту Церква закликає нас подивитися у глибину своєї душі і викинути із серця гріховний бруд через покаяння. Покаяння, молитва й умертвлення звільняє душу і серце від тілесних пристрастей. І тоді благодать Божа запалює чисте світло на обличчі наверненої людини. Прикладом для нас у цьому є святі, ісповідники та мученики, котрі вели морально-строгий спосіб життя. Вони умертвляли пристрасті тіла, стереглися гріха, щоб не осквернити в собі ікону Творця. Мученики, яким загрожували страшними тортурами, відповідали своїм мучителям: “Ви можете знищити моє тіло, але ви не зможете затерти в моїй душі образу Божого”. Гріх не тільки плямить Божу ікону в душі людини, але і спотворює її тіло. Погляньмо, який вид має тіло людини, яка живе грішним життям, а особливо, її обличчя. Посиніле лице алкоголіка говорить про гіркий спосіб його життя, обличчя вбивці – про страшні муки совісті, неспокійне лице у корупціонера за своє багатство і трагічно-байдуже обличчя у наркомана.

Духовною допомогою для цих та інших людей є піст, молитва і праця. Місцями слово “піст” перекладається, як духовна весна. Весна - це початок життя, яке з труднощами пробивається на зовні до світла, починає міцніти і доходить до свого торжества у Воскресінні Христовому. Важкою ціною здобувається ця свобода. Бог став людиною у грішному світі і добровільно прийняв усі наслідки гріха. Такими наслідками є голод, втома, холод, самотність, покинутість і врешті – смерть.

2.3). Що таке смерть і звідки вона може з’явитися? Єдине джерело вічного і невмираючого життя - це Бог. Святе Писання каже, що смерть увійшла в світ через гріх, а гріх завжди спричиняє смерть. І тому Бог став людиною, щоб спілкуватися з людиною та розділити спільну долю. Він народжується безсмертним, хоча і помирає на хресті. Церковна пісня говорить: “О Життя вічне, як Ти вмираєш? О Світло вічне, як Ти згасаєш?”. Максим Ісповідник підтверджує, що Христос-Людина був безсмертним, тому що був поєднаний з Богом. Насправді Ісус добровільно стоїть перед людьми незворушний і безкомпромісний в єдності з Богом, а людство і не може, і не хоче знати шляхів Господніх та з ненавистю відкидають дорогу спасіння. І тому Христос, відкинутий всіма людьми, помирає поза містом. Натомість, Він ні на мить не відвертається від людини і розділяє людську долю аж до смерті хресної. Спаситель випиває останню жахливу чашу людської долі і кричить: “Боже Мій! Боже Мій! Навіщо Ти Мене залишив?”.

2.4). Боже обличчя є правдивою іконою для кожної людини. Ісус залишив відбиток свого обличчя на хустині Вероніки. Це була перша ікона, що стала зразком для всіх інших. Художники стараються відтворити божество і красу Ісусового обличчя і це їм вдається в міру людських можливостей. На Туринській Плащаниці маємо правдиве зображення Ісусового обличчя, котре перенесло страшні тортури і невимовні передсмертні муки на хресті, але не втратило свого благородства і краси. Обличчя Ісуса з Туринської Плащаниці – це подарунок усім тим, хто бажає зустрітися з Ним і побачити Його божественну красу у людському обличчі.

ІІІ). Ризик сьогодення - втратити ікону Христа на власному обличчі і на душі України. Обличчя українського народу є страждаючим, терплячим і люблячим Бога. Підняттям цін на енергоносії, крайнім зубожінням народу, незрозумілим підняттям зарплат і пенсій, непотрібними мільярдними позиками із-за кордону, штучно придуманою та розпочатою війною доводиться людей до гріха і так матеріальними справами витирається ікона Ісуса Христа з нашого обличчя. Ліси вирубують, а на їх місце треба насадити молоді саджанці, чисту джерельну воду катастрофічно забруднюємо, суху траву спалюємо вогнем і так знищуємо родючість ґрунту. Люди масово виїжджають зі своєї країни у найми і так економічна скрута виганяє нас з батьківської хати в Україні на поневіряння у чужі сторони. Країни, куди повиїжджали наші земляки, стали для них новітньою єгипетською неволею, тобто сучасним рабством. Йде масова руйнація християнських подружь, діти ростуть без батьківського тепла, пенсіонери виживають, люди не мають грошей на лікування, йде деградація суспільства, тотальна корупція з’їдає всі добрі справи. Виникає запитання до наших провідників: “Що робити? І як далі бути? Як піднести гідність українця у світі?”.

Висновки. Ісус вчить нас у цій ситуації: не виснажувати себе смутком, тривогою і проблемами, а кожному прийти та подивитися (пор.Ів.1,46) на своє життя через ікону Спасителя. Насправді, для вирішення багатьох питань потрібно тільки одного - всією душею любити Господа Бога і ближнього свого. Євангеліє, вже вкотре, наголошує священнослужителям ідіть і подивіться на свою працю, тобто як ваші вірні знають Святе Письмо і чи живуть згідно нього. Не дозвольте паству, повірену вам Церквою, розтягувати по різних сектах! За словами Папи Франциска, сьогодні у світі маємо 53.000 тисячі деномінацій. Кожний охрещений вами має проповідувати Євангелію своїм життям, вдома, у товаристві і на роботі та через свою професію-покликання.

Нехай Пресвята Богородиця, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможе почути голос Ісуса Христа “Іди за мною” і стати апостолом для світу.

Скарбник усякого добра, Дух Святий, подасть світло для нашого розуму і допоможе відновити істинну Божу ікону у своїй душі.

Господи допоможи достойно провести цей Священний Піст з користю для здоров’я душі і тіла та якнайдовше затримати у своїй душі образ Божий! Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ







05 березня 2017 р. Б.

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди