Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія (Івасюка) в день Богоявлення Господа нашого Ісуса Христа

Оце є Агнець Божий,

Який бере на Себе гріхи світу”

 

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь!

Вступ. Всечесні Отці, дорогі в Христі брати і сестри, найперше хочу привітати усіх вас у цей святковий день Богоявлення йорданським привітом Христос Хрищається! Дякую вам, що ви є тут храмі на молитві, бо сьогодні наша річка Прут стала Коломийським Йорданом, яка допомагає пережити Таїнство Божої Любові всім людям доброї волі.

І). Різдво Христове – це приготування до Богоявлення. Недавно ми святкували народження Месії. Далі Церква впровадила нас у Новий Рік за Юліанським календарем. Йосип Обручник отримав право назвати новонародженого Месію у Вифлеємі іменем Ісус, що означає “Спаситель”. Невелика групка бідних пастушків і три дуже багаті царі-мудреці прийшли у Вифлеєм привітати Ісуса. Натомість жителі цього міста заробляли гроші, бо приймали численних гостей, котрі приїхали взяти участь у переписі населення. І на бідну родину Йосифа та вагітну Марію, яка ось-ось мала родити, ніхто не звертав уваги, бо вони не мали грошей чим заплатити за нічліг. Бізнес і власна вигода не дозволили городянам побачити подію планетарного масштабу - прихід Сина Божого.

В теперішний час майже нічого не змінилося. Багато людей ходить по вулицях міст і сіл у ці святкові дні, але невелике число відвідує храм, щоб правдиво помолитися та подякувати Богові за дар свого життя. Іншими словами, люди дуже мало знають про Ісуса Христа і тому празник Богоявлення відкриває світові істину про єдиного Бога.

ІІ). Богоявлення – це об’явлення Бога над водами Йордану. Святе Письмо дуже виразно пише: Ісус прибув із Галілеї на Йордан” (Мт. 3,13), щоб отримати хрещення від Івана. Месія увійшов у річку і вода почала дуже дивно поводитися. Псалмопівець Давид описує поведінку води так: Що з тобою, море, що ти кинулось тікати, і з тобою, Йордане, що ти назад повернувся?” (Пс.114,5). Божий Син заходить у воду неначе грішник і наближається до Івана Хрестителя, щоб прийняти покаяння для хрещення. Звичайно, пророк Іван боронився і пробував пояснити Ісусові, що це йому потрібно від Нього хреститися. Спаситель каже, що в такий спосіб їм треба здійснити всяку правду. Ось так спокійно мудрі Божі мужі вирішують спірне питання. І це є приклад для духовенства і всіх людей, як треба вирішувати справи.

В час хрещення Ісуса об’являється Пресвята Трійця. У річці Йордан посеред води стоїть Син Божий, з неба чути голос Бога Отця Це Син мій любий” (Мт.3,17), а Дух Святий у вигляді голуба ширяє у небі. Хрещення Ісуса прийняте від людини - це вияв безмежної покори Спасителя перед Богом Отцем і цілим світом. Господь прирівняв себе до всіх інших людей, котрі входили у воду до Івана і приймали хрещення. Занурення у воду змиває гріх, а нам повертає благодать. Людина охрещена зодягається у нетлінний одяг Христа і може сказати з апостолом Павлом: Живу вже не я, а живе в мені Христос” (Гал.2,20). Хрещення Спасителя проводить найбільший пророк – Іван Хреститель. Ця подія вказує людям на Месію - Ісуса Христа, що прийшов узяти на себе гріхи світу. І так починається Новий Завіт або нова ера – ера милосердя і любові. Доказом того, що Ісус приходить з неба є сам Бог Отець, Котрий прилюдно сказав Це Син мій любий” (Мт.3,17. Другим важливим свідченням було пророцтво Івана Хрестителя, котрий говорив, що перед ним іде той, кому він негідний ремінця розв’язати на сандалях і Він буде хрестити вас вогнем і Духом Святим.

ІІІ). Хрещення Ісуса в річці Йордан. Євангелист Матей описує цю подію дуже просто і ґрунтовно. Одного дня прибув Ісус над Йордан, щоб хреститися від Івана. Він побачив тисячі розгублених грішників, митників, корупціонерів, хабарників і блудниць, котрі прийшли на заклик Івана Хрестителя Покайтеся, бо Царство Боже близько”. Напевне, серед них були люди, котрі заробляли гроші при народженні Месії і тому не зауважили на народження Ісуса у Вифлеємі та продовжували вести грішний спосіб життя. Незважаючи на власні гріхи та матеріальний достаток, душа людини все ж таки прагне зустріти Боже прощення і милосердя, а синагога закрила двері перед грішниками як бідними так і перед багатими. Люди стали безпорадні і тільки одинокий голос Івана Предтечі над Йорданом докоряв їм за вчинені беззаконня, але подавав надію на прощення і спасіння через покаяння.

Тогочасне суспільство вважало відкинутими бідних пастухів і багатих грішників, сповнених всякого гріха і нечистоти та вважали дном тогочасного суспільства. Синагога закривала двері до святині таким людям. Люди з такою долею зібралися над Йорданом і до них приходить Христос. Він стає поруч з тими людьми і хоче звершити той самий чин хрещення на покаяння, яким хрестив Іван тих людей. Люди тягнулися до Бога, але усвідомлювала наче свою обмеженість і приреченість у тогочасному суспільстві. І ось, коли Іван приходить, то бачить Месію посеред тисячі розгублених грішників. Один Святий посеред такого народу і лякає та рівночасно дивує пророка: я потребую у Тебе хреститися, а Ти приходиш до мене”. Христос йому каже: лиши це тепер, бо так ми маємо сповнити усяку правду”. І тоді, коли Іван начебто дозволив Христові зійти на це дно суспільства, відкривається небо і на тому дні, об’являється Єдиний Бог у Трьох Особах. Саме в той момент, коли Христос начебто встає, виринає з того дна, Отець відкриває глибину Неба для людини і каже: Це є Син Мій Улюблений, в Якому Моє уподобання”.

Упадок людини відкриває безмежну Божу любов і Небо для тих, яким у людському суспільстві були закриті усі двері. Дуже часто, коли ми хочемо, щоб хтось нас зрозумів, хтось нас простив, ми йому кажемо: “ну ввійди в моє положення”, “стань на моє місце”, “подивись на все з мого способу життя”. Сьогодні Христос це робить. Він стає на ваше місце. Він входить в положення людини, яка у розпачі шукає спасення і прощення своїх гріхів. Сьогодні Він не просто входить в стан людського серця і життя, в усі переживання і гріхи людини, а робить ще більше. Саме тому Іван Хреститель, який бачить, що стається, вказує на Христа і каже своїм учням: Ось Агнець Божий, Який бере на Себе гріхи світу”. Хрещення Христа в Йордані стає тією хвилиною, коли Він бере на Себе гріхи світу, як Агнець Божий та об’являє себе добрим Пастирем. Добрий Пастир прийшов підняти всіх відкинутих суспільством людей і шукати загублені людські душі, бере їх на плечі свої і відкриває для них небо.

ІV). Богоявлення – це свято на гуцульському Йордані, який називається - Прут. Вода підтримує життя і проникає в усі живі істоти. Подібно Господь пронизує наше з вами життя і входить на дно мого серця, щоб його оновити. Він бере на себе гріхи, немочі, розпач і сподівання кожного з нас та дає всім надію. Він зійшов з Неба, щоб відкрити кожному з нас надію і сповнення всіх прагнень нашого серця, тобто прощення наших гріхів.

Господь об’явився всім людям, навіть найвіддаленішим, які йдуть Йому на зустріч. Це свято віри, щоб шанувати Господа і жити мирно між собою. Уявіть собі, наскільки було би прекрасно, якби всі християни в Україні могли почуватися об’єднаними з наміром творити справедливість і дбати за єдність народу. Царство Боже продовжує будуватися помимо наших гріхів і дивної війни під назвою АТО. Сподіваймося, що правдива йорданська вода допоможе всім людям віднайти один напрямок руху до плодів хрещення Ісуса Христа.

Слідуючи за Ісусом та приймаючи особисте хрещення багато людей може запитати: Яка користь від невеликої кількості пролитої води на голову дитини?”. Вода сама по собі не спричиняє значні зміни. На уроках фізики Ви всі чули про паровий двигун. Принцип дії такого двигуна дуже простий: вода поєднана із розумом і духом інженера примушує працювати механізм. Подібно вода з’єднана з духом Бога і бажанням людини перетворює нас на дітей Божих. Отже, свячення води є дуже важливим знаком.

Висновки. Оце є Агнець Божий, Який бере на Себе гріхи світу”. З нагоди Богоявлення бажаю вам, щоб ця йорданська вода, якою ми будемо причащатися і торкатися, освятила й очистила ваші душі й тіла. Окроплення цією водою наших домівок принесе вам духовне відновлення, силу жити по-новому, без гріха і без всякого зла

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможи понести цю освячену воду у річку Прут, в усі річки й ставки нашої України, досягти Чорного моря і силою Духа Святого стерти з нашої землі всякого врага і супостата.

Дай Боже кожному з Вас почути слова Отця Небесного: ти є Мій син, Моя дочка улюблена, у тобі Моє уподобання. І тоді сповняться слова Шевченка, і буде син, і буде мати, і будуть люди на землі. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди