Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія (Івасюка) на свято Хрещення Господнього в Буковелі

Оце є Агнець Божий,

Який бере на Себе гріхи світу”

 

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь! Всечесні Отці, дорогі в Христі брати і сестри, відпочиваючі, господарі цього Карпатського краю і всі присутні вітаю вас богоявленським привітом Христос Хрищається! В ріці Йордані!

Вступ. Найперше хочу вас усіх щиро привітати цього святкового дня у найкращому відпочинковому місці України – Буковель. Буковель – це перлина Карпат, здорові легені нашої нації, які необхідно берегти і розумно використовувати. Цей святковий день Богоявлення тут зустрічають люди з різних куточків України та з поза її меж. Це озеро серед Карпатських лісів нагадує нам Йорданські води і Хрещення в них Ісуса Христа. Дякую вам, що ви є сьогодні тут, щоб торкнутися освяченої води, покуштувати її та пережити Таїнство Божої Любові до всіх людей Землі, а особливо до багатостраждальної України.

І). Різдво Христове – це приготування до Богоявлення. Недавно ми святкували народження Месії. Далі Церква впровадила нас у Новий Рік за Юліанським календарем. Йосип Обручник отримав право назвати новонародженого Месію у Вифлеємі іменем Ісус, що означає “Спаситель”. Невелика групка бідних пастушків і три дуже багаті царі-мудреці прийшли у Вифлеєм привітати Ісуса. Натомість жителі цього міста заробляли гроші, бо приймали численних гостей, котрі приїхали взяти участь у переписі населення. І на бідну родину Йосифа та вагітну Марію, яка ось-ось мала родити, ніхто не звертав уваги, бо вони не мали грошей чим заплатити за нічліг. Бізнес і власна вигода не дозволили городянам побачити подію планетарного масштабу - прихід Сина Божого. І тому Боже Провидіння привело їх до річки Йордан у пошуках спасіння, бо вони не побачили Його у Вифлеємі. З однієї сторони люди дуже мало знають про Бога, а з другої сторони Ісус Христос на празник Богоявлення не працює фільтром з очищення води.

ІІ). Бог у Водохреща не працює для нас фільтром з очищення води чи рятувальником. Водохреща – це свято Води, яку ми освячуємо, п’ємо, занурюємося і нею благословляємо наші домівки та один одного. Слід пам’ятати, що кожен із нас на три чверті складається з води, а також наша планета Земля на три чверті вкрита водою. Згідно з Біблією та науковими дослідженнями життя зародилося у водних стихіях. Людина не може прожити без води більше як дев’ять днів.

Події Хрещення Сина Божого тісно пов’язані зі зміною властивостей води на Водохреща. Іван Хреститель на Йордані, для відкинутих тогочасним суспільством юдеїв, робив щось на взірець християнської сповіді. Люди визнавали перед ним свої гріхи, а він обмивав їх в Йордані на знак очищення від гріхів. Саме тому, Іван спочатку відмовлявся хрестити Месію, бо в цьому не було потреби. Але Христос наполіг й увійшов у води Йордану не для того, щоб очиститися самому, а для того, щоб очистити водну стихію, а через неї і всю природу. Саме тому в день згадки про цю подію на Йордані змінюються властивості води, яку ми освячуємо і до якої ставимося, як до святої. Звичайно не слід думати, що Бог буде працювати для нас фільтром з очищення води.

Біблійна історія подає, що людина стала причиною природних катаклізмів і продукти нашої діяльності зробили непридатною для пиття майже всю воду в наших річках та озерах. З цієї причини вже багато років не можна навіть на Богоявлення пити і набирати воду у водоймах. Богові для освячення варто приносити все якнайкраще. Подібно як Авель приніс у жертву найкращі плоди своєї землі і за те був вбитий своїм братом Каїном.

Якщо ми п’ємо воду, купуючи її в супермаркетах, то там її варто брати перед тим, як іти до храму. А ще не варто думати, що Бог в цей день буде працювати рятувальником на воді. Тому варто дотримуватися правил зимового занурювання і заходити у воду лише у знайомих і спеціально облаштованих місцях. Так само варто самим попіклуватися про власне здоров’я, щоб не перемерзнути і не захворіти.

Церква називає цей день Богоявленням, бо майже дві тисячі років тому на Йордані було явлення Бога-Трійці. Рівночасно також в цей день Христос явився народові і також Іван Хреститель дав свідчення про Нього як довгоочікуваного Месію. І тому варто очікувати явлення Бога в тій воді, з якої на три чверті складається наше тіло. Це значить, що ми маємо сприймати не тільки зовнішні традиції щодо освячення води, але також бути відкритими до явлення Бога у нашому серці і житті. Іншими словами навчитися ставитися один до одного і до створеного Богом світу по-Божому, або, принаймні, по-людськи. Тоді чистішими стануть не тільки наші душі, але й наші річки, озера і моря.

ІІІ). Богоявлення – це свято на гуцульському Йордані, який називається - Прут. Вода підтримує життя і проникає в усі живі істоти. Подібно Господь пронизує наше з вами життя і входить на дно мого серця, щоб його оновити. Він бере на себе гріхи, немочі, розпач і сподівання кожного з нас та дає всім надію. Він зійшов з Неба, щоб відкрити кожному з нас надію і сповнення всіх прагнень нашого серця, тобто прощення наших гріхів.

Господь об’явився всім людям, навіть найвіддаленішим, які йдуть Йому на зустріч. Це свято віри, щоб шанувати Господа і жити мирно між собою. Уявіть собі, наскільки було би прекрасно, якби всі християни в Україні могли почуватися об’єднаними з наміром творити справедливість і дбати за єдність народу. Царство Боже продовжує будуватися помимо наших гріхів і дивної війни під назвою АТО. Сподіваймося, що правдива йорданська вода допоможе всім людям віднайти один напрямок руху до плодів хрещення Ісуса Христа.

Слідуючи за Ісусом та приймаючи особисте хрещення багато людей може запитати: Яка користь від невеликої кількості пролитої води на голову дитини?”. Вода сама по собі не спричиняє значні зміни. На уроках фізики Ви всі чули про паровий двигун. Принцип дії такого двигуна дуже простий: вода поєднана із розумом і духом інженера примушує працювати механізм. Подібно вода з’єднана з духом Бога і бажанням людини перетворює нас на дітей Божих. Отже, свячення води є дуже важливим знаком.

Висновки. Оце є Агнець Божий, Який бере на Себе гріхи світу”. З нагоди Богоявлення бажаю вам, щоб ця йорданська вода, якою ми будемо причащатися і торкатися, освятила й очистила ваші душі й тіла. Окроплення цією водою наших домівок принесе вам духовне відновлення, силу жити по-новому, без гріха і без всякого зла.

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможи понести цю освячену воду у річку Прут, в усі річки й ставки нашої України, досягти Чорного моря і силою Духа Святого стерти з нашої землі всякого врага і супостата.

Дай Боже кожному з Вас почути слова Отця Небесного: ти є Мій син, Моя дочка улюблена, у тобі Моє уподобання. І тоді сповняться слова Шевченка, і буде син, і буде мати, і будуть люди на землі. Амінь.

Благословення Господнє на вас!

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди