Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія (Івасюка) в Неділю святих Отців перед Різдвом Христовим

Блаженні чисті серцем,

бо вони Бога побачать”

(Мт. 5,8).

Вступ. Основна ціль існування людини на землі – це підготовка до Вічного Життя і тому необхідно увійти в спілкування з Богом, достойно приготувавши для Господа помешкання у своєму серці.

І). Неділя святих Отців перед Різдвом Христовим згадує тільки тих праведників, котрим Господь дав обітницю бути предками по плоті Спасителя світу. В цей день читається розповідь про народження Месії словами: Родовід Ісуса Христа, сина Давида, сина Авраама …” (Мт.1.1). І закінчується перелік всіх предків Спасителя: “Йосиф, чоловік Марії, з якої народився Ісус, що зветься Христос. Поколінь же всіх: від Авраама до Давида чотирнадцять, від Давида до вавилонського переселення чотирнадцять і від вавилонського переселення до Христа - чотирнадцять” (Мт.1,16-17).

ІІ). Родовід Христа – означає “походження” життя, яке передається завдяки Божому благословенню. Породити означає “творити в імені Бога”. Ми бачимо три етапи по чотирнадцять поколінь. Що це таке? Перший етап – це чотирнадцять поколінь від Авраама до Давида. Авраам - це батько народів відродженої віри та її підйому. Саме він отримав обітницю від Бога: В тебе буде нащадків, як піску морського, як зір на небі”. Це сталося за царя Давида, коли була створена міцна держава і був внесений ковчег Заповіту в Єрусалим.

Чому чотирнадцять поколінь? Чотирнадцять число символічне. Саме число чотирнадцять нічого не означає, але це є сім помножене на два. Сім – це число Божої гармонії. Сім кольорів в райдузі, сім нот в музиці, сім днів в тижні, і це не даремно. Ця гармонія є оптимальне число Господнє. Так от сім плюс сім – це виконання волі Божої. Отже, перший етап чотирнадцять поколінь – це розвиток віри в Ізраїлі. Другий етап, від Давида аж до вавилонського переселення – це період занепаду і випробовування віри. Третій етап від Вавилону до Христа – це період відродження і воскресіння віри.

Ісус є повнотою життя. Родовід у трьох етапах – це значення Трійці, тобто число божества. Число сім є числом досконалим і повноти. За допомогою цієї символіки Матей висловлює переконання ранніх християн, що Ісус з’явився саме у час призначений Богом. З Його приходом історія сягає своєї повноти. Три рази по чотирнадцять дорівнює шість разів по сім. Число 7 є числом досконалого Бога, а число 6 є числом недосконалої людини. Число вказує на певний порядок і продуманість. Історія родоводу не є випадковою, бо показує і підтверджує, що Ісус Христос є сповненням історії спасіння. В Ньому сповнилися всі пророцтва Старого Завіту, отже Він є правдивим обіцяним Месією - Сином Божим.

ІІІ). Титули Месії “Син Божий” і “Син Давидів” відносяться до походження Ісуса Христа. В цьому довгому перечисленні імен знаходиться дуже важлива думка, а саме: Ісус Христос згідно земного походження є Сином людським, а з іншої сторони - Єдинородним Сином Божим. Родовід має на меті доказати походження Месії із царського роду Давида, тобто показати достовірність Месіанського титулу “Син Давидів”. Натомість, опис надприродного способу народження представляє Божественне походження Христа, тобто показує достовірність титулу “Син Божий”. Таким чином, Ісус рівночасно є Богом і людиною, тобто Сином Божим і Сином Давида. Він передбачений пророками задовго до народження від Марії і названий Еммануїлом, що значить З нами Бог”. Світ чекав на Його прихід протягом сорока двох поколінь від Авраама.

Бог приходить у світ малим Дитям, потребуючим материнського молока і ніжності та вибирає собі за Матір Діву Марію. Вибирає собі також опікуна Йосипа, якому хоче коритися як малолітній син слухає батька. Бог проходить усі етапи нашого життя: являється безпомічною дитиною, дозволяє повивати себе пеленами, носити руками та годувати, хоча є вічним і предвічним Богом. Народження Месії, зачаття без батька, чудесний сон Йосифа і повеління Ангела, безболісне народження при радості Ангелів та світлі незвичайної зорі – усе це є таїнственним.

ІV). “Серце чисте створи в мені, о Боже” (Пс.50, 12) – так молився прямий предок Месії по плоті - псалмопівець Давид. Серцем людина молиться, відчуває Бога, пізнає матеріальний і духовний світи. Молитва серця є найбільш щира форма звернення людини до Бога і тому серце людини є центром духовного життя і богопізнання. Однак, часто з волі самої людини та із серця походять лихі думки, убивства, перелюби, розпуста, крадежі, лживе свідчення, богохульства” (Мт.15,19). Так виходить, що поведінка людини, думки і вибір життєвої позиції визначається сердечним бажанням. Термін віддати своє серце Богові, означає перш за все оберігати його від духовної нечистоти.

V). Найжорстокіші серця знаходяться не серед безбожних людей, а серед народу Божого! Християни думають про людей жорстокого серця - атеїстів, партійних керівників, насмішників, богохульників та осіб, які зневажають і відкидають Бога. Ми думаємо про них так: “Їхні серця під впливом гріха стали кам’яними. Для таких вже не можливе покаяння”. Насправді, найтвердіші серця знаходяться посеред віруючих людей. Біблія наголошує, що Богу особливо противне серце людини, коли вона чує Слово Боже і відкидає його, всупереч палким проповідям. Вони не слухають науки Слова Божого і внаслідок чого відрізають себе від надії на зцілення! Хто від картання стає тугошиїм, того розіб’ють умить, і то невигойно”(Пр.29,1). Єврейське слово “картають” в цьому вірші означає повчити і виправити силою Святого Духа. Фраза “не буде йому ліку” означає “не буде видужання, ні надії на порятунок”. Отже, ці люди частіше за інших чують науки в храмі, але жорстоке серце не приймає численних попереджень і стає нечутливим до зцілення!

На противагу християнам, можна поставити тих, котрі проклинали Христа, переслідували Його, палили храми і гнівно погрожували кулаками в обличчя Богові. Вони, почувши благу вістку Євангелії і, відчувши чистий люблячий докір Святого Духа, їхні серця розтанули. Вони розкаялися перед Ісусом і їхнє жорстокосердя зцілилося. Ви при цьому подумаєте: “Як це зрозуміти, що довший час затверділий від гріха чоловік має надію на зцілення, а так званий байдужий християнин, закоренілий у своїх гріхах такої надії не має?”. Вся різниця полягає в тому, що грішник не раз чув картаючі проповіді і не виступав проти них, а тому його серце не робилося жорстоким. Християнин чув проповіді, противився їм, виступав проти, нехтував та погорджував ними і так робив своє серце з кожним разом більш твердішим і закаменілим.

З досвіду можна сказати, що найтвердіші і невиліковні серця завжди чули проповідника і самі були проповідниками. Такого жорстокосердя не існує навіть в холодних і формальних церквах, в яких впродовж багатьох поколінь перекручувалось пояснення Євангелія. Затверділе серце завжди існує там, де проповідується чисте Слово Боже, але до байдужих слухачів! Жорстоке серце - це рішучий спротив здоровій науці та вироблення імунітету на докори сумління. Жорстоким, без надії на зцілення, стає серце тоді, коли занедбуєте щоденну молитву, читання Біблії, поширення пліток і затаєні гріхи!

Ізраїльський народ любив слухати могутні проповіді Єзекіїля, але ніколи їм не корився! І вони приходять до тебе гуртом і сідають перед тобою – люд мій! - і слухають твої слова, але не виконують їх. Брехня в них на устах в них, серце їх уганяє за наживою. І ось ти в них, мов співак забавний, що має гарний голос ще й на струнах доладно перебирає. Вони слухають твоє слово, але не виконують його” (Єзк.33,31-32).

VІ). Календарний 2018 рік. І завтра розпочинаємо 2018 рік. І так наше життя пливе з року в рік, аж поки наш життєвий човник не зникне з горизонту. Св. Іван Золотоустий в новорічній проповіді, яку він проголосив 387 року, сказав так: “Тож якщо ти хочеш мати користь з нового року, то зроби так: наприкінці року подякуй Богу, що Він зберіг тебе до цього часу; пожалкуй у своєму серці за все погане, що ти зробив, полічи час свого життя і скажи собі сам: дні біжать, літа минають, більшу частину своєї дороги я вже пройшов, а що доброго зробив? Чи попрощаюсь з цим світом без усякої чесноти? Суд перед дверми, остаток життя йде до старості. “Так нехай світить перед людьми ваше світло, щоб вони, бачивши ваші добрі вчинки, прославляли вашого Отця, що на небі” (Мт. 5,16). Таке світло принесе тобі велику нагороду. Не прикрашуй вінками дверей свого дому, але веди таке життя, щоб одержати на свою голову від Спасителя вінець правди.

Висновки. Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать”. Час - це Божий дар. Вифлеєм – це часові Двері Божого Милосердя. За мірками людськими ми його втратили дуже багато і він вже більше не повернеться! Винісши час у Божий вимір, він набирає виміру вічності і навіть наше обмежене вікове життя набирає сенсу у світлі Божого милосердя. Тому за все дякуймо Господеві і слідкуємо за чистотою і простотою свого серця.

І завершую біблійним благословенням на цей Новий рік: Нехай Господь поблагословить вас і стереже через Ангела-Хоронителя кожного дня! Нехай Господь засяє на вас лицем Своїм, і нехай буде милостивий до вас!” (Числа 6,24-25). Бажаю усім Вам такого благословенного 2018 року Божого!

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможи кожному з вас робити діла милосердя потребуючим від чистого серця.

Нехай же нам не забракне віри у народженого на спасіння Сина Божого і Сина Давидового у місті Вифлеємі.

Милосердний Господи допоможи нам зберегти чистоту нашого серця, тому що …чисті серцем () Бога побачать” (Мт.5,8).

Благословення Господнє на вас!  

 

 

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

 

с.Глибока

31 грудня 2017 року Божого


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди