Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Слово владики Василія (Івасюка) в Навечірʼя Різдва Христового

Час нашого спасення вже настав.

Готуйся, вертепе, бо Діва надходить, щоб родити”

(Стихира вечірні надвечір’я).

 

Вступ. Свято Христового Різдва належить до найбільших празників нашого церковного року. Тож свята Церква, маючи на увазі велич і значення цього празника, з року в рік готує своїх вірних до зустрічі з нашим Спасителем молитвою і постом.

І). Духовному Приготуванню до Різдва Христового служить піст Пилипівка. Наближаючись до Христового Різдва, то щораз частіше говориться про вифлеємські ясла, де має спочити Божий Син, про Його Пресвяту Матір Марію, святого Йосифа Обручника, про вертеп, зірку, ангелів, пастухів і царів.

Пресвята Діва народила Сина, Світло істинне, що просвічує кожну людину. Пресвята Діва породила Світло, яке назавжди змінило історію людства. Різдвяна ніч стала джерелом надії на спасіння. Бездомні Йосип і Марія були першими, хто пригорнув Господа, Котрий прийшов до людей вручити їм “документ” про Боже “громадянство”. У своїй убогості і приниженні Господь заявляє і проголошує, що справжня сила і свобода поважає слабких і допомагає їм. Різдвяної ночі Господь бездомний і обездолений був тим, котрий немає місця за столом в жодному домі і навіть на вулицях міста не знайшов собі місця. І тому пастухи були першими адресатами Благої Вісті. В очах тогочасних людей, пастухами були люди знедолені, нечисті, а навіть язичники. До них ставилися з недовірою і намагалися триматися від них подалі. Але саме для цієї верстви населення звучить радісна ангельська звістка Слава во вишніх Богу…”. У Вифлеємському Богонемовляті Спаситель виходить назустріч людям доброї волі. Тому не бійтеся відкрити двері свого серця і дому навстіж Христові, щоби з усією відповідальністю і милосердям гостинно прийняти спраглого, іноземця, хворого, біженця, мігранта та ув’язненого”

Приклад. Один невіруючий чоловік відмовився йти до храму на Різдвяну Службу, бо не вірив у прихід Месії. Читаючи газету, він почув шум під вікном і вийшов подивитися, що сталося. Два горобці вдарилися у вікно і впали на землю. Інші птахи сиділи на гілках дерев і трусилися від холоду. Невіруючий чоловік мав добре серце і підібрав травмованих пташок та заніс їх до теплого сараю. Він сподівався, що усі інші пташки полетять слідом за ним і переживуть холод. Чоловік залишив двері відчиненими, але жоден птах не зрушив з місця. Тоді чоловік почав приманювати горобців хлібними крихтами, виклавши ними дорогу аж до сараю. І в цьому випадку голодні пташки не зайшли в середину і навіть не наблизилися до будівлі. Тоді чоловік спробував загнати їх у сарай до теплішого приміщення, але і цього разу не вийшло. Зрештою втомлений чоловік подумав: “Якби я тільки міг їм пояснити, що хочу допомогти і спасти від лютого холоду. Вони не розуміють людської мови, а я не можу говорити їхньою. Одинокий вихід, на хвилинку стати горобцем і так вирішити питання”. Цієї миті вдарили церковні дзвони і чоловік впав на коліна посеред глибокого снігу, відчувши в серці мир про який співають ангели різдвяної ночі, мовлячи: “Дякую тобі, Боже, що Ти став одним із нас”. Це все, що міг промовити чоловік.

ІІ). Приготування і значення Святого Вечора. Наближається Перший Святий Вечір або Свята Вечеря перед Різдвом Христовим. Дотримуючись звичаїв Святого Вечора, люди навіть не замислюються над їхнім значенням. Часом чуємо різні дивовижні пояснення того чи іншого звичаю, який скидається скоріше на магію чи поганство, аніж на вираз християнських переконань нашого люду. Тож спробуймо пригадати християнське тлумачення того, що майже кожен з нас робитиме в часі Святої Вечері.

Вічнозелена ялинка, яку ставимо у своїх домах, є символом вічного життя, яке стало доступне людям через Христа. Колись, у старих часах, ялинку прикрашали яблуками, горіхами, цукерками і свічечками. Тепер їх замінили електричні гірлянди, скляні та пластикові прикраси. Це – символ Божих ласк і милостей. Солодкість цих прикрас – символ небесних радощів і християнського життя. У тому сенсі, прикрашена ялинка є символом дерева життя, до якого людям відкрився доступ через Месію. Світло – це символ Христа, який просвітлює юдеїв і поган, тобто всіх людей землі.

У Галичині, напередодні Святого Вечора, господар приносив до хати зі стодоли сіно, яке розстеляли на долівці світлиці, а солому розстеляли на столі і зверху накривали білим вишитим обрусом. Саме це і називали наші предки дідухом. Тепер дідух виготовляють із стебел пшениці. Сіно на долівці символізує траву у вертепі, яку пасли вівці. Месія народився і поклала Марія Ісуса в ясла на солому, а білий обрус – це пелени, в які Христа було вповито.

На одному з кутів стола кладуть під обрус три зубці або три головки часнику – це символ приходу трьох царів.

За старим звичаєм родина збирається у батьківському домі та з появою на небі першої зірки сідає до вечері. Очікування першої зірки є нагадуванням людям, що Месія приходить на землю. До того ж очікування першої вечірньої зірки є згадкою про прихід трьох мудреців, яких зірка провадила на їхньому шляху до Вифлеєму (на гебрейській Бет-Лехем – дім хліба), де вони вклонилися довгоочікуваному Месії. Тепер християнам ця зірка нагадує про другий прихід Ісуса Христа, Котрий прийде у славі судити живих і мертвих, а Його Царству не буде кінця.

Християнська родина розпочинає Вечерю з молитви або колядою. Подекуди є традиція: найстарший чоловік в домі розділяє всім присутнім за столом просфору, яку попередньо благословив в церкві священик, вмочену в мед з побажанням кожному того, чого він найбільше потребує.

Хліб (просфора) є згадкою про Хліб життя – Євхаристійного Христа, а також і символом нового життя, яке Христос приніс людям. Мед символізує те, що Христос, як новий Мойсей, відкрив новому Божому народові вхід до Обіцяної землі – небесної Батьківщини, куди стремить кожне людське серце.

Частим був звичай, щоб на святвечірньому столі горіло три свічки – як символ Пресвятої Тройці. Часто ці свічки не ставили на свічник, а в посудину, наповнену збіжжям. Це збіжжя згодом висівали в посудини за кілька днів до Великодня, щоб проросле жито було символом Христового Воскресіння.

Кутя – символ духовного багатства небесного столу, символ багатства християнського життя, є важливим елементом святвечірнього столу.

Пісні страви Святого Вечора є символом того, що навіть найкраще в туземному житті є всього лиш постом і приготуванням до Вічної Гостини у Царстві Божім.

Висновки. Отже, треба знову відкрити для себе багатство символів нашої народної традиції, щоб пригадати собі християнські корені “пророслі” у Христовому Євангелії.

Нехай Пресвята Богородиця Мати Божа Неустанної Помочі допоможе гідно приготувати свій Вифлеєм-душу на прийняття Новонародженого Месії.

Господи, благослови наших воїнів на війні в АТО і допоможи їм оборонити Україну. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

 

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

м.Снятин

6 січня 2018 року Божого


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди