Коломийська єпархія УГКЦ
Зображення із фотогалереї

Християнський вісник

Церковний дрес-код

2017-06-22 10:51:00

Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями

2017-06-16 20:00:37

Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа

2017-03-29 21:45:03

Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

 

Проповідь владики Василія (Івасюка) в неділю Митаря і Фарисея

Молитва – велика зброя,

невичерпний скарб, основа тиші,

джерело і мати тисячам благ”

(Прп. Єфрем Сирин).

 

Христос Рождається! Дорогий отче Андрію, всечесні отці і парафіяни! З Вашим ім’ям пов’язане відновлення іконостасу в нашому храмі.

Вступ. На запрошення вашого отця Андрія ми приїхали до парафії на візитацію. Ліски розкинулися на пагорбах за 15 км від Коломиї посеред лісів. На території нинішнього села, заснованого 1410 року, густо росла ліщина і звідси пішла назва села Ліски. Село має храм і такі кутки: Царина велика, Царина мала, Могилки, Запуст, Перегорода, Греблі.

І). Подяка Богові за майстерно виконаний іконостас. Дякуємо Богові за благословення і матеріальну підтримку жертводавців спорудити іконостас. Внутрішня оздоба храму - це завжди певний духовний і матеріальний подвиг, бо тут виявляється справжнє прагнення людей спілкуватися з Богом. У молитві на освячення говориться, що жертводавцям прощаються гріхи, а Господь приймає цю приємну жертву, направляючи людські душі до спасіння.

Храми будуються і наповняються іконами та Божою благодаттю, щоб на краще змінювалося життя народу. Життя народу стає кращим тільки тоді, коли люди стануть щиро молитися.

ІІ). Церква неділею митаря й фарисея вчить нас молитися і розпочинає тритижневий підготовчий період до Великого посту, співаючи у храмах “Покаяння відчини мені двері, Життєдавче”Фарисей був людиною благочестивою, як він сам говорив: Два рази на тиждень пощу, і десяту частину всього того, що маю, віддаю”. Дійсно, з зовнішньої точки зору це благочестива людина. Мало хто з нас два рази на тиждень постить, і вже зовсім небагато людей десяту частину віддають Господу, присвячуючи її або Церкві, або бідним людям чи на добрі справи. На щастя, фарисей був точним виконавцем закону і кращим за теперішніх християн. Поруч нього стояв митар - збирач податків для окупантів римлян і ненависних завойовників Палестини. Звичайно, що народ оточував цих людей презирством і вважав їх зрадниками. Оскільки кожен зі збирачів податків старався за рахунок посади збільшити особистий маєток, тому багато митників були людьми корумпованими; вони обкрадали свій народ і тому люди їх ненавиділи.

Фарисей дякував Богові за те, що він не такий, як інші, бо постить і віддає десяту частину; він не такий, як цей митник, що стоїть поруч. В той же час митник не смів на небо глянути і тільки бив себе в груди й казав: Боже, змилуйся надо мною грішним!” (Лк.18,13). Він не сказав жодного слова у своє виправдання, не порівнював себе з іншими, а тільки зі скорботною душею й великим бажанням отримати допомогу від Бога розібратися у заплутаних для нього життєвих обставинах. І тому митник вийшов з храму більш виправданим, хоча не сказано, що фарисей став засуджений. Притча закінчується чудовими словами: кожний, хто виноситься, буде принижений, а хто принижується, - [буде] вивищений” (Лк.18,14).

ІІІ). З точки зору нашого повсякденного життя оповідання про митаря і фарисея не має ніякого сенсу. Людина не ознайомлена з євангельським текстом, не зрозуміє про що йдеться. На щастя, ви знаєте, що в слові Божому знаходиться велика спасаюча сила, незалежно від того, розуміє його людина чи не розуміє, приймає або відкидає. Слово Боже завжди несе в собі силу, здатну спасти людину.

Цей текст навчає людинуздійснювати добрі справи і покласти всеціло надію на Спасителя. І тут виникає найголовніше питання: “З чого починається спасіння людини?”. Відповідь знаходимо у недільній притчі. Митар, усвідомлюючи себе грішником, каже Богові: “Господи, ось я зараз вийду й платитиму десятину, робитиму добрі справи”. Він говорить про це, щоби Бог був милосердним до його грішного життя. Він усвідомлює себе таким погибаючим грішником і тому для нього ця молитва є дуже відповідальна і спасенна. Прагнення митника отримати прощення настільки велике, що він волає до Господа простими словами: Боже, змилуйся надо мною грішним!” (Лк.18,13). Ось із цього й починається спасіння.

На жаль, люди часто думають, що зроблені добрі справи, звичний спосіб життя, виконання законів державних і церковних – спасають Насправді, це є великою помилкою, тому що виконані добрі справи у багатьох випадках допомагають зростати гордині, особистому прославленні і многолітствіях. Іноді люди виконані добрі справи прагнуть використати для збільшення власного авторитету посеред інших людей, доброго ставлення до себе з боку начальства або влади. І тому добрі справи можуть бути використані не для спасіння душі, а для досягнення влади, збільшення коштів на банківських рахунках і розширення можливостей впливати на інших людей!

ІV). Притча про митаря і фарисея розкриває самий центр духовного життя. Духовне життя допомагає усвідомити свою гріховність і необхідність покаяння та розуміння того, що Бог спасає. Жодні добрі справи не спасуть грішника, якщо вони будуть перешкодою людині усвідомити глибину своєї гріховності й морального падіння.

Кожен із нас постійно порівнює себе з іншими, а особливо коли совість починає нас у чомусь звинувачувати. Порівнюючи себе з іншими, ми неодмінно говоримо: “я ж не такий, як мій сусід або сусідка або,  навіть, не такий, як мої рідні брати й сестри. Я живу інакше, я кращий”. І це порівняння завжди спрямоване на те, щоб заспокоїти свою власну совість і тому це дуже часто заважає нам знайти почуття провини і розкаятися.

Ніколи з кимось не потрібно себе порівнювати, а навпаки, потрібно прислухатися до голосу своєї совісті. Якщо совість мовчить, тоді потрібно розбудити її щирою молитвою. Можливо, митар до кінця не знав своєї провини, бо жив і діяв за колективними законами працівників митниці. Він і не усвідомлював до кінця ту неправду, яку творив, але своєю совістю відчував внутрішньо, що живе неправильно і не знаходив ніяких інших слів, як тільки сказати: Боже, змилуйся надо мною грішним!” (Лк.18,13). Із цих виголошених нами слів у глибині своєї совісті, почнеться нині шлях пошуків Царства Божого.

V). Теперішний час кричить до людей: “Шукайте перше Царство Боже та його справедливість” (Мт.6, 33), а все інше вам додасться. Світ є театром, а люди в ньому акторами. Люди знаходяться на його сцені та накладають на себе одяг поважних осіб. Деякі особи видаються істинними й обманюють глядачів. З часом вистава закінчується і тоді всі стають такими, якими є насправді у храмі митар і фарисей на молитві.

На жаль, молитвою часто називають те, що зовсім не є молитва. Наприклад, людина сходила до храму, перехрестилася абияк, постояла, подивилася на ікони або на людські обличчя та одяг і каже: “Я помолився Богу”. Прийшовши додому, постояла перед іконою, покивала головою, промовила заучені слова без розуміння і співчуття, хоча думками і серцем зовсім не молилася, а була десь в іншому місці, з іншими людьми і речами.

Життя людини можна порівняти із днем і ніччю. Після заходу сонця Христос відходить і настає ніч, тоді душу огортає темрява пристрастей та жахливі думки по-звірячому роздирають душу. Зійшло сонце і думки-хижаки ховаються по своїх норах, бо знову приходить Спаситель. Тоді ранішня молитва засвічує в наших думках науку Ісуса Христа, а всяка гріховна думка втікає, ум повертається до свого діла аж до вечора.

Духовне життя вимагає постійної, але не лінивої молитви до Бога, в надії, що Господь поблагословить тебе. Церкву часто порівнюють з живим організмом людини: кожен орган має своє призначення, немає нічого зайвого і чужого. Всі настанови і правила в Церкві продумані і носять дуже природний характер. Це стосується молитви вранці і ввечері. Ранок та вечір – це той час, коли ми неодмінно спілкуємося з оточуючими нас людьми. Привітання “Добрий ранок” і побажання “на добраніч” ми завжди звертаємо до людей, навіть в цілому байдужими до нас. Вранці Богові – молитва і привітання людям, а ввечері – аналогічно і все дуже природно. У кожного з нас є совість, і якщо її запитати: “чи можна ставитися до Бога гірше, ніж до людей?”. Совість відповість: “Ні. Це недобре і незручно”. Тому, спілкуючись із людьми, ми спілкуємося із самим Богом.

Висновки. Преподобний Єфрем Сирин каже: “Молитва – велика зброя, невичерпний скарб, основа тиші, джерело і мати тисячам благ”. Отже, зробімо собі кожен чітку постанову, провести цей час посту у щирій і смиренній молитві: вдома, у Церкві, на роботі. Творіть покуту за свої гріхи свідомі, несвідомі, і за гріхи з цілого життя. Сміливо просіть Господа допомогти полікувати душу добрими ділами.

Пам’ятайте слова Спасителя Покайтесь, бо Небесне Царство близько” (Мт.4,17), рівночасно повторяючи молитву митаря “Боже, змилуйся надо мною грішним!” (Лк.18,13).

Пресвята Богородице, Мати Божа Неустанної Помочі, допоможи нам щиро молитися, добре висповідатися і так привести у наші домівки і сім’ї довгоочікуваний мир.

А на Вас щоб спочила: Благодать Господа нашого Ісуса Христа” (Рм.16,20). Амінь.

 

+Василь Івасюк

Єпарх Коломийський

 

 

с.Ліски

28 січня 2018 року Божого


  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди