Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ

У молитві до Бога є перемога

"У наверненні й спокої ви спасетеся; у тиші та в довір’ї - ваша сила." (Іс. 30,15).

Всечесні отці, шановна громадо! Вітаю Вас християнським привітом "Христос Рождається!". Кожного вечора у наших храмах дзвони кличуть на людей на спільну молитву. Вірні благають Господа Бога про мир для України. Ми приїхали із Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ, щоб просити Богородицю-Оранту із храму святої Софії надалі опікуватися українським народом, який переживає дуже важке випробування вже понад два місяці. Що може зробити Церква? Допомогти нашою солідарністю та молитвою. Апостол Яків каже, що молитва має велику силу, вона є тиха, але може розбити Єрихонські мури. Наші гуцульські трембіти є могутнім підсиленням щирої молитви духовенства і мирян тут на Майдані, бо добре знаємо, що у молитві до Бога є перемога. Переконливим прикладом для нас є біблійна історія про Давида і Голіята. (I Сам.17). Молитва мала вирішальне слово і дуже виразно показала, якою є боротьба віруючих людей! Давид вийшовши на поле бою і сказав до Голіята: "Ти йдеш на мене з мечем і довгим списом і коротким. Я ж іду на тебе в ім’я Господа Сил, (…) якого ти зневажив" (IСам. 17,45). І продовжив він: "І ввесь цей збір взнає, що не мечем і списом Господь дає перемогу, що війна Йому належить і що Він вас видав нам у руки" (I Сам. 17,47). Давид переміг Голіята довіривши себе Господу Богу.

Головним завданням у житті християнина - це служити людям. Служити - означає співпрацювати з Богом для добра людей. Співпраця з Богом полягає в тому, що Господь починає роботу і закінчує, а людині потрібно перебувати у ласці Божій та з миром у серці.

На Євромайдан у Києві прийшли молоді люди і почали мирно проголошувати, що "Україна - це Європа!". І раптом посеред ночі трагедія… Ми усі вболіваємо за кращу долю України, і тому молитва віруючих людей сьогодні звернена до Пресвятої Богородиці.

У Києві зібралося багато людей з усієї України, котрі приїхали добровільно за покликом серця. Сьогодні на Євромайдані стоїть молоде суспільство України. Люди мерзнуть, моляться і переживають за майбутнє своїх дітей і рівночасно їм не байдужа доля своєї держави. Всі, хто має важелі влади в Україні, просимо: не допустіть силового варіанту вирішення цього конфлікту, бо це дорога в нікуди. Дехто каже: "що гірше, то краще" або "у мутній воді краще рибу ловити" - це диявольська логіка, яка нікому нічого доброго не принесе. Господь звертається до тих, хто має владу залишити людську гордість, а повчитися покори від народженого Ісуса у Вифлеємі. І в покорі прийти до людей на Євромайдан, вдарити себе в груди, подібно до євангельського митаря: "Боже милостивий будь мені грішному" і покаятися перед народом. Папа Франциск у своїй промові наголосив, що державний муж, оцінює дійсність такою, якою вона є, усвідомлюючи, що війна може бути жорстокою, приносячи багато смертей, а тому вирішує не спричиняти смерті свого народу. Відтак, слід сісти за стіл переговорів та налагодити спокій у суспільстві.

Настав час посиленої і покірної молитви за Україну, єдність Церков і кожного українця зокрема. Сьогодні кожний з вас питає практичні поради, а що нам робити у цей тривожний час? Відповідь ми знаходимо у проповіді Івана Хрестителя над Йорданом: "Чиніть плоди, достойні покаяння, (…). Бо вже і сокира прикладена до кореня дерев: кожне бо дерево, що не приносить доброго плоду, буде зрубане та вкинуте в вогонь" (Лк.3, 9-12). Звичайні люди питали Предтечу: "Що ж нам робити?". "Хто має дві одежі, нехай дасть тому, що не має. А хто має харч, нехай так само зробить".

Отже, треба чинити милосердя так, як це робить сьогодні наш народ у Києві, допомагаючи один одному житлом, лікарствами, їжею. Прийшли на річку Йордан христитись також митарі. Сьогодні до них можна віднести податківців, представників влади різних рівнів, починаючи від президента і закінчуючи простим службовцем. Вони також питалися його зі страхом: "Учителю, що маємо робити?" А він сказав їм: "Нічого більше понад те, що вам призначено, не робіть". Воїни приходили каятися і хреститись. До цієї категорії людей можна віднести силові структури, військові формування, міліцію, суддів, працівників прокуратури та юридичних установ, котрі також його питають сьогодні: "А ми що маємо робити? Він відповів їм: "Нікому кривди не чиніть, фальшиво не доносьте і вдовольняйтесь вашою платнею". (Лк.3, 7-14). Отже, все залежить від нас! Просімо, щоби благодатне слово "покаяння" отримало перемогу над нашою гріховною зимовою сплячкою і принесло добрі плоди особисто для нас і Церкви.

Минулого року світ попрощався із Нельсоном Манделою. Ця людина 27 років була ув’язненою. Але саме через діалог, витримку, любов і гумор Мандела змінив континент. Мартін Лютер Кінг змінив Північну Америку. Шлях цих людей тяжкий, часом це два кроки вперед і один назад. Але ми маємо приклади людей, які змінювали історію ХХ століття. Сьогодні українська молодь змінює курс історії нашої держави. І цей курс вказує нам на собор Святого Петра в Римі, де маємо поховано Святого Йосафата і там знаходяться ікони Святих Володимира і Ольги. Ці дні змінюють ваше життя. Наші молоді люди будуть розповідати своїм внукам, як були на Майдані та з молитвою у серці і піснею на устах, боролися зі злом та перемогли.

Отже, християнин-українець, перед Богородицею-Орантою у Святій Софії і за прикладом самарянина, має покласти свою любов на жертовник Божий задля щасливого майбутнього молодої України. Існує велика потреба молитви за молодь, більше аніж потреба насущного хліба. Цю необхідність молитви Тарас Шевченко з великим хвилюванням підкреслює у поемі "Кавказ"

"За кого ж Ти розіп’явся, Христе, Сине Божий?

За нас, добрих, чи за слово Істини… Чи, може, щоб ми з Тебе насміялись?"


Водночас, тим людям, які не хочуть виконувати заповіді любові та заради користолюбства готові продати свою душу. Пророк Тарас знову кличе до нас своїм благальним голосом із поеми "Кавказ" та просить об’єднатися всіх віруючих в Ісуса Христа українців і духом молитви перенестися на Євромайдан у Києві. Люди, просіть миру і благословення для нашого народу і кращого майбутнього для української молоді. Господи, через любов до Тебе і ближнього, допоможи нам врятувати молодь в Україні.

Серед нас дуже багато добрих молодих людей. "Але замало бути добрим - треба чинити добро" - каже кардинал Любомир Гузар. Добро чинити - це значить жити Божим життям. Не будемо засівати цю землю насінням відмінним від любові. Нехай Божа любов наповнить серця молодих людей вірою в перемогу і Божою любов’ю у мирний спосіб вилікувати наше суспільство від гріха корупції, несправедливості та казнокрадства.

Просимо Святого Духа і Пресвяту Богородицю - жінку одягнену в сонце повної благодаті, щоденно дарувати Україні духовний спокій, а нашій молоді подати натхнення до праці та надію на краще життя. Під Її Покровом нехай щедро сходить на Вас благословення Господа нашого Ісуса Христа.

Благословення Господнє на Вас!

+ Єпископ Василь Івасюк,

Адміністратор Коломийсько-Чернівецької єпархії

Виголошено 05.02.2014 р. Божого на Майдані Незалежності у Києві під час молитви за Україну

  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. м. Василь Мельничук

    Віце-канцлер
    о. Олександр Селезінка

    Економ
    о. м. Микола Романенчук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Церковний трибунал
    Судовий вікарій
    о. Володимир Прокіпчук

    Суддя
    о. Юрій Лукачик

    Захисник вузла
    Сергій Триф'як

    Нотар Олександра Болехівська
  • Прес-секретар
    о. Василь Перцович
    e-mail: percovych@ukr.net

    Канцелярія єпархії
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: katedra-2005@ukr.net

    Наші кнопки
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    Коломия ВЕБ Портал
  • Розміщення
    Дата-центра ВОЛЯ