Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія (Івасюка) в 23 неділю після Зіслання Святого Духа

Всечесні отці, дорогі парафіяни і гості вітаю вас християнським привітом Слава Ісусу Христу!

Вступ. Село Хутір-Будилів Снятинського району походить від особового імені Будило. Стара назва була Слобідка, а первісна - Вом. Село має два кути: Білогора і Лози. Населення складає 1153 особи. Сьогодні в Хуторі-Будилів посвячуємо храм архистратига Михаїла. В неділю освячення храму читаємо два Євангелія про гадаринських біснуватих і про заснування храму.

І). Малий гріх є дверима для диявола. Одного разу чоловіка засудили до смертної кари за чисельні вбивства людей. У день виконання вироку засуджений тихим голосом промовив: “Все це почалось тоді, коли я витягнув з маминого гаманця усього одну монету. Потім я взяв дві монети, а далі я почав красти різні речі в школі, в магазинах і в будинках. Мої грабунки ставали більш зухвалими, а в моїх очах – поважними. Нарешті я зважився пограбувати декілька банків і власне там і вбив багатьох людей та працівників поліції. Але все розпочалось з однієї монети”.

Отже, гріх завжди має свій початок у малому. Спокушаючись виконати невелике зло, це стає початком втрати душі і тіла. Малий гріх входить невеликою щілиною один раз у життя людини, тоді отримує доступ до всього, чим володіє людина.

Закон Мойсея виразно забороняє євреям вживати свинину, вважаючи її за нечисте” (Лев.11,7). Споживання свинини занечищувало стародавнього єврея, але навіть сам дотик людей до тварин робив їх нечистими (пор.Лев.11,26).

На жаль, жителі Гадаринського краю, не тільки забули про цей наказ Закону, але навіть і спеціалізувалися в розведенні цих нечистих” тварин. Бачимо, що бізнес є бізнес! Саме бізнес дозволив увійти в життя людей гріхові через переступ Закону Мойсея, бо саме він став головним джерелом їхнього збагачення. Саме бажання збагачення дозволило злому духові запанувати над мешканцями цього краю. Про двох з них, повністю підвладних злим силам, якраз сьогодні і читаємо. Їхня свідомість, розум, воля були підпорядковані силам зла.

Біснуваті, що жили в гробах, часто нападали на подорожніх та їх калічили. Самі біснуваті рвали кайдани і ланцюги, в які були заковані. Злий дух гонив їх по пустелі. Вони товкли головами об каміння і калічили себе та оточуючих, наводячи страх на всіх мешканців Десятимістя.

Люди вирішили свідомо порушити Закон у малому, тобто в утримуванні нечистих” тварин-свиней, і це дало можливість демонам заволодіти життям двох людей. Згода вчинити один невеликий гріх стала щілиною, якою зло увійшло в людину і почало в ній панувати. Біснуваті всупереч їхній волі почали постійно мучити мешканців міста.

ІІ). Сучасна людина, даючи свою згоду на співпрацю з дияволом, недооцінює його хитрощів, злоби, а навіть сумнівається саме в його існуванні. Сучасники астролога Йогана Фауста, який жив на зламі XVXVI ст., вважали його чорнокнижником. Він став символом людини, яка прагне отримати всі знання про світ. Саме тому він запродав душу сатані Мефістофелю ціною повернення своєї молодості. Автор Мерлоу описує Фауста амбітним професором, який вирішив продати душу дияволові за подвійну ціну: знання, що не має меж і світову силу. Він володів чорною магією і з її допомогою викликав Мефістофеля. Злий дух пообіцяв Фаустові двадцять чотири роки життя в достатку та володіння всім, чого тільки буде бажати його душа, але при одній умові, що після закінчення цього терміну диявол забере Фауста з душею і тілом до Люцифера. Власною кров’ю Фауст підписує умову з дияволом.

Протягом двадцяти чотирьох років сповнювалися всі бажання, яких прагнула душа Фауста. Проте час минав невблаганно, і Фауста охопила тривога. Він почав шукати порятунку в товаришів, які порадили йому дванадцятигодинну покуту, але і це не вберегло його від наслідків угоди, підписаної власною кров’ю. Після покути з’явився Мефістофель з іншими демонами і забрав Фауста до пекла. Ця історія подає кінцевий результат згоди людини на співпрацю з дияволом.

ІІІ). Велич Божого Провидіння розкриває сьогоднішня євангельська розповідь. Христос приходить в сам центр безроздільного володіння диявола, звідки він затемнює свідомість і розум людини та повністю підпорядковує її волю. Звільнивши людину від панування диявола, Боже Провидіння усуває наслідок володіння демонів людьми і причину - утримання свиней супроти Закону Мойсея. Демони, скеровані у стадо свиней, потопають у безодні, кинувшись з кручі у море.

Наслідок чуда оздоровлення гадаринських біснуватих, на жаль, трагічний. Жителі Десятимістя, дізнавшись про втрату диявольського бізнесу, відмовляють Ісусові прийти до їхньої спільноти: Тоді все населення Геразинської округи почало його просити, щоб відійшов від них, бо великий страх огорнув їх” (Лк.8,37).

З цього можна зробити висновок: якщо немає внутрішньої переміни, тобто коли людина і надалі прагне залишатися в гріхах, то їй не потрібен Бог. Саме тому вони і просили Христа, щоб відійшов від них” (Лк.8,37). Справджується вислів св. Августина: “Бог сотворив нас без нас, але не може спасти нас без нас”, тобто без нашого бажання і нашої волі.

Прочитана сьогодні євангельська розповідь дивує безмежністю Божого милосердя. Божий План не перестає діяти навіть тоді, коли людина його відкидає. Христос наказує оздоровленому: Вернися додому й розкажи все те, що Бог зробив тобі. Пішов той, сповіщаючи по всьому місті, що Ісус зробив йому” (Лк.8,39). Отже, оздоровлений став апостолом Христа і пішов проповідувати в Десятимістя, що прийшов Месія і час спасіння на прикладі власного оздоровлення.

Початок XXI століття є часом матеріального прогресу, високих технічних досягнень. Людина сучасності бажає, подібно як Фауст, мати всі знання про світ та безмежну над ним владу. Вона посередньо запродує свою душу дияволові. Тому що, володіючи знаннями, людина відкидає саме існування диявола, допускає гріх нечистоти” в своє життя і цим самим спричинює труднощі в житті спільноти, суспільства, народу. Матеріальний добробут і бажання збагачення сприяє втраті віри. Здобути багатство всіма можливими методами, як жителі Гадаринського краю, стає єдиним змістом життя нашого сучасника. Цей гріх і є саме тією щілиною, якою може увійти диявол і запанувати над всім, чим володіє людина. І тому храм є тим місцем, звідки Господь благословляє й оберігає кожну людину від гріха.

ІV). “Дім мій буде названий домом молитви для всіх народів” (Іс.56,7). Символом духовного відродження і джерелом Божих благодатей є новозбудований храм. Завдяки старанням всієї громади та небайдужих людей зібрано кошти і збудовано новий храм. Він став підтвердженням нашої віри, послуху єпископові і знаком того, що “Бог навідався до народу свого” (Лк.7,16).

Цар Давид роками збирав гроші і цінні речі на побудову храму. Цар Соломон, як наступник царя Давида, згідно Божої обітниці повинен був збудувати Дім для Господа. На четвертому році його царювання, приготування набули такого розмаху, що почато будівництво. Через сім з половиною років - храм був готовий до посвячення. Як не дивно, але його посвячення відбулося за місяць до повного завершення. Напевно, цьому передувала якась важлива подія.

V). Посвячений храм є домом Бога Живого. Він вимагає приготування живих “каменів”. Живий “камінь” - це людина твердої віри. Церква на початку представлена в образі хиткого Намету, але наповнена людьми сильної віри у прихід Месії. Так само християни сьогодні стали синами Бога від часу хрещення, тобто їхні тіла стали наметами і помешканнями Святого Духа. Дух Божий поступово наповнює нас знаннями про Бога, які знаходяться у храмі. Будь-яке місцезнаходження Бога можна назвати храмом і святим місцем. Кожне людське тіло є наметом і тимчасовим помешканням Бога. Божий храм складається із людей, живого “каміння”, що знаходяться в процесі обтісування і полірування (пор.1Петр. 2,5,9). Хто не витримає обтісування та полірування, той буде визнаний непридатним для славного храму.

Апостол Павло підтверджує, що Церква є майстерним витвором Бога (пор.Еф.2,10) і кличе кожного з нас пройти випробування труднощами життя. Труднощі формують людей, готуючи їх через духовні благословення до участі у небесній славі та безсмерті (пор.Рим.8,28).

Будівництво храму вимагає підготовки: зібрати кошти, скласти план, організувати громаду і т.д. Божий план має на меті поступово відкрити людям красу та порядок світу. Жива Церква є Царським Священством, щоб благословити всі племена землі (пор.Гал. 3,29), а також великим храмом, через який всі люди навчаться любити Бога і жити в гармонії. Таким чином, Церква стане помешканням Бога, звідки буде йти благословення до всіх, хто звернеться очима до освяченого храму.

VІ). Посвячення храму відокремлює його від усіх інших речей. Схожим чином, християни обов’язково повинні пізнати Господа нашого Ісуса Христа, його славу про Воскресіння з мертвих, і тоді посвятитися Богові на службу та наповнитися Святим Духом. Святому Духові віруюча людина повинна повністю підкорити свою волю, щоб Він міг відтепер збудувати у її душі свій намет.

Христос посвятив наш видимий храм у с. Хутір-Будилів й офіційно представив його та усі храми в душах охрещених людей - Богові Отцеві. У результаті посвячення, слава Господа наповняє нашу святиню і кожний дім нашого села благодаттю і славою ще перед тим, як він був повністю завершений. Отже, Господь забезпечує своїх вірних захистом і підтримкою, щоб вийти переможцями і не піддатися спокусі та визволитися від лукавого.

Висновки. Сьогоднішня євангельська розповідь застерігає кожного з нас: великий упадок починається з малого, з найдрібнішої монети. Ісус хоче, щоб ми були фізично і духовно здорові (пор.Лк.8,35) та, щоб злий дух не володів нашою свідомістю, розумом і волею. Саме від нас залежить кому дозволимо чи не дозволимо увійти в наше життя: Христові чи дияволові.

Сьогодні “Бог навідався до народу свого” (Лк.7,16) і запрошує всіх присутніх наповнитися у храмі любов’ю та єдністю, бо “в єдності сила народу”. Прибігайте у цей храм до Ісуса всі скривджені і зневажені за порадами, немічні і хворі за здоров’ям, засумовані за розрадою, бо тут царює сам Бог. Рівночасно хочу нагадати вам, що будова храму продовжується у Ваших серцях. Не руйнуйте свого храму в душі через ворожіння, п’янство, розлучення, не гнівайтеся, не проклинайте, а навпаки всіх благословляйте! Закликаю Вас кожної неділі і свята йти до храму сповідатися, причащатися і так цю жертву чинити до кінця днів своїх.Ви - храм Божий” (1Кор.3,16) і тому наповняйте цю рукотворну святиню своєю присутністю.

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі заступиться за всіх жителів нашої парафії.

Святий Дух нехай зішле свої дари на всіх вас для успішної праці через Благодать Господа нашого Ісуса Христа” (Рм.16,20).

Господи, Господи споглянь з неба і подивись та навідайся до вірних с. Хутір-Будилів та зроби цей храм місцем молитви для всіх народів” (Іс. 56,7).

Благословення Господнє на вас! Амінь.

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийсько-Чернівецький

 

с. Хутір-Будилів 

12 листопада 2017 року


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди