Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія (Івасюка) на храмовому празнику та 175-ти літтю церкви Святого Архистратига Михаїла в с.Гончарів

Той, хто вітри своїми вісниками вчиняє,

а полум’я вогненне – слугами своїми”

(Євр. 1,7).

Всечесні отці, представники місцевої влади дорогі парафіяни, гості, запрошені, вітаю сердечно всіх вас християнським привітом Слава Ісусу Христу!

Вступ.Празник Архистратига Михаїла це перемога добра над злом. Сатана спокушає людину кожного дня до гріха, а тому завжди слухаймо голосу свого Ангела Хоронителя і собору ангелів та Архистратига Михаїла!

І). “Той, хто вітри своїми вісниками вчиняє, а полум’я вогненне – слугами своїми” (Євр. 1,7). Апостол Павло відносить ці слова до собору Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних, святкування яких встановлено на початку IV століття. Соборові отці затвердили достойне та гідне пошанування ангелів. День Страшного Суду Божого святі отці називають днем восьмим” і тоді прийде Син Людський у Славі Своїй і всі святі Ангели з Ним” (Мт.25,31).

Господь Бог створив ангелів набагато досконалішими від людей, наділивши їх волею та розумом. Ангели були гарні і деякі з них дуже полюбили самих себе так, що задумали визволитися з-під Божої батьківської влади. Гордість і непокора їх засліпила так, що вони стали причиною вічної погибелі. Бог відкинув їх від себе до пекла, де вони вічно мають мучитися. У них не має надії поєднатися із своїм Сотворителем, бо вони відкинули Його любов і тому жахаються та ненавидять Бога. Більша частина ангелів продовжила далі вірно служити Творцеві і чинити Його святу волю. Цих випробуваних ангелів Бог призначає для охорони людини проти спокус диявола. З ласки милосердного Бога кожен з нас має ангела – хоронителя, що оберігає його від тілесних та душевних бід, схиляє через сумління до доброго, приносить молитви наші до Бога і допомагає в потребах.

Приклад. Про те як справді ці невидимі духи – ангели охороняють людей від зла і нещастя, розповідає історія з життя одного священика. Один священик прийшов висповідати і запричащати помираючого чоловіка, котрий так і помер на руках священика. Перед смертю він попросив передати власні кошти своїй родині, а це була чимала сума. Великий страх охопив священика: як провезти таку велику суму грошей через безлюдні лісисті місця? Але, вийшовши з дому, він сміливо пустився в дорогу. Священик щасливо перевіз ті гроші і передав родині. За деякий час він знов у цьому ж поселенні сповідав передсмертного хворого. Той розповів, що має гріх, бо мав намір пограбувати свого сусіда, який був багатий і не міг чинити опору, бо був важко хворий. Але, підійшовши додому, я побачив священика. Тоді я намірився вбити священика, щоб заволодіти багатством. Священик спитав: “Коли це було?”, - і дізнавшись коли, скрикнув, - “Так це ж був я. Ви могли мене легко вбити?” ”Ні”, - відповів помираючий, - “Тому, що з дому вийшло троє. Спереду був священик, а позаду ще двоє у білих одежах. Вони цілу дорогу супроводжували його”. Тоді священик зрозумів, що це ангели охороняли його і допомогли доставити безпечно гроші родині.

Люди єднаються з ангелами через молитву та випрошують у них заступництва. Кожний понеділок призначений на прославу святих ангелів, бо вони найближчі до престолу Всевишнього. По природі своїй ангели – духовні істоти, обдаровані свободою, розумом, високим ступенем сили і могутності. Їхнє завдання - приносити волю Божу людям і тому вони називаються ангелами. Ангел” по-грецьки означає посланець” або зв’язковий поміж небом і землею. Єдиний Бог знає їхню кількість, а Слово Боже тільки говорить нам, що їх “тисячі тисяч і їх без числа”. Господь створив їх раніше від людини та видимого світу і тому перебувають вони переважно на небі, де Бог постійно відкриває для них славу Свою.

ІІ). Ангел означає того, хто приносить новину. Церква навчає, що є дев’ять хорів ангельських і деякі ангели призначені охороняти людей і допомагати їм. Апостол Павло це стверджує так: Хіба ж не всі вони служебні духи, що їх посилають до послуг тим, які мають успадкувати спасіння?” (Євр.1,14). Служіння ангелів приписує їм передавати людям Божественні вказівки, приносити Богові молитви людей, охороняти людину від демонів і допомагати виконувати свої обов’язки. Бог хоче привести до спасіння всіх людей і тому кожна людина має власного ангела-хоронителя. Святий Василій Великий про це каже так: “Кожен вірний має біля себе ангела-хоронителя й вихователя, який веде його в житті”.

У різних богословських творах про ангелів-хоронителів говориться, що вони оберігають нас від небезпек для тіла і душі та надихають нас робити добро, приносять наші молитви Богові й дбають про нас. Нарешті, в момент смерті вони перепроваджують нас до Бога. Згідно з ученням святих Отців, захищають від диявола тих, хто вмирає і поручений архангелові Михаїлу.

Біблія, на відміну від людської уяви, подає цілком інакше розуміння Неба. Книга Буття так говорить про це: На початку сотворив Бог небо й землю” (Бут.1,1). Отже, Небо – це та невидима Батьківщина, до якої маємо повернутися. Доказом цього є кожна людина, яка становить унікальну єдність небесного і земного, тобто єдність тіла і душі. Християни належать до Церкви Божої, яка є початком Неба на землі. Небо приходить на допомогу кожному з нас через невидимого помічника й порадника - ангела-охоронця. І людині залишається тільки покірно стати на сторону свого ангела, Архангела Михаїла і собору ангелів.

ІІІ). Події у Небі та ангельські чесноти. На чолі небесних ангелів стоїть святий Михаїл, який називається Архистратигом. Архистратиг разом з ангелами є нашими найбільшими добродіями та найвірнішими приятелями, котрі охороняють нас від хрещення аж до переходу в інший світ. Сам Господь відкриває нам предвічну драму ангельського світу. І настала війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон воював та й ангели його, та не перемогли, ані місця не знайшлося їхнього більше на небі. І повержено дракона великого, змія стародавнього, званого дияволом і сатаною, що зводить вселенну, – повержено на землю, і ангели його з ним повержені.” (Одкр. 12,7-9).

Отці Церкви розуміють під бунтівним змієм ангела світла – Люцифера. Він був прекрасний, як світанкова зоря і тому його краса й перше місце в ангельській спільноті стали пасткою для нього. Гордість і самовпевненість ангела світла не дозволили прийняти Бога, як Творця і Керівника. Люцифер особисто розпочав непримиренну конкуренцію і боротьбу за владу. І тоді скромний і непомітний ангел, виявив себе вигуком: mi-ka ‘el” – “Хто як Бог?!”.

У християнській традиції Михаїл зображується Архистратигом і старшим над військом. Він постійно протистоїть ангелу темряви і тим самим виявляючи взірець вірності Господеві. Апостол Юда в своєму посланні згадує про те, як сам архангел Михаїл, змагаючись із дияволом і сперечаючись із ним про тіло Мойсея, не наважився винести зневажливого суду, а сказав: Нехай тебе Господь судить” (Юда 1,9). І тому свято ангелів представляє: вірність – проти зради, відкритість – проти підступів, скромність – проти гордині, послух - проти бунту. Ці чотири чесноти - вірність, відкритість, скромність і послух є переможною зброєю архистратига Михаїла і вона здавна приваблювала українських патріотів та усіх наших співвітчизників, які опинилися на межі зіткнення чужих інтересів. Такими якостями користувалися Українські Січові Стрільці, люди на Майдані під час Революції Гідності у 2014 році. Зображення архистратига Михаїла часто бачимо на козацьких хоругвах, на гербі нашої столиці та навколишнього регіону. В різних частинах України збудовані Свято-Михайлівські храми та монастирі. Символічно, що саме цього дня, 21 листопада 2004 року, розпочалася безпрецедентна ненасильницька акція загальносуспільної непокори – помаранчевий” Майдан. Акція розпочалася не тоді, коли там з’явилися політичні лідери й встановили трибуну, а ввечері, коли прийшли на Майдан Незалежності звичайні українські громадяни з наметами, аби залишатися там доти, доки не буде зупинена цинічно-кримінальна система маніпулювання народною волею.

Присутність у церковному житті досвіду Архистратига Михаїла є великим даром для нашого часу. Людина повинна вміти протистояти надмірному споживанню, загальній конкуренції і корупції, врятуватися від перегонів за життєвим успіхом і славою, зберегти себе від руйнівного впливу уявного престижу. Іншими словами, все це стає неначе особливо важливими християнськими чеснотами.

Хто як Бог?!”. А тепер поставмо собі просте людське запитання: Що означає бути Богом?”. Дехто може собі подумати, що це бути лідером, нехтувати волею інших людей, а всіх підвладних зробити рабами. Один впливовий чоловік сказав до людей: “Ви ніхто і звати вас ніяк”. І цієї людини вже немає з нами. Страшні слова гордого чоловіка і доля його незавидна! Але хвороба і терпіння повертають людину до покори і віри у правдивого Бога.

ІV). “Гончарі́в – земля благословенна”. В радянський час була приєднана Білогорівка — тепер це північна частина села. Населення 569 чоловік. Звідси вийшов відомий український робітничий письменник, журналіст і громадський діяч у США Андрійчук Михайло Миколайович. Літературний псевдонім Михайло Ган. У селі Гончарів за ініціативи місцевих жителів та активної підтримки селищного голови Обертина Віктора Хамута, депутата обласної ради Богдана Станіславського спорудили пам’ятник Борцям за волю України. Відбулося його урочисте відкриття та освячення, під час якого мешканці села вшанували усіх захисників України. Зауважимо, що пам’ятник придбав житель Гончарова Володимир Слободян. Після відкриття пам’ятника відбулась презентація книги Наталії Гринішак “Гончарі́в – земля благословенна”. Ми сьогодні дякуємо Богові за дар віри людей на цій благословенній українській землі і просимо Архистратига Михаїла в ювілейний час - 175 років нашого села, про подальшу опіку над нами.

Висновки. “Свій край як рай” - ці слова сказані про наше село Гончарів. Дорогі священики, люди цього краю звертаються до Вас із різними проханнями: будьте їм ангелами охоронцями і помічниками в житті один одному! У цей важкий час війни нового типу на Сході України, просімо Архангела Михаїла зберегти життя нашим воїнам!

Пресвята Богородице Мати Божа Неустанної Помочі за молитвами Архистратига Михаїла візьми в свою опіку нашу державу та збережи життя всіх воїнів в АТО, а також поранених, сиріт, хворих та ув’язнених.

Той, хто вітри своїми вісниками вчиняє, а полум’я вогненне – слугами своїми” (Євр. 1,7) нехай оберігає наше село від усякого гріха.

Благословення Господа нашого Ісуса Христа нехай допоможе вам приєднатися до воїнства небесних ангелів в Небі. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

 

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

с. Гончарів

21 листопада 2017 року


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди