Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія (Івасюка) в неділю Праотців

Багато званих, та мало обраних”

(Лк.14,24)

 

 

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Щиросердечно вітаю всіх парафіян смт.Заболотів стародавнім християнським привітом “Христос посеред нас!”. “Був, є, і буде!”.

Вступ. В час посту Пилипівка, Церква готує нас до чарівних Різдвяних свят, тобто народження Спасителя у серцях людей доброї волі. І тому євангелист Матей перераховує цілий ряд праведників, що передували народженню Месії.

І). Неділя Праотців – це день пошанування праведників Старого Завіту. Імена їхні записані у Святому Письмі, на початку Євангелія від Матея: Адам, Авель, Ной, священик Мелхіседек, Авраам, Мойсей, Даниїл, Захарія, Іван Хреститель, Йоаким та Анна і багато інших. Благочестя передавалося від Адама до іншого праведного чоловіка і так аж до народження Месії. Отже, від цих богобоязливих предків народилася Пресвята Діва Марія, а через Неї прийшов у світ Христос.

Передостання неділя Різдвяного посту каже, що праведники спаслися вірою в прихід майбутнього Месії. І тому Ісус прийняв людське тіло та пішов визволяти Праотців з аду від тягарів первородного гріха, бо вони були позбавлені права спілкуватися з Богом. Він звільнив всіх праведників, починаючи від перших праотців – Адама і Єви та повернув їх до Неба, звідки за вчинений гріх були вигнані наші прародичі.

Що трапилося в Едемі? Праотці Адам і Єва послухали спокусника-змія, втратили пильність, згрішили і втратили можливість споглядати Бога лицем в лице. Одні їхні нащадки були праведними, виконуючи волю Божу, а другі грішили та переслідували і розпинали праотців, бунтуючись проти волі Бога. Несподівано прийшов з Галилеї убогий проповідник і лікар людей, але ніхто не впізнав в Ньому Месію. І народ одноголосно почав кричати: “Розіпни, розіпни Його”. Люди чекали сильного воїна, політика, депутата, керівника держави, який скине панування ненависних римлян і допоможе євреям взяти панування над цілим світом. Політичні амбіції панувати над іншими народами дуже міцно сиділи у єврейській національній свідомості і тому вони не змогли прийняти народження Месії на безлюдних околицях Вифлеєму, а не в царських палатах.

ІІ). Різдво – це Літургія і правда про милосердя Боже над людьми. Господь на народження свого Сина закликав велике число гостей, котрі ласкаво згодилися бути вибраним народом і не прийшли на запрошення. Цією безмежною і вічною радістю Господь ділиться з людьми кожної неділі на Літургії, де повторюється народження Сина Божого. На жаль, християни стали байдужими і холоднокровно відмовляються від запрошення священика чисельно прийти в храм. Всі люди є запрошеними на участь у Службі Божій та Євхаристійному бенкеті, але прийняти чи відкинути Божу благодать залежить тільки від нас. Євангеліє від Луки дуже просто і точно описує три причини, за якими люди не мають часу зустрітися з Богом і втратили інтерес до Церкви та молитви.

2.1). Перший запрошений купив клаптик землі. Йому треба було оглянути землю, розпочати обробляти її. Придбана земля стала його батьківщиною, він народився тут, живе на своїй землі і в ній хоче спочити. Натомість, Небо – це Божа посілість і знаходиться десь дуже далеко, а земля у мене під ногами і вже належить мені. Подібно і ми так чинимо та намагаємося вкоренитися на землі так, щоб вже ніщо нас не похитнуло. Хочемо забезпечити себе і дітей землею, виконати всі господарські справи на придбаній ділянці і аж тоді вже буде час подумати про Бога.

2.2). Другий запрошений купив п’ять пар волів. Цих тварин треба було випробувати у праці на землі. У людей появилася робота і тому вони не можуть залишатися без діла. Замало бути власником землі, але ще треба зібрати добрий урожай і наповнити ним комори так, щоби можна було сказати їж, пий душе і веселися, бо маєш добра на багато років. І тому нам ніколи спішити бенкетувати до храму Божого у неділю, бо для багатьох людей це ще занадто рано думати про вічне життя, споглядати Бога і взаємно любити один одного. У нас залишилось ще чимало справ закінчити на землі і тому мусимо працювати у неділі свята. Аж коли все буде зроблено і тоді для Бога залишаться тільки жалюгідні залишки людського розуму, хворе тіло, втрачені сили і здібності, тоді стареньку і безсилу людину нехай забирає собі Господь. “На тобі Боже, що вже нікому не гоже!”. На жаль, через кілька років або в кращому випадку через одне-друге десятиліття після нашої смерті вже нічого не залишиться від нас!

2.3). Третій запрошений одружився. У життя людини приходить земна любов і неможливо відірватися від неї. Небесна любов є просторіша й охоплює всіх, але людина хоче особистої ласки. Хочу любити одну людину так, що ніхто і ніщо на землі не значить стільки, скільки важить для мене ця людина. Молоді одружені люди швидше думають про любов свого серця, але не бажають вступати тепер на гостину там, де чекає безмежна Божа любов. Вони просять: “Залиши мене Господи, насолодитися моєю земною любов’ю і коли вже вичерпаються та покинуть мене сили і я, крім будинку перестарілих вже нікому не буду потрібний, тоді прийми мене знову у палати твоєї любові”.

ІІІ). Різдво Христове має Євхаристійний вимір. Господь збирає вірних навколо чаші причастя і закликає багатьох, але далеко не всі відгукуються на цей поклик. Кожен із присутніх сьогодні в храмі почув і прийняв запрошення та задумується над своїм приготуванням і місцем на весільному бенкеті. Але цього не досить. Сьогодні Церква закликає нас зробити наступний крок бути не лише гостями свята, але й слугами, котрі інформують і запрошують інших на недільний бенкет у храмі. Заклик залишається дійсним допоки світлиця-храм не наповниться гостями. З іншої сторони, деякі особи прибули до Божого дому із користолюбних інтересів. Така поважна гостина дає можливість наїстися, напитися та розважитися за рахунок господаря. Ці люди так спішили вирішити свої питання, що навіть святкову не взяли зі собою і це була неповага до господаря. Людина без весільного одягу символізує тих осіб, хто приходить до церкви, але не хоче розлучатися зі своїми гріхами. Дійсно, бачимо між християнами гнів, заздрощі, жадібність, плітки, осудження, сварки та численні інші гріхи.

ІV). Головними причинами відмовитися відвідувати храм у неділі і свята і не зустрітися з народженням Спасителя зводиться людьми до трьох головних пунктів: зміна обставин, зміна пріоритетів і нестача часу. Минули століття, але причини не змінилися.

4.1). Зміна обставин. Кожен із запрошених дав початкову згоду прийти на вечерю, але обставини несподівано змінилися. Один купив землю, другий – волів, третій – одружився. І сьогодні, зустрічаючи деяких людей на вулиці чуєш: “Отче, я хотів прийти на службу, але я купив бізнес, а я купив машину, а я з молодою жінкою їду на Мальвіди відпочивати і т.д”.

4.2). Зміна пріоритетів. Запрошені з притчі відмовилися, бо мали справи, які здавалися їм важливішими. Один купив землю і планував збільшити власні прибутки. Другий придбав п’ять пар волів і мав випробувати їх. Третій – одружився і насолоджувався родинним теплом. І сьогодні, робота й турбота про матеріальний достаток є одним із найпоширеніших виправдань християн. Одруження також не може бути виправданням. Немає жодного храму, де написано: “Лише для чоловіків” або “Лише для жінок” або “Молоді подружжя і всі зайняті люди звільняються від обов’язку відвідувати храм”. Церква освячує земну любов, звеличує і підносить подружнє життя.

4.3). Відсутність часу є універсальною відмовкою християн прийти на святкову Літургію до храму. Один купив землю і каже: “Мені треба піти і оглянути її”. Інший також не має часу, бо купив трактора або машину і каже: “йду випробувати їх”. Так проминає життя: батькам ніколи не вистачає часу для дітей, а дорослим дітям не має часу відвідати перестарілих батьків. Причиною стає дуже необхідна праця у святковий день, вкрадений у Бога. Праведники Старого Завіту так не робили. Власне небажання приходити до церкви сучасні люди пояснюють так:

-Я багато і важко працюю, а неділя єдиний день коли можу відпочити.

-Я занадто молодий, буду старшим тоді буду ходити до церкви.

-Я занадто старий, щоби докорінно змінити своє життя.

-Я зробив занадто багато лихих вчинків, щоби Бог міг мене простити.

-Зараз треба думати про навчання та кар’єру. Зароблю грошей, куплю будинок, одружусь, заведу діточок, потім буду ходити до церкви.

-Я завантажений цілий тиждень, а неділю присвячую своїй родині, щоби побути разом із дружиною та дітьми.

Приклад. Одна з церков вивісила оголошення: “Неділя без відмовок!”. Для тих, хто каже, що неділя це єдиний день коли можна поспати, будуть видаватися спальні мішки. Тим, хто думає, що в разі їх візиту до церкви завалиться стеля, видадуть будівельні каски. Видаватимемо ковдри тим, кому занадто холодно і кондиціонери тим, кому спекотне. Кому здається, що священик служить занадто тихо, видадуть навушники. Для кого занадто голосно – ватні тампони. Листи і ручки отримає кожен, хто матиме бажання порахувати присутніх лицемірів.

V). Кожної неділі і свята брати участь у Божественній Літургії – це значить переживати Різдво Христове. У святкові дні ми також знаходимо собі невідкладні справи, котрі забирають у людей час призначений на Божі діла. Дехто каже: “Ось прийде старість - тоді будемо ходити до храму”. На землі люди мрячно бачать один одного, часто не розуміючи один одного, завдають рани ближньому своєму. Це така відповідь на Божу любов.

У Царстві Божому все буде прозоре як кришталь: і розум, і серце, і прагнення волі, і любов. А ми відповідаємо: “Ні, Господи! На це буде свій час: дай вичерпати наші сили на землі, а тобі залишимо немічного, хворого, опертого на милиці чоловіка”. Іншими словами, “на тобі Боже, що вже людям не гоже!”. І черпаємо, і живемо, і закінчується тим, що земля, давши нам все можливе, забирає все назад. Господь дав і забрав, бо ти чоловіче земля і в землю повернешся. І тоді куплене поле виявляється цвинтарем для нас, тоді праця, яка нас відірвала від Бога і від людей, розсіюється навіть в пам’яті людей. Така велика земна любов представляється у вічності вузькою тюремною келією. Але заради всього цього ми сказали Богові: “Ні Господи! Ми хочемо пережити землю, працю, земну любов до кінця!”.

Висновки. Мало приходять до храму тому, що вважають клаптик придбаної землі чи автомашину на землі ціннішими за Бога в Небі. Всі ми запрошені кожної Літургії духовно пережити народження Сина Божого, але мало хто з нас відповідає на Божу любов одним словом: “Люблю Тебе, Господи!”. І тому заклик “встань і йди до Церкви!” у неділі і свята на спільну молитву – це запрошення увійти до храму і бути щасливим на Євхаристійному бенкеті!

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі допоможе прийти перед престіл Божий у чистому одязі духовних чеснот і кожної неділі та свята гідно зустрічати народженого Месію на наших престолах.

Господи, допоможи побороти душевні і тілесні недуги нашого народу, віднайти мир у серцях людей та в нашій державі Україні та ділами милосердя гідно зустріти Різдво Христове! Амінь.

Благословення Господнє на вас!

 

+Василь Івасюк

Правлячий Архиєрей

Коломийської єпархії 

 

 

с.Заболотів

24 грудня 2017 року Бжого


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди