Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ

Послання на Великий Піст 2011 року Божого

"Піст заносить молитву до неба, стає до неї крилами до лету вгору.
Піст – приріст домів, мати здоров’я, вихователь молоді, окраса старців, добрий супутник, вірний друг дому для подружжя".
(Св. Василій Великий)


Всечесним отцям, преподобним ченцям і черницям, всім сестрам і братам у Христі

Слава Ісусу Христу!

Благодаттю Всемогучого Бога ми входимо у час Великого посту, коли його проведемо у покаянні та покуті – зможемо заново відкрити для себе велич Божого Милосердя, побачимо образ Творця у собі та нашому ближньому. Піст у людей часто пов’язується із певною журбою, це властиве нашій природі, оскільки відчуваємо на собі немовби якусь втрату. Важливо зрозуміти, що така втрата якраз пов’язана із недотриманням посту, що є Божим законом – «З дерева пізнання добра і зла не їстимеш» (Бут.2.17). В особах наших прародичів Адама і Єви, що не дотрималися Божої заповіді, ми відчуваємо неспокій і протиріччя у людській природі. Це висловив Апостол народів: «Бо не роблю добра, що його хочу, але чиню зло, якого не хочу» (Рим.7.19). Всесильна Любов Бога дарує людині нову можливість здобути втрачений порядок – у Христі Ісусі: «Бог бо так полюбив світ, що Сина свого Єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього, не загинув, а жив життям вічним» (Ів.3.16).

Святі пророки та учителі Церкви застерігають від поверхового розуміння посту, бо можна багато постити і не отримати нагороди. До прикладу, Св. Іван Золотоустий навчає: «Бо стримуючись від їжі, не здержувалися від гріхів. Не їли м’яса, а з’їдали доми бідних. Проводячи весь день без їжі, перебували на сороміцьких видовищах… Яка користь з посту, коли ти позбавляєш тіло дозволеної законом їжі, а душі даєш протизаконну поживу».

Піст нази­ваємо великим не лише за його тривалість, але через його важливість і значення в житті Церкви і кожного християнина зокрема. Хто приймає Божу науку, має також приймати піст, який завжди супроводжується молитвою, милостинею, роздумами над Божим Словом і покаянням. Ісус ясно навчає, що існують обставини, проблеми, дії злих духів, які не можна подолати без посту і молитви: «Цей рід нічим не можна вигнати, тільки молитвою і постом» (пор. Мат.17.14-21).

Щире намагання виконати Божі Заповіді, творити молитву, піст і добрі дії – ось речі, які готують нас до зустрічі з Господом. Власне Великий піст готує нас до великої події – до святого пасхального Причастя з Воскреслим Ісусом. Від цього часу може залежати ціла вічність багатьох душ: щаслива вічність зі Святими в Небі або бездонне нещастя відкинення і прокляття в день Страшного Суду, – навчає митрополит Андрей Шептицький.

Осягнути плоди посту, а це: прогнання спокус, поміркованість, чистота, мужність, а разом святість, до цього покликані всі люди, незалежно від віку та професії. Свята Церква не накладає на нас піст, як надмірний тягар, але дарує можливість нашої постової пожертви Богові. Піст покликаний бути святом для душі та приверненням Божої Ласки – Святого Духа, що є конечним для спасіння і рівноваги людської особи у собі. Кожна охрещена і миропомазана людина має Святого Духа, а піст є способом зростати у Його силі.

Діти до 14-ти років, старші люди після 59-го року, ті, хто нездужає, матері, які годують грудним молоком дітей, вагітні жінки, важкопрацюючі, котрі харчуються у спільних їдальнях – є звільнені від посту у їжі. Проте всі маємо добре пам’ятати про обмеження у вживанні м’ясних страв чи навіть молочних. Бо який же то буде піст, коли будемо собі догоджувати вишуканими стравами. Утримання від їжі, яка живить тіло, полегшує досягнення внутрішньої готовності слухати Христа і живитися Його спасенним словом. «Постом і молитвою ми дозволяємо Господеві втамувати найглибший голод нашого внутрішнього буття: голод і спрагу Бога», – навчає Святіший Отець Венедикт XVI.

Закликаю всіх, хто перебуває у полоні полишити згубних звичок – алкоголю, тютюнопаління чи інших – полишити їх не тільки на час посту, але і назавжди. Так, покинути погану схильність не є легко, але саме час Божої Милості – посту є могутнім помічником для нас. «Піст відганяє спокуси, намащує на подвиг благочестя. Він співжитель тверезості й невинності. Піст виводить молитву на небо», – навчає Св. Єфрем Сирійський.

Умовою Великого посту є також стримати себе від гучних забав, танців та подібних заходів, що по-особливому противляться часу Святої Чотиридесятниці. Представників влади і підприємців, що мають до цього відношення, прошу звернути свою керівну увагу та проявити християнську позицію щодо обмеження розважальних дійств. Молодь має шукати правдиве щастя і тривалу радість, які знаходяться у таїнстві Божого Милосердя. А будь-які особисті святкування: ювілеї, хрестини чи інші події – переносити на суботу-неділю, які не є постовими днями, однак проводити їх без гучних забав і надміру їжі та, особливо, алкоголю.

Великопосні богослужіння у храмах покликані привернути для всіх особливе відчуття. Тому закликаю всіх прилучитися до науки Матері-Церкви, брати участь у спільних моліннях, сутністю яких є Христова жертва на горі Голготі. Бачимо, на жаль, великий неспокій у світі, що є наслідком відходу від Божого порядку. Сильні пригноблюють слабших, природа постає проти вінця усього створеного – людини. Така ситуація застановляє до призадуми та оновлення, до чіткої позиції християнина: остерігайся злого – твори добро. Ми, християни Греко-Католицької Церкви Київської традиції, маємо також спільно підносити руки у молитві за добрий провід для нашої держави та добробут всього українського народу.

Батьки, матері, хресні родичі, вчителі, проявляйте свій авторитет добрим прикладом для дітей своїм життям: у молитві, пості, милостині та у прилученні до парохіяльного життя. Приступаймо до Святих Тайн Сповіді та Причастя. Не відкладаймо це на останній тиждень посту. Слід також добре застановитися над підготовкою до Святої Сповіді, використати для цього відповідні книги і молитовники, що містять повні пояснення. Це нам допоможе з чистим сумлінням прийняти Спасителя Ісуса Христа у Пресвятій Євхаристії.

У цю благословенну пору закликаю до молитви за душі померлих, відвідати їхні могили, упорядкувати цвинтарі та особливу увагу приділити могилам борців за волю України. Свята й благочестива думка – молитися за мертвих, щоб вони звільнилися від гріха.

Дорогі брати і сестри! Основна мета посту – допомогти кожному з нас, як писав слуга Божий Папа Іван Павло ІІ, бути цілковитим даром Богові. Тому кожна сім’я і християнська спільнота повинна цінувати час Великого посту, щоб усунути все те, що відволікає дух і посилити те, що живить душу, відкриваючи її до любові Бога та ближнього. Нехай у цьому намірі нас супроводжує Пречиста Діва Марія.

Благословення Господнє на вас, з його благодаттю і чоловіколюб’ям завжди, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

Єпископ Миколай Сімкайло
Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії


Дано в Коломиї при катедральному соборі Преображення Христового, в сиропусну неділю, 06.03.2011 р.Б.
  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Микола Сімкайло
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. м. Василь Мельничук

    Віце-канцлер
    о. Олександр Селезінка

    Економ
    о. м. Микола Романенчук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Церковний трибунал
    Судовий вікарій
    о. Володимир Прокіпчук

    Суддя
    о. Юрій Лукачик

    Захисник вузла
    Сергій Триф'як

    Нотар Олександра Болехівська
  • Прес-секретар
    о. Василь Перцович
    e-mail: percovych@ukr.net

    Канцелярія єпархії
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: katedra-2005@ukr.net

    Наші кнопки
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    Коломия ВЕБ Портал
  • Розміщення
    Дата-центра ВОЛЯ