Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія (Івасюка) у восьму Неділю по Зісланні Святого Духа



В ступ. Такими словами розпочинаємо святкування хрещення Київської Руси-України і святкування тезоіменства адміністратора собору Преображення Христового отця Володимира Білослудцева.

І). Хрещення Київської Руси – це християнський європейський союз. 980 рік став початком кардинально нової епохи в історії Київської Русі. На князівський престол зійшов князь Володимир Святославович або його ще називають Великим. Він був правителем великої держави, до складу якої входило близько 20 різних племен. Князь розумів необхідність провести радикальні зміни, які б змогли забезпечити порядок та стабільність. І тому потрібно знайти щось таке “невідоме”, котре могло би об’єднати усе населення держави. На шальках терезів опинились поганство і християнство. З другої половини ІХ ст. проголошення християнства наближалось до кордонів Володимирової держави. У 864 році християнство прийняла Болгарія, 928-935 рр. – Чехія, 962-992 рр. – Польща. Було очевидно, що тільки прийнявши християнство, його держава може стати рівноправним партнером для європейських держав. Будучи мудрим політиком Володимир зробив вибір на користь християнства. Це було об’єднання християнських держав на взірець теперішнього Європейського союзу.

Крім хрещення народу Київської держави, князь провів ряд важливих для розвитку держави реформ у сферах освіти, науки і культури. Сьогодні у світлі Володимирового хрещення варто кожному з нас пригадати момент свого хрещення. Яке місце у нашому житті посідає віра в Ісуса Христа? Чи наш статус “християнин” є лише формальністю?

ІІ). Статус “християнина”. Що означає бути християнином сьогодні? Що дає нам віра? У чому різниця між окремим християнином і громадою?

“Християнин” походить від імені Христос й означає участь у месіянстві Ісуса Христа. Перші християни називали себе братами, учнями… Апостол Павло називав християн “святі”. Відомо, що погани Антіохії дали членам Церкви, яка народжувалася, назву “християни” (Ді.11,26), оскільки їх вважали учнями якогось “Христа”.

Бути християнином – складати успішно іспити кожного дня. Вставати рано на молитву, йти до храму у вихідні, ходити на прощі і це дає можливість згадати ким ми є насправді та подумати про важливі і вічні речі. Дорога до Бога в кожного своя: хтось уже на правильному шляху, хтось тільки наближається, а хтось — блукає і поки не може знайти правильний напрямок. Храм допомагає зупинитись, оцінити себе, а також подякувати за всі радощі життя.

Інколи складні хвилини життя нам даються для того, щоби зрозуміти, хто ми і чому народилися на цій Землі. Переломним моментом для людини стає вимушена зміна заняття. І це таке враження, ніби ти стоїш абсолютно безпомічний перед цілим світом. Тоді людина починає дуже багато читати і переосмислювати, а настільною книгою стає Біблія. Замало просто повісити хрестик на шию і прийти в неділю та відстояти в церкві Літургію, але це є готовність послужити своєю роботою і вчинками ближньому. І це є справжня суть християнства. Це не іспит, який ти склав один раз і маєш диплом, це екзамен на кожен день цілого життя. Простягати руку допомоги це не геройство чи благодійність, а звичайне покликання будь якої охрещеної людини. Отже, звання християнина потрібно заслужити.

ІІІ). У чому сутність християнства. Християнство цілком вписується в одне слово - Христос. Але що це означає? Це жертва, яку зробив Месія заради спасіння людського роду. Він прийняв на себе людське тіло, пошкоджене численними гріхами і долю яка спіткала Адама та всіх його нащадків (пор.2Кор.5,21). У цьому й полягає найістотніша різниця християнства від всіх інших релігій.

В інших релігіях засновник є тільки проповідником нового чи давно забутого старого вчення про порятунок і не більше. Проповідник передає вчення від Бога до людини. Суть релігії ніколи не постраждає, якщо її проголосить інший пророк. Наприклад, буддизм спокійно міг би існувати, якщо би фактично було доведено, що Будди ніколи не існувало, а насправді був засновник з іншим іменем. Іслам так само спокійно міг би існувати, якщо б замість Мухаммеда виявився хтось інший. Іван Хреститель ніколи не зміг би заснувати християнство, тому що він може сказати моральні принципи вчення і деякі істини віри. Це стосується всіх релігій, тому що завдання засновників полягало тільки передати вчення людям, яке становило суть їхнього служіння.

Тільки Ісус Христос є правдивим Богом і людиною. Месія своєю особистою хресною Жертвою встановив християнство! І тому завжди весь вогонь негативної критики завжди був направлений проти існування особи Спасителя! Заберіть особу Ісуса Христа, Його страждання, хресну смерть і Пасху, тоді християнство перестає існувати. Ідеологи атеїзму це чудово розуміють і тому свідомо заперечують історичне існування Ісуса Христа. Розуміння суті християнства полягає у терпінні та Воскресінні Спасителя. Хрест і Воскресіння заново відроджують пошкоджений образ Божий у душах охрещених людей.

Християнство несхоже з іншими релігіями! Короткозорість багатьох людей полягає в тому, що люди говорять про загальну релігійну свідомість і про те, що всі релігії ведуть до однієї і тієї ж мети. Такі людські аксіоми звучать наївно! Таке може говорити людина, котра абсолютно не розуміє християнство.

3.1). Розглянемо тут три найважливіші складові суті християнства: Бог є любов, християнство зціляє душі і любов’ю воскрешає людей. Саме ці твердження принципово відрізняють християнство від вчення всіх інших релігій.

А). Твердження Бог є любов притаманне тільки християнству. Інші релігії уявляють Бога як праведного, милостивого Суддю, справедливого, але не більше. Подібного навчають секти. На превеликий жаль, християнське розуміння люблячого Бога насилу знаходить собі місце у свідомості і серцях людей. Євангеліє від Матея у главі 25 подає образ строгого Бога-Судді, але за словами Івана Золотоустого ця твердість має винятково повчально-пастирський характер. Насправді, християнство стверджує дуже особливу новину: що Бог є любов і тільки любов і Він не підвладний ніяким почуттям гніву, страждання, покарання, помсти і т.д. Ця думка властива всьому Переданню нашої Церкви. Ось хоча би висловлювання преподобного Антонія Великого: “Бог (…) нікому не шкодить… А ми, коли буваємо ласкаві, то вступаємо у спілкування з Богом, а коли стаємо злими, то відділяємося від Бога. Живучи добродійно, ми буваємо Божими, а стаючи злими, стаємо віддаленими від Нього. А це означає не те, що гріхи наші не дають Богу засяяти у нас… Якщо потім молитвами та доброчинністю здобуваємо ми прощення гріхів, то це не означає, що Богові ми догодили або змінили Його, але що за допомогою такого звернення до Бога ми вилікувалися від існуючого в нас зла. Так що фраза “Бог відвертається від злих” є подібною, що “Сонце ховається від позбавлених зору”.

Бог є любов – це абсолютно нове й унікальне розуміння Бога в історії людства. Людська свідомість дуже важко приймає правду, що Бог послав Свого Сина Єдинородного тільки по любові.

Б). Друга складова: Християнство цілком спрямоване на зцілення душі, а не для заробітку блаженства і раю. Преподобний Симеон Новий Богослов вказує: “Ретельне виконання заповідей Христових відкриває людині її немочі”. Християнський шлях веде людину побачити найглибшу зіпсованість людської істоти і тільки Боже Слово може вилікувати нас.

Християнство відкриває людині її найглибше падіння: з якого боку доторкнешся до неї - вона вся хвора. Тільки у свідомості цієї немочі у людини виникає правильна думка, що Бог – духовна сила, яка входить в неї. Апостол Петро відчував себе сильним без Бога і тому тричі зрікся Христа! Апостол Павло пише про себе, що “Сила моя в немочі звершується”. Справжня сила людини виявляється через пізнання себе, і тоді Господь входить в наше життя. Авва Агафон каже про це: “Якщо і небо впаде на мене, не злякається душа моя”. А що ж обіцяно людині? Святитель Іван Золотоустий говорить: “Бог обіцяє ввести нас не до раю, а в саме небо, і не Царство райське сповіщає, а Царство Небесне”. Оновлена людина отримує не сотворені речі, але Самого Бога! Це і є та колосальна різниця між християнством та іншими релігіями!

В). Третя складова: Воскресіння Ісуса Христа. Воскресіння Спасителя запевняє кожній оновленій людині особисте воскресіння! Християнство допомагає оновити людину і відновити душу, розум, почуття і саме тіло. Звістка про Воскресіння пронизує всю християнську свідомість протягом усіх 2000 років. Найбільші святі стверджували цю істину в історії релігійної свідомості людства.

Людина стає християнином тільки тоді, коли побачить правду, що сама не може позбутися пристрастей гріховних. Пам’ятаєте, Данте у Божественній Комедії в “Аді”: “Так заздрістю палала кров моя, що, якщо було добре іншому, ти бачив би, яким зеленим був я”. Ось вона, страшна мука пекла! Будь-яка пристрасть приносить людині страждання. І лише коли вона приступає до християнського життя, тоді починає бачити, що таке гріх, що таке пристрасть, який це жах, починає потребувати допомоги від Бога.

У людській свідомості постійно йде боротьба між старою та новою людиною. Якого Бога вибере людина: Христа чи Антихриста? Христос врятує й вилікує і дасть можливість стати справжнім сином Божим. Антихрист брехливо обіцяє всі блага земні на дуже коротку мить часу. Люди, кого вибираєте ви?

У будь-якому випадку пам’ятайте, що рожеві окуляри і “мудрість” страуса, заривати голову в пісок від невідворотної небезпеки, не врятують вас від світу пристрастей і страждань, але лише мужній і чесний погляд на самого себе, на свої так звані сили і усвідомлення своєї глибоко духовної убогості відкриє тобі істинне спасіння й істинного Спасителя - Христа.

Висновки. “Я – двері. Я – добрий пастир” (Ів.10.9,11). Тезоїменство Володимира Білослудцева зібрало нас до катедрального храму Преображення Христового. Отець Володимир пам’ятає мученика Павла Василика, служив особистим секретарем владики Миколая. Зараз успішно служить адміністратором нашої катедри, працює з молоддю і дітьми.

Отець постійно шукає Істину через вчення Церкви, глибоко розуміє проблеми і тривоги парафії. Його життя проходить на відкритості й довірі у Святому Дусі. Отець Володимир ототожнює себе із громадою вірних і бачить у Господі причину і суть своєї віри та передає її молодшому поколінню.

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі допоможе вам отче Володимире, жити надалі так, щоб бути правдивим священиком.

Господи допоможи українському народові і духовенству зрозуміти благодать Володимирового хрещення через Ісуса Христа, якому слава на віки вічні. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+Василій Івасюк

Єпарх Коломийсько-Чернівецький




м. Коломия


30 липня 2017 року.

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Микола Романенчук

    Віце-економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-секретар
    піддиякон Микола Мотрук
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    +380930823268

    Канцелярія єпархії
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com


    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди