Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія (Івасюка) в день Благовіщення Пресвятої Богородиці


Нехай буде воля твоя”



В ступ. Божа любов посилає Сина Божого через Діву Марію заради спасіння усього світу, тобто кожного живого сотворіння.

І). Благовіщення – празник пов’язаний з історичною розповіддю євангелиста Луки. Церковне передання також каже, що Архангел Гавриїл з’явився у Діві Марії у м.Назарет, несучи в руці білу лелію - символ чистоти і непорочності перед Богом. Марія в той час читала пророчу книгу Старого Завіту і раптом перед нею з’явився ангел з людським обличчям. Він відкрив їй велику таємницю - народження Спасителя людства. Леонардо Давінчі зобразив Благовіщення так: архангела Гавриїл на колінах в саду Діви Марії, сповіщає Їй здійснення цього пророцтва. Вона удостоїлася бути єдино вибраною з-посеред усіх жінок - матір’ю Месії. Месія отримає престіл його батька Давида, а це означає, що Син Божий походитиме з царського роду як і Його мати. Марія негайно висловила свою згоду Архангелові Гавриїлові дуже важливим словом “Так! Нехай мені станеться по слову Твоєму”.

ІІ). Богородиця відповіла архангелові Гавриїлу: “Так! Нехай мені станеться по слову Твоєму”. Наслідуючи Діву Марію, подруги кажуть один одному перед Богом “Так!” і тоді починається вагітність. Вагітність – це стан, коли зародок розвивається у лоні матері від зачаття і закінчується народженням. Зародок – це не укус комара, який своїм жалом смокче кров. Вагітність має бути для батьків невичерпним джерелом щастя, але не дай Боже, причиною нескінченних сліз і проблем. Церква каже у каноні 776 пар.2 навчає, що подружжя укладається для добра подругів чоловіка і жінки та народження і виховання дітей. Вагітна жінка стає уособленням родючості та приписують їй благодійні властивості оберегу. З іншого боку, вагітність – це небезпечний стан для самої жінки і для дитини в її лоні, бо це пов’язано з присутністю двох осіб в одному тілі та їхньою наближеністю до межі життя і смерті.

ІІІ). Вартість людського життя. Радянська держава довгі роки насаджувала ідеологію абортів у нашому суспільстві. Штучне переривання вагітності сформувало думку у свідомості людей, як особисте право жінки на планування сім’ї. Аборт – свідоме і добровільне позбавлення життя ненародженої дитини. В усіх культурах і різних народів аборт вважався найогиднішим вчинком людини. Життя - це найбільший дар, отриманий від Господа і тільки Він має право вирішувати коли людині піти з цього світу. Бог кожного з нас приводить у світ з небуття, кожного з нас чекає, в кожного вірить, на кожного покладає Свою надію. Кожен з нас народжується, тому що Бог любить його, дорожить ним і бачить сенс у тому, щоб і він став невід’ємною частинкою світобудови.

Церква Христова вважає, що аборт, незалежно від терміну розвитку плоду, поза всяким сумнівом, є різновидом навмисного і свідомого вбивства, яке підлягає покаранню. Це вбивство з-поміж усіх його форм є найбільш гріховним і найогиднішим перед Богом, позаяк відбирає у людини життя ще до того, як вона побачить цей світ, а головне, до того, як вона отримає Таїнство Святого Хрещення.

Церковні канони забороняють вбивство дитини в лоні матері, а за вчинений гріх призначають суворе та тривале десятирічне церковне покарання. Вчинення аборту свідчить про те, що майбутня мати та її оточення засліплені гордістю, егоїзмом та черствістю. Розмінною монетою у намаганні “зберегти комфорт” матері чи сім’ї стає найдорожчий сімейний скарб, найцінніший Божий дар - життя рідної дитини.

Знищуючи дітей ненароджених, ми самі стаємо суспільством мерців. Пам’ятаймо слова Христа Спасителя: “І все, що вчинили одному з найменших братів Моїх, Мені вчинили” (Мт. 25,40). Ненароджені діти є тими найменшими, вони колись іменем Христа осудять нас, своїх убивць. Аборт завжди є хибним кроком. Людина, що допустилася цієї жахливої помилки, або ж сприяла чи не заважала її вчиненню, потребує глибокого покаяння та гарячих молитов на протязі усього свого життя. Додатково до накладеної духівником покути можна читати покаянні псальми.

ІV). Вчинений аборт завжди вважався гріхом. З древніх часів Церква вважає аборт або штучне припинення вагітності важким гріхом і прирівнює його до вбивства людини. В основі такої оцінки лежить вчення Церкви про те, що зародження людської істоти являється даром Божим з моменту зачаття і будь-яке посягання на життя майбутньої людської особистості є злочином. За правилами святих отців штучне переривання вагітності, зумисне умертвлення плоду карається відлученням від причастя на 10 років. Святий Василій Великий знаходить у цьому злочині подвійний гріх: дітовбивство і замах на самовбивство, оскільки з насильницькою згубою плоду в небезпеку потрапляє і життя самої матері. Святитель Іван Золотоустий називає тих, що вчинили аборт “гіршими від вбивці”.

За будь-яких обставин Церква не може дати благословення на проведення аборту. Для християнських жінок штучне переривання вагітності категорично недопустиме і пробачається тільки у виняткових випадках, коли за станом здоров’я подальше виношування дитини є загрозою для життя матері, але якщо у неї вже є діти. Відповідальність за аборт несе як жінка, так і чоловік, якщо він зроблений за його згодою.

Не відкидаючи жінок, які вчинили аборт, Церква закликає до покаяння їхніх чоловіків через ненароджених дітей. Провина у багатьох випадках вина лежить і на чоловіках. Жінка, яка кається у вчиненому злочині, повинна перш за все, покладати вину на себе, а не на обставини, чи на наказ лікарів, чи родичів, які підштовхували на вбивство дитини, і в своїх думках назавжди відмовитися від можливості вчинення цього гріха.

Каятися і молитися про прощення цього гріха потрібно все життя, але не слід впадати у відчай, пам’ятаючи, що у Бога немає не прощеного гріха, окрім гріха нерозкаяного. При цьому Церква нагадує слова апостола Павла, що “жінка… спасається через народження дітей, якщо буде у вірі і любові та святості з невинністю” (1Тим. 2,14-15).

V). Позиція Церкви. Логічним буде запитання: “Чи прощена Богом жінка, котра зробила аборт”? Аборт залишається важким гріхом. Папа Франциск поширив на всіх священиків право розрішення від гріха аборту. Суттю такого рішення є бажання повернути милосердя. Милосердя - це сила Бога, яка змінює історію людини. Людина тоді здатна перемінити навіть культуру.

Пробачити означає усвідомити вчинене рішення і що більше це не повториться. Папа, розуміючи тягар цього гріха, хоче запропонувати найкращий спосіб запобігти його повторенню. Очевидно, що слабкий має більш широкий доступ до ефективних ліків і отримує необхідну допомогу, щоби знову не впасти. Оскільки аборт є дуже серйозним злочином, тому слід уділити надзвичайне милосердя.

Коли йдеться про тяжкість цього гріха, тоді немає жодного послаблення: він залишається свідомим вбивством невинного життя, а це дуже тяжкий злочин. Господь прощає вчинений тяжкий гріх і приймає каянника, як блудного сина.

Тут криється глибоке розуміння слабкості і драми багатьох жінок, коли їх залишають самих; вони з великим трудом можуть вийти з цієї ситуації і знайти шлях більше не повторювати такого та отримати допомогу до якої завжди призводить кожен аборт саму жінку.

Висновки. Праведний Суд Божий чекає на людей за вчинений гріх аборту, а також рівночасно приготоване Його милосердя. Діва Марія стала Ковчегом, позолоченим Святим Духом, бо Вона прийняла волю Божу, не відкинула своєї дитини і стала Богородицею! Пресвята Богородиця усильно заступається за таких жінок перед своїм Сином у Небі, щоб і вони увійшли духовне царство, якому “не буде кінця” (Лк.1,33) та постійно пізнавали милосердя Боже.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможи нашим жінкам ніколи не робити аборти.

Господи благослови весь український народ йти дорогою відповідальності за свої вчинки і побороти гріхи вбивства ненароджених дітей. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+Василій Івасюк

Єпарх Коломийсько-Чернівецький







07 квітня 2017 р. Б.

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди