Коломийсько-Чернівецька єпархія УГКЦ

Проповідь на Соборі Коломийсько-Чернівецької Єпархії УГКЦ "Жива Парафія - зустріч з Живим Христом". 09 жовтня 2014 року Коломия

Всечесні отці, преподобні сестри, шановні учасники Собору витаю всіх вас християнським привітом "Христос посеред нас!". Головна тема нашої дуже важливої одноденної праці "Жива парафія - зустріч з живим Христом".

Вступ.Вітаю всіх учасників Собору на Святій Літургії! Дякую Вам за особисту участь у сьогоднішній праці на добро та розвиток Церкви. Своє коротке слово до вас хочу розпочати про живу віру і діяльну Церкву у недавні часи переслідування християн.

І. Двадцять п’ять років виходу з підпілля УГКЦ.Двадцять п’ять років тому закінчилася мученича дорога УГКЦ на Голгофу та розпочалося Її славне воскресіння. Ця Хресна Дорога є вкрита життям мучеників, праведників і долями людей живої віри. Цей час терпіння пройшов і наша Церква дякує Господу Богу за дар свободи. Вона вдячна усім тим, хто плекав віру, віддав своє життя за Христа і залишився вірним Його науці. Вона дякує всім тим, хто в цей нелегкий час передавав скарб віри своїм дітям. Церква дякує всім вірним, які в час підпілля свідчили про Христа та приймали до своїх домівок священиків на молитву та уділення Святих Тайн. У радянський період було жорстоке переслідування християн, але люди мали живу віру і тому Церква дійсно була діяльною та вижила посеред репресій зі сторони державних органів! Відлига на початку 1990 років зняла з людських сердець великий шар попелу й у серцях народу знову почала відновлюватися жива віра. Про це свідчать чисельні докази, а саме: люди масово йшли за нашою Церквою на панахиди до могил Січових Стрільців, воїнів УПА, а на Божественні Літургії перед дверима закритих храмів та під хрестами збиралося велике число вірних.

ІІ. "Жива Парафія - зустріч з Живим Христом".Жива парафія і живий Христос вимагають постійної присутності священика. Священик живе на парафії і своєю активною діяльністю стає провідником людей до Бога і тоді бачимо процвітаючу громаду. Приклади таких розвиваючих громад видно дуже ясно, коли ви тільки приходите на церковне подвір’я і бачите чистоту, в храмі порядок, а духовне життя підтримується різними християнськими практиками. Отже, Жива парафія свідчить про Євхаристійну присутність Ісуса та активну щоденну працю священика і вірних.

Коли священик втікає з парохії і один-два рази в тиждень приїжджає на кілька годин виконати деякі треби, тоді Христос залишається засумований і споглядає, як його люди залишаються сиротами. Жива віра в Єдиного Бога поволі гасне у серцях парафіян, бо цілий тиждень немає отця-порадника, отця-сповідника і отця-пастиря. І тоді Сам Христос допомагає людям на Духовному Майдані боротися за гідність, свободу і спасіння душі. Наочним прикладом є пастух, який випасає отару овець на полонині. Ми довіряємо йому своїх овець в опіку на ціле літо. Отримавши цю відповідальність, пастух залишає отару на цілий тиждень без нагляду. І тільки у неділю та свята приїздить їх відвідати на декілька годин. У дуже короткому часі не буде отари, бо одних роздеруть вовки, а інші пропадуть або розійдуться по сектах. Отже, розглянемо чотири важливі елементи необхідні для відродження парафії: молитва, щоденна присутність священика, необхідність Пресвятої Євхаристії та Любові Божої між людьми.

2.1. Жива парафія - спільнота молитви.Митрополит Андрій Шептицький просить священиків заохочувати вірних молитися цілою родиною і своїм прикладом навчити спільної молитви людей. Спільна молитва - була традицією у здорових християнських сім’ях. Шептицький писав так: "Нехай ціла родина: батько, мати, діти - спільно щодня відмовляють молитви. Спільна молитва має більшу силу, тому що Ісус Христос обіцяв бути з тими, що моляться".

"Дім мій - дім молитви" (Лк. 19, 46). В храмі вся громада сходиться разом і заносить голосну молитву перед Божий Престіл - молитву подяки за здоров’я і прожиток, за мир і спокій, за всі духовні та тілесні дари та благання за щасливе майбутнє. "А де двоє або троє зберуться в ім’я моє, там я серед них" (Мт. 18, 20). Отже, храм є місцем, яке поєднує Небо і землю, а віруючих людей ставить перед обличчям Бога у присутності Ісуса Христа. Рівночасно це є місце зішестя Духа Святого на вірних, зібраних в ім`я Боже.

2.2. Служіння священика - оживляє парафію.В особливий спосіб хотів би звернутися до священиків. Дорогі отці, завжди пам’ятайте, що Ви є покликані Господом духовно окормлювати вірних. У своєму служінні ви бачите обличчя страждаючої людини - це обличчя Самого Ісуса Христа. Ваш час є дуже обмежений і скоро закінчиться та станете перед Богом на звіт за діла свої пастирські. Спішіть допомогти кожній людині чи то в храмі, чи то поза храмом. Допомагайте людям вирватися із неволі гріха. Ви змушені порівняти своє життя до життя апостолів і зробити оцінку свого священства. Будемо допитувані, чи ніхто з цих людей десь не загубився і чи ми не поділили Церкви Христової! Тому Мати-Церква випрошує в Господа для кожного з нас милосердя та прощення гріхів, а для наших християнських спільнот постійну ласку Божу. Будуйте Церкву в душах людей, нікому не давайте можливість до спокуси піти до сектантів. Постійно перебувайте з паствою і не дайте хижим вовкам увійти до стада Христового.

2.3. Живий Христос і Пресвята Євхаристія.Присутність Ісуса Христа посеред нас у Пресвятій Євхаристії є найважливішим подарунком для кожної живої парафії. Жива віра нам говорить, що під видами хліба і вина, дійсно є присутній сам Ісус Христос. Таїна Євхаристії це є ікона Божого Царства і двері до Нього. Вона є незбагненна для нашого розуму і рівночасно це - є невичерпна Божа любов. І причаститись Нею можна тільки належно приготувавшись.

Церква вчить, що Пресвята Євхаристія є "джерелом та звершенням цілого християнського життя" і що саме у ній присутній сам Ісус Христос. В іншому документі Церкви, читаємо про ціль Пресвятої Євхаристії: "Наш Спаситель на останній Вечері, тієї ночі, коли Його було видано на смерть, установив Євхаристійну Жертву свого Тіла й Крові, щоб на всі віки, аж до свого другого приходу, повторяти Хресну Жертву й таким чином довірити Церкві, пам’ятку своєї смерті й воскресіння".

Тому культ Пресвятої Євхаристії і Служби Божої має бути завжди на першому місці. Слуга Божий митрополит Андрій Шептицький каже: "Немає святішої, величнішої та важливішої дії, ніж страшна Жертва Служби Божої. Коли священик приступає до жертовника, тоді його чин перевищує у важливості і святості всі діяння людей, котрі історики записують як важливі історичні події". А про значення Святого Причастя для нашого духовного життя св. Пій X каже: "Святе Причастя - це найкоротша й найпевніша дорога до неба".

2.4. Христос - Любов.Сьогодні маємо свято Івана Богослова. Головною заповіддю цього апостола було три слова - любіть один одного! І цю проповідь він говорив всім і повсюди. Невтомна праця кожного християнина в основному направлена на добре виховання молодого покоління, котре вміє йти дорогами Заповідей Божих. І на тих дорогах в душі людей потрібно засівати зерно любові до Бога, до рідної землі, до батьків і до життя, бо все це є дар Господа.

Висновки.Охрещена людина має любити життя і навчити дітей жити в любові та мудрості. Кожний християнин зобов’язаний - дружити зі своєю совістю, бо вся дорога до Бога є виткана тільки любов’ю до людей!


Нехай Пресвята Богородиця опікується учасниками нашого Собору, а Святий Дух зішле свої дари на всіх вас для успішної праці. Благословення Господа нашого Ісуса Христа нехай зійде на вас на віки вічні.

+ Єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

 

  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Богдан Іванюк

    Віце-канцлер
    о. Олександр Селезінка

    Економ
    о. м. Микола Романенчук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Церковний трибунал
    Судовий вікарій
    о. Володимир Прокіпчук

    Суддя
    о. Юрій Лукачик

    Захисник вузла
    Сергій Триф'як

    Нотар Олександра Болехівська
  • Прес-секретар
    о. Василь Перцович
    e-mail: percovych@ukr.net

    Канцелярія єпархії
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: katedra-2005@ukr.net

    Наші кнопки
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    Коломия ВЕБ Портал
  • Розміщення
    Дата-центра ВОЛЯ