Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ

Проповідь владики Василія (Івасюка) на першій прощі випускників навчальних закладів до Чудотворного Джерела в с.Товмачик



"Я – путь, істина і життя."
(Ів.14,6)



Всечесні отці, паломники, гості вітаю вас християнським привітом "Слава Ісусу Христу". Складаю щиру подяку всім, а особливо школярам, нашій молоді, що прибули на прощу спільно помолитися і разом випросити у Бога миру для України та благодаті для молодих людей щасливо почати свій самостійний шлях.

І). Проща — це своєрідний міст, що єднає земні чудотворні місця в особливий благодатний спосіб з небесним світом. Вона вимагає водночас присутності трьох елементів: святого місця, святого шляху та святої мети.

Шлях прочанина до святого місця збирає та єднає всіх людей, які мають спільну віру, культуру і згуртовує учнів, вчителів і батьків в одну спільноту.

Метою нашої прощі є молитва за щасливий початок самостійного життя випускників шкіл нашої єпархії, щоб знайти місце в житті та освятити життєвий шлях.

ІІ). "Я – путь, істина і життя" (Ів.14,6). Ісус Христос у молодому віці багато разів ходив на прощу до Єрусалиму. Почавши свою місійну працю у віці тридцяти років, Месія сказав: "Я – путь, істина і життя" (Ів.14,6). Спаситель через три роки покидав земне життя, а Його учні не знали куди дальше йти. І тоді апостол Тома звертається до Господа словами "не знаємо, куди ти йдеш. І як нам знайти тую путь?" (Ів.14,5). Ісус відповідає йому дуже просто: "Я – путь, істина і життя" (Ів.14,6). Ось такі запитання наші випускники вже задають собі і шукають на них відповіді. Напевно, кожному з вас вже доводилося коли-небудь заблукати чи то в лісі, чи то у місті. У незнайомій місцевості дуже важко знайти дорогу, бо навіть деколи сучасні навігаційні пристрої можуть не працювати. Людина дуже радіє, коли знаходить доброго перехожого, котрий вас зрозуміє, все пояснить і скаже: "Ходіть за мною. Я проведу вас". І тоді перестає тривожитися серце ваше (пор.Ів.14,27). Отже, Ви знайшли вихід зі скрутного положення, а подібні пошуки правильного рішення потрібно буде приймати кожного дня. Хоча розум буде оправдовувати кожний зроблений вами гріх, серце буде стверджувати відому формулу "треба – значить треба", а тільки одна душа стане проти них і буде з останніх сил тягнутися до неба.

ІІІ). Святість молодих людей. Випускники шкіл, учні, вчителі та батьки з Богом у серці й Україною на вустах здійснили прощу до Чудотворного джерела в урочищі Львівське до Пресвятої Богородиці. Молоді люди прийшли, щоб освятити своє життя і почати успішно будувати державу.

У Старому Заповіті між вічним Богом і життям людини існувала велика прірва. Книга Виходу описує благання Мойсея до Бога: "Покажи мені славу Свою!" (Вих.33,18). Він тоді негайно отримав відповідь: "Ти не зможеш побачити лиця Мого, бо людина не може побачити Мене і жити" (Вих.33,20). Ця прірва була подолана Божим Сином Ісусом Христом. Апостол Павло навчає, що Христос знищив у собі стіну, яка відмежовувала людину від Бога. Ісус помер на хресті, церковна завіса роздерлася і враз зникло все те, що відокремлювало святого Бога від грішної людини. Бог своєю святістю увійшов в життя людини. Навіть більше, у Зісланні Святого Духа Бог наповнив людину своєю благодаттю і зробив її храмом Святого Духа.

Найповніше святість об’являється у Божому милосерді. Тому святою вважається людина, яка своїм життям поширює любов і милосердя на всіх людей. Найважливіше ваше завдання - покликання до святості у сучасному світі та особистому житті. Навіть тепер, коли люди заперечують можливість бути святими, ви не бійтеся бути святими, бо тільки так збережете людську гідність і перемогти ворога. Слуга Божий митрополит Андрей Шептицький радить молодим людям покинути гріх, зодягнутися благодаттю Христа і тільки так починати будувати своє особисте життя і сучасну державу Україну.

ІV). Пресвята Богородиця та Україна. Основою життя кожного випускника має бути Слово Боже. Святе Письмо подає вам золоте правило на все життя: "Все, отже, що бажали б ви, щоб люди вам чинили, те ви чиніть їм" (Мт.7,12). Кожний українець повинен прихилити Боже благословення для нашого багатостраждального народу. Нехай кожний ваш крок, невигода, молитва і піст стануть духовним щитом над особистим життям і Україною. Молоді воїни непохитно змушені стояти на передових позиціях під відкритим небом. Господи, нехай обминають їх кулі і допоможи витримати їм труднощі окопного життя. Запрошую всіх паломників до щоденної молитви за кожного солдата на фронті. Нехай милосердний Господь прийме нашу жертву, молитву і подарує мир Україні і стане благословенням на все ваше життя.

Побажання. Шановні випускники! Ви закінчили школу і поступили в Університет Практичного Життя, де будуть вам дуже потрібні молитва, добрі діла і Святе Письмо. Ми бажаємо вам благодаттю Святого Духа знайти добру путь, тобто власне покликання у житті. І в цей святковий день, після радісної мелодії останнього дзвоника, біля Чудотворного джерела в урочищі Львівському, віддаю всіх вас під опіку Матері Божої Неустанної Помочі. Господи, благослови випускників на щасливу долю і світлу дорогу, а учням цікавих та змістовних канікул. І тому завершую своє слово до вас повчанням від Ліни Костенко:


Не бійся правди, хоч яка гірка,
Не бійся смутків, хоч вони як ріки,
Людині бійся душу ошукать,
Бо в цьому схибиш – то уже навіки.



Благословення Господнє на вас!

+Василій Івасюк

Єпарх Коломийсько-Чернівецький




с. Товмачик


27 травня 2017 року.

 

  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Богдан Іванюк

    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

    Економ
    о. м. Микола Романенчук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Церковний трибунал
    Судовий вікарій
    о. Володимир Прокіпчук

    Суддя
    о. Юрій Лукачик

    Захисник вузла
    Сергій Триф'як

    Нотар Олександра Болехівська
  • Прес-секретар
    Микола Мотрук
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com

    Канцелярія єпархії
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: katedra-2005@ukr.net

    Наші кнопки
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    Коломия ВЕБ Портал
  • Розміщення
    Дата-центра ВОЛЯ
ословення Господнє нехай зійде на вас та перебуває з вами завжди, нині і повсякчас і на віки вічні. Амінь!