Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Подячне слово владики Василія (Івасюка) за прожитий 2017 рік

Ти увінчав рік твоєю добротою,

сліди твої точать сить!”

(Пс.65,12).

Во ім’я Отця і Сина і Святого Духа!  

Вступ. Такими словами пророк і псалмопівець Давид просив Бога благословення на новий рік, на відпущення гріхів і добрий урожай. Так і ми повинні наслідувати пророка, просити допомоги Божої на цей новий рік. Тому, що Ісус Христос сказав: Без мене ж ви нічого чинити не можете” (Ів.15,5).

І). Дорогі брати і сестри, ще один рік відходить у вічність, а на зміну йому приходить новий 2018 календарний рік. Кожний наступний рік таїть у собі багато невідомого перед кожним із нас. Душа людська так створена Богом, що вона завжди чогось шукає, щось бажає і дещо прагне. Насправді, людина завжди домагається одного: щастя, тобто блаженства.

І в ці новорічні дні, ми неодноразово чуємо від своїх близьких людей поздоровлення: “З новим роком, з новим щастям”! Людські вигуки “на здоров’я, будьмо та інші” залишаються тільки побажаннями один одному, але питань не вирішують. Всі ваші труднощі переходять з вами у новий рік і на них потрібно продовжувати шукати розв’язки. І тут виникає питання, а “Що таке істинне щастя? Як його досягнути? Чи воно може само приходить?”.

Привітання з Новим роком ще має зміст, але хто вам може пообіцяти якесь “нове істинне щастя”? Істинне щастя – це радість душі людської і воно приходить тільки від Бога. З того часу, як існує світ, ще ніхто не знайшов для себе на землі правдивого щастя. Премудрий Соломон, який мав повну можливість задовольняти всі свої примхи, володів незліченними багатствами, був оточений казковою розкішшю, мав гучну славу і користуючись усіма цими благами життя, сказав, що на землі марнота марнот – геть усе марнота” (Ек.1,2).

З цього виходить, що на землі немає щастя! Насправді, щастя є, і воно цілком досяжне: треба тільки знати, де і як його знайти! Правдиве щастя треба шукати не поза людиною, але тільки в самій людині, у її власному серці і душі. Ісус Христос сказав: Царство Боже є між вами!” (Лк.17,21). Апостол Павло дає пояснення Царства Божого або щастя так: Бо царство Боже не їжа і не пиття, а праведність, мир і радість у Святому Дусі” (Рим.14,17). І саме в цьому є справжнє щастя. Воно полягає у виконанні заповідей Божих, у мирі і спокої совісті, яка ні в чому не докоряє, в радості і веселості серця, в задоволенні своїм становищем і повній відданості волі Божій.

Приклад. Один чоловік, який володів великими знаннями підійшов до бідного старця. Його тіло було вкрито лахміттям і відкритими ранами. “Добрий день тобі, старче”, – сказав учитель бідняку. Старець відповів: Не пригадую, щоб день коли-небудь був для мене недобрим”. Учитель продовжував: “Я бажаю тобі щастя”. Нещасним я ніколи не був”, – відповів жебрак. Здивувався вчитель і, подумавши, що старець не розчув його слів, додав: “Я бажаю, щоб у тебе було в усьому благополуччя”. Жебрак відповів, що злополучним він себе не пам’ятає. “Невже ти один щасливий між усіма людьми”, – вкрай здивований, вигукнув учитель, – “коли земне життя повне журби і нестатків?”. Нещасливий той, – пояснив старець, – хто шукає щастя десь, а на землі немає іншого щастя, як у всьому покладатися на волю Божу!”.

В глибині душі кожний із нас розуміє, що зміна числа у календарі нічого нового нам принести не може. Надіятись на краще можна тоді, якщо самі почнемо змінюватись! А змінити себе ми зможемо тільки через покаяння. Ісус Христос почав свою проповідь зі словами: “Покайтесь, бо Небесне Царство близько” (Мт.4,17). Покаяння – це усвідомлення своїх гріхів, в них варто розкаятись і більше до них не повертатись. Сучасними словами покаяння можна назвати особистою реформою свого життя у світлі Божого закону. В цьому і полягає суть Нового року. Кожна людина схожа на дерево від якого Господь Бог чекає плодів милосердя і покаяння. Якщо людина рік за роком не змінюється, то в кінці-кінців дерево буде зрубано і кинуте в огонь невгасимий. Іншими словами, людина помре не розкаяною і піде там, де буде плач і скрегіт зубів” (Мт.25,30).

ІІ). Ти увінчав рік твоєю добротою” (Пс.65,12). Дорогі браття і сестри, давайте на закінчення подякуймо Богові за всі Його благодаті і милосердя, які були дані нам у минулому році. Митрополит Андрей Шептицький писав: “Вдячність є обов’язком, а сповнення обов’язку - чеснотою”. І тому не треба чекати на сповнення великих подій та виняткових вчинків, щоб висловити подяку людям навколо нас і Богові. Складімо Йому хвалу і подяку за Його довготерпіння до гріхів наших, за те, що не перервав ще нашого земного життя і не покликав нас непідготованих до Свого страшного суду. Багато людей відійшло від нас в інший світ, близьких і неблизьких, з якими рік тому ми обмінювалися привітаннями і добрими побажаннями. Але нам дано ще час для покаяння, очищення і виправлення. За цю щедру милість до нас подякуймо Господу оновленням нашого внутрішнього духовного життя, милосердям і співстражданням до ближніх, добрим християнським життям. І щоб, ми достойно прийняли новонародженого у Вифлеємі Божого Сина в наші душі і це справді для нас буде істинне щастя і неземна радість тому, що Ісус Христос сказав: Оце й ви нині в журбі. Але я вас знову побачу, і зрадіє ваше серце, і ніхто ваших радощів від вас не відбере” (Ів.16,22).

Висновки. Завжди перебувайте на війні зі своїми недоліками, але не зі своїми ближніми! Живіть в мирі зі своїми сусідами і кожного Нового Року ставайте кращою людиною! (пор.Бенджамін Франклін). Хай несе вам Новий Рік лиш достаток на поріг, щоб добро в житті велося і все омріяне збулося!

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі своїм омофором допоможе припинити війну в серцях людей і захистить Україну від продовження військових дій.

Господи, зішли своє милосердя і прощення на український народ. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

 

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

 

Собор Преображення Христового м.Коломия

31 грудня 2017 року Божого

 

 

 


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди