Коломийська єпархія УГКЦ

Архітектор Собору в Коломиї: Це найбільш велична споруда, яку я проектував за все своє життя

2012-05-30 13:44:00

«Бажаю всім, хто буде молитися в цьому соборі чи просто оглядатиме його, відчути в душі гармонію, величну гармонію, яка є відблиском Божого Царства на землі».

Інтерв’ю з архітектором Катедрального Собору Преображення Христового м.Коломиї п. Віктором Мицаєм

- Пане Вікторе, Ви проектували багато різних споруд. Чи для Вас існує різниця між тим, щоб проектувати звичайну будівлю і сакральну?

- Відповідальність є при проектуванні будь-якої споруди. Але якщо врахувати, що це катедральний собор, то, звичайно, вона була ще більшою. Говорячи простіше: саме наповнення, кількість місця для парафіян – це виключно технічні параметри. Але треба, щоб постав відповідний образ і тоді ця відповідальність помножується в кілька разів. Я не знаю як це відбувається: просто сидиш і малюєш, іноді від руки, «ескізуєш», і воно само собою десь виходить.

- Напевно потрібно прикладати більше зусиль?

- Ну звичайно, по-перше сама технічна сторона набагато складніша. По-друге: у місцевих умовах, як у нас в Коломиї немає можливості вирахувати акустику чи освітлення, тим паче в 90-ті роки, коли була повна розруха, тому неможливо було все добре прорахувати. Але в мене вже був певний досвід, тому я приблизно знав, які форми інтер‘єру дають хорошу акустику. Завдяки цьому багато речей вирішувалось завдяки інтуїції. А це ще додаткова відповідальність, бо інтуїція не завжди підказує правду. Проте в цьому випадку інтуїція спрацювала.

- Коли хороша справа, то Господь допомагає…

- Мабуть так, я згідний. Коли пригадую свою роботу над ескізом, то це був доволі тривалий процес. Адже спершу проектом займались різні проекті установи з дуже поважним досвідом, проте їх ескізи були відхилені. Владика Павло (Василик) сам очолював конкурс. Перший проект був дуже детально розроблений за допомогою комп‘ютера, детально представлений, мав візуальну перспективу, багато речей було пророблено, але його не прийняли. Те саме сталось і з другим ескізом. Ми ж мали не надто якісну світлину опрацьовану на комп‘ютері. Ми принесли її владиці і він глянувши сказав: «Я його не просто бачу, а відчуваю». І так наш ескіз було схвалено. Відповідальність була надзвичайна і розслабитись ми не могли. Адже це грандіозна споруда і вона будується на віки, а не на кілька років. Тим паче, для будівництва було обране дуже відповідальне місце – історичний центр Коломиї. А фактично це формувався новий центр міста, бо коли все це буде доведено до кінця, собор стане новим центром Коломиї.

- Архітектура собору є досить цікавою, від чого Ви відштовхувались, коли брались за проект? Які взірці сакральної архітектури Вас надихали?

- Мене вражає своєю величчю, грандіозністю та задумом собор Святої Софії у Константинополі. Я говорю про «тектонічність» цієї сакральної споруди. В той час збудувати таку річ! Тому, фактично, праобразом собору в Коломиї став саме цей храм. Водночас я люблю модерн, і тому принципи архітектури Святої Софії в поєднанні із модерном дали ось такий результат. Я також відмовляюся від штучної ліпнини, штучного декору, я вважаю, що вражати повинна сама форма.

- В чому полягають оригінальні особливості архітектури Коломийського собору?

- Головним у споруді має бути відповідність інтер’єру до екстер’єру, внутрішньої форми – зовнішній. Ці дві складові повинні бути у всіх об’єктах. Якщо ти дивишся на собор ззовні, ти приблизно можеш уявити, який він всередині. Якщо ти дивишся його всередині, в тебе має бути уява, що ти бачиш його ззовні. В коломийському соборі внутрішні контури точно повторюють зовнішні і навпаки. Це для мене дуже важливо.

- З якими труднощами чи несподіванками Ви стикнулися під час праці над собором Преображення?

- Дуже багато було (сміється). Так, наприклад, невдовзі після того, як ми почали працю над собором в місті почали говорити про ще один проект і вже навіть відбулась його презентація. І навіть постало питання, що наш проект під загрозою. Була пауза в роботі, приблизно півроку. Але потім нас запросили до єпархії і запевнили, що саме наш ескіз повинен бути втілений в життя. Серед несподіванок, було багато технічних питань, які вдавалося швидко полагоджувати, але вони притаманні всім об’єктам. Величезна доля успіху цього будівництва, залежала від того, що з владикою Павлом у нас було повне порозуміння.

- Чи молитесь Ви перед тим, як братись за таку працю, чи просите в Бога добрих ідей?

- Коли приступаю до такої відповідальної роботи, весь час думаю, щоб ця праця була гармонійною, виваженою, оскільки всі технічні параметри скласти у відповідний образ - не так просто. А цей образ – це духовна річ, і тут без такого уповання на Бога нічого не вийде.

- Коли Ви проектували сам собор, чи передбачалося, що там буде така дзвіниця, допоміжні споруди, які додались до проекту зовсім нещодавно?

- Спочатку про це мови не йшло, говорили тільки про сам храм. Потім додавались ще ідеї, але я прикладав всіх зусиль, щоб все було в одному стилі, композиції. Щоб не вийшло набору окремих споруд, нічим між собою не пов‘язаних.

- Чим для Вас особисто стало зведення цього храму?

- Я маю певне відчуття гордості та самореалізації. І за це вдячний Богові! Бо це найбільш велична споруда, яку я проектував за все своє життя. Я розробляв багато будівель по всій Україні, це були великі об’єкти, але ця найбільш велична. Тож бажаю всім, хто буде молитися в цьому соборі чи просто оглядатиме його, відчути в душі гармонію, величну гармонію, яка є відблиском Божого Царства на землі.

Розмовляв о. Василь Перцович, прес-секретар єпархії

Останні новини
35 34 33 32 31 30 ... 1
35 pages

Церковний дрес-код
2017-06-22 10:51:00
Чи можна ходити до церкви в джинсах, міні-спідниці, шортах? Яким є найкращий “церковний” дрес-код для молодої людини? Своєю думкою діляться імідж-дизайнер, священик та дружина священика, в той час як молодь намагається вгадати, як краще одягнутися, коли зайдеш до храму.

БФ “Карітас” розпочав проект для вирішення проблеми спілкування між коломиянами і переселенцями
2017-06-16 20:00:37
Доволі часто з уривків приватних розмов можна почути нарікання на людей-переселенців, мовляв прийшли на все готове, “вони зовсім не трудолюбиві”, а ще смітять і не поважають чужу працю, розмовляють російською мовою та ще цілий ряд всяких неприємностей і звинувачень.

Духовно-екологічні роздуми над Знаннями як даром Святого Духа
2017-03-29 21:45:03
Знання – це дар Святого Духа, який допомагає ще більше заглибитись у таємницю Божої любові до Свого Створіння.

Духовно-екологічні роздуми над Радою як даром Святого Духа
2017-03-29 21:19:04
Роблячи наступні впевнені кроки в часі Святої Чотиридесятниці назустріч Воскреслому Христові, очистивши через молитву, піст і покаяння наш внутрішній погляд, починаємо відчувати, як Господь Духом Своїм Святим провадить нас, скеровуючи наш розум і готуючи ціле наше єство до виконання Божої Волі.

Духовно-екологічні роздуми над Розумом як даром Святого Духа
2017-03-29 20:58:44
Дар мудрості дає змогу привідкрити таємницю Божого Творчого задуму і відчути присмак Вічності, закликає наш розум слідувати й надалі цією незвіданою дорогою, яка веде до Дому Отця, запевняючи нас у тому, що Господь щедро компенсує усі наші зусилля на шляху подвизання.

Духовно-екологічні роздуми над даром Мудрості
2017-03-29 20:44:16
Кожен християнин, який має серйозний намір у часі Великого Посту ґрунтовно переглянути власне життя, переосмислити свою віру в Бога та навчитись жити повноцінним, істинним життям, повинен розуміти, що для цього слід докласти чималих зусиль.

Кобзар на лінії вогню
2017-03-18 13:35:29
Борітеся- поборите! Вам Бог помагає!”, - крізь віки лунають до нас слова великого Кобзаря, надихаючи на боротьбу за торжество Божої правди на нашій землі цілі покоління українського народу.

Від Крут до Донбасу
2017-03-18 13:10:33
Жертовний приклад героїв минулої доби став плідним ґрунтом на котрому відроджується дух борців за свободу в наші дні. Як говорив великий Кобзар: “Не вмирає душа наша, не вмирає Воля!”

Що можна і що не можна їсти в піст
2017-03-07 17:58:38
Більшість християн знає, що у піст не можна їсти м’яса. Та це не зовсім точне визначення. Виявляється, за деякими винятками більшу частину тижня під час Великого посту Українська Греко-Католицька Церква їсти м’ясо… дозволяє. То як тоді правильно постити? Розповідає о. Андрій Стадницький, голова Катехитичної комісії Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ.

Послання Папи на Великий Піст
2017-02-21 11:11:01
У Ватикані оприлюднили послання Папи Франциска на Великий Піст 2017 року. Тема послання: “Боже слово – це дар. Інша особа – це дар”. Роздуми Святішого Отця зосереджені на євангельській притчі про багача і Лазаря.

  • Правлячий Архієрей



    Преосвященний Владика
    Кир Василій Івасюк
  • Канцелярія єпархії
    Протосинкел
    о. Роман Кіцелюк
    Синкели
    о.Володимир Прокіпчук
    о.Юрій Лукачик

    Канцлер
    о.Микола Горецький
    Віце-канцлер
    о. Олександр Федоришин

  • Економічний відділ
    Економ
    о. Віктор Прийдун

    Касир
    с.Вероніка Петрук

    Юрист
    п. Віра Сліпко
  • Прес-служба єпархії
    Речник
    о. Олег Гриців
    +380978131123
    Прес-секретар
    п. Діана Чавага
    e-mail: press.ugcc.ko@gmail.com
    Канцелярія єпархії
    +380662002606
    вул. І.Франка, 29, м.Коломия
    Івано-Франківської обл.
    78200 Україна
    e-mail: diocese.kolomyja@gmail.com
    Наші кнопки
  •  
  • Дизайн
    pent@gon : studio
  • Підтримка
    добрі люди
  • Розміщення
    добрі люди